загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Подробиці майбутньої пенсійної реформи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Міністр соцполітики, підлеглий керівника уряду, висунув ідеї продавати людям майбутні пенсії -- з оплатою авансом, пише газета "Експрес". 

 Нещодавно очільник відомства оприлюднив своє бачення пенсійної реформи. Її, як відомо, вимагає МВФ, щоб зменшити дефіцит Пенсійного фонду, який на цей рік становить рекордних 142 мільярди гривень.

 Пан Рева запропонував з січня 2021 року брати до уваги лише "справжній страховий стаж", тобто підтверджений у базі даних із 1 липня 2000 року. "Для виходу на пенсію в 60 років у людини має бути 20 років страхового стажу: за період з 1 липня по 31 грудня 2020 року, -- уточнив міністр. -- І загальний стаж (з урахуванням періодів до 1 липня 2000 року) для чоловіків має становити 35 років, для жінок -- 30 років".

 Якщо в людини більше як 15, але менше ніж 20 років стажу, вона йтиме на пенсію в 63 роки. Якщо менше як 15 років стажу -- у 65 років.

 "Коли ж у людини не вистачає страхового стажу, то вона зможе його докупити, -- розкрив подробиці майбутньої пенсійної реформи Андрій Рева. -- Скажімо, якщо 1 січня 2021 року у вас не вистачає 10 років страхового стажу, значить вам необхідно доплатити внески за 120 місяців й отримати свій страховий стаж. Із січня мінімальна заробітна плата зросла до 3200 гривень. Єдиний соціальний внесок -- 22% -- становитиме 704 гривні щомісяця. За 120 місяців вийде приблизно 84 тисячі 480 гривень". 

 "Заплати -- й виходь на пенсію у 60 років", -- додав насамкінець міністр.

 Зі слів міністра стало зрозуміло: якщо в людини взагалі немає страхового стажу, але вона хоче отримувати мінімальну пенсію, то повинна буде собі купити 15 років страхового стажу. За 126 тисяч 720 гривень!

 А тепер двавайте порахуємо, що хочуть запропонувати людям підлеглі Гройсмана. І спробуємо зрозуміти, чи багато буде охочих викласти відразу 126 тисяч гривень, щоб купити собі мінімальний страховий стаж.

 -- Думаю, що ні. І на це є декілька причин, -- каже  Олександр Ткач, економічний експерт. -- По-перше,  якщо майбутній пенсіонер має 126 тисяч гривень, то він запросто може покласти ці гроші в банк й жити на відсотки. Середня ставка за гривневими депозитами сьогодні -- 12%, тобто щомісячно можна буде отримувати 1512 гривень відсотків. Це більше, аніж мінімальна пенсія, яка зараз становить 1247 гривень.

 По-друге,  нема гарантії, що як людина внесе 126 тисяч гривень до Пенсійного фонду, то це їй гарантуватиме право довічно отримувати певну пенсію. Завтра закони можуть змінитися і такому пенсіонерові скажуть: вибачте, ми більше вам не можемо виплачувати пенсію. Або ще попросять доплатити у Пенсійний фонд певну суму. У нашій державі все можливо.

 По-третє, через інфляцію купівельна спроможність пенсії, яку собі купиш, заплативши за неї наперед (а я так розумію, що її розмір буде весь час сталим),  зменшуватиметься. Бо навряд чи будуть такі виплати індексувати, переглядати в  зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму. Існує багато ризиків, пов'язаних з  цією ініціативою. Незрозуміло, що ви в результаті собі купуєте.

 А якщо людина внесе ці гроші в ПФ, але, не дай Боже, не доживе до пенсії?! То що -- кошти пропадуть?! Адже середня тривалість життя чоловіків в Україні не така вже й висока -- 62 роки.

 Отож: якщо людина має 126 тисяч гривень, то вона краще покладе їх на депозит й житиме на відсотки, а не купуватиме кота в мішку.

 

Джерело:
До списку новин