загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українська бабуся-хіпстер Степаніда Цвіт: Красива старість – це рух

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зірка Інстаграму Алла Рогозіна, відома як бабуся-хіпстер Степаніда Цвіт дала відверте інтерв'ю Depo.ua

58-річна киянка Алла Рогозіна в мережі обрала собі псеводнім Степаніда Цвіт, hipsta_granny. Тобто, бабця-хіпстер.

На початку зими перші фото доглянутої жінки в жакеті з леопардовим принтом і фіолетовим волоссям з'явилися і Інстаграмі і вже через два тижні вона стала зіркою соцмереж. В неї купа фанатів, вони просять поради про життя і стиль, пишуть компліменти та радять спробувати нові образи. "Класна бабуся, мені б таку".

Сьогодні Степаніда на шопінгу, завтра - в перукарні, а післязавтра – в тренажерному залі. Працює в хабах і смакує смузі, капкейки і бургери. Сноуборд, "качалка", теніс і хіпхоп, перегони на карті, фотосесії в нових образах. Життя бабусі-хіпстера так не схоже на повсякдення левової частки її ровесниць.

Вже хоча б тому, що вона має Інстаграм.

Чи 58-річна жінка грається в таке життя, чи її життя дійсно заграло новими барвами? Що спільного в Алли Рогозіної із Степанідою Цвіт вона погодилася розповісти сама, в інтерв'ю Depo.ua.

Ми зустрілися на фотосесії – Аллу вперше в житті запросили попрацювати моделлю. Хоча, таке враження, що вона вже півжиття позує…

"Взагалі-то, я по натурі людина не публічна. Люблю самітництво. А тут все отак звалилося… - посміхається Алла. Чи Степаніда. Голос в неї молодий, як в 30-річної жінки. - Змінити імідж і завести Інстаграм, то була ідея доньки. В якості експерименту. І це настільки знайшло відгук в людей, що ми вирішили не зупинятися. – Алла посміхається. – Коли мені пофарбували волосся у фіолетовий, я подумала – чого я так раніше не робила?

"Я ВДЯГЛА ТОЙ ЛЕОПАРДОВИЙ ПІДЖАК І ЗРОЗУМІЛА, ЩО ПОТРАПИЛА ДОДОМУ"

Вона легенько торкається пофарбованих в чотири відтінки кучерів - це вже третій колір волосся за два місяці: спочатку фіолетовий, потім рожевий, наразі – мелірування. Як то кажуть, розійшлася.

"Я вдягла той піджак і зрозуміла, що потрапила додому, - Алла згадує свою першу фотосесію, два місяці тому, на відкритті ЦУМУ. Їй зробили зачіску, макіяж, позичили дізайнерський піджак з леопардовим принтом. - Я завжди була така, всередині. Але зробити манікюр, зачіску, пофарбуватися – це все великі гроші. Маю пенсію трохи більше тисячі гривень".

Алла каже - з юності вбиралася в яскраві речі. Червона помада, макіяж. Вона з тих, хто і сміття не піде викинути, не причепурившись. Ніхто не бачив щоб вона хоча б сміття викидала не при параді. Це при тому, що в радянські роки, на які припала юність, нічого справді модного в магазині було не купити.

У восьмидесяті почала їздити до Польщі, там купувала в тому числі і собі одяг, потім здавала його в комісіонку, їхала за новим.

Після розвалу союзу вони з чоловіком відкрили власний бізнес, торгували будматеріалами. До 50 років Алла була бізнесвумен: завжди стильно вбрана, завжди мейкап, зачіска і манікюр. Завжди на виду.

А в 50 років, що називається, батарейки сіли.

"Я втомилася від людей і сама себе відправила на пенсію. Зачинилася і шукала себе. П'ять років затворництва. І депресія, і відчай – все було, - згадує Алла. - То займалася городом, то розводила качок і курей, потім била їх і плакала, і не могла їсти, бо так шкода їх було…".

Зрештою, вона знайшла себе в духовних практиках – донька порадила зайнятися йогою. Спочатку геть нічого не вдавалося, медитації здавалися чимось абсурдним, але з часом жінка втягнулася. Каже, це очистило їй мозок і поступово привело до тями.

Доки знову не вибило з колії переїздом у Київ, куди переїхала онучку доглядати. Знову сидіння вдома, нудьга і застій. Потім поновила свої знаття духовними практиками, стала ходити на курси. Ну а потім був той Інстаграм

"Я часом аналізую всі ці події, думаю, чи то зі мною, чи не зі мною. Так багато уваги... Мабуть, люди втомилися вже від буденності. І дуже важко зараз живеться людям мого віку, що ж тієї пенсії – півтори тисячі", - каже Алла на питання, чому її образ миттєво став популярним. Вона хоче показати людям, що навіть в пенсійному віці можна жити цікавим життям. Пробує теніс, хіп-хоп, сноуборд.

"Я відкрила себе навіть в тому ж тенісі. Я в житті ніколи не тримала ракетки, але за годину пропустила тільки два м'яча. Тренер сказав, що в мене вроджене відчуття м'яча. Я зрозуміла, що в мені померла велика тенісистка, - сміється. – Потім, мені завжди подобався хіп-хоп. Спробувала – дуже круто було, такий адреналін. Сноуборд - також адреналін, тільки встала і вже точно знаєш, що зараз вб'єшся! Я просто хочу показати, що і в моєму віці можна займатися і тим, і тим, і тим. Я може й не буду далі всім цим займатися, але продемонструю, що таким як я це під силу".

За два місяці експериментів Аллі припав до душі теніс, але не вистачає фізичної форми, кожен м'яз болить після тренування. Тепер думає спробувати піти в басейн. Хоча плавати геть не вміє.

В Києві Аллі дуже подобається іздити на метро. " Дуже багато людей і я спостерігаю за ними, обираю якусь людину і починаю про неї в розумі вигадувати історію: хто вона, яке в неї життя".

"ЖИТТЯ ДАЄТЬСЯ ВСІМ, А СТАРІСТЬ – ОБРАНИМ"

Звісно, однолітки переміною Алли Рогозіної на Степаніду Цвіт були шоковані: хтось в позитивному ключі, хтось в негативному. Були ті, хто казав: круто, але я на таке не наважусь. Навіть серед молодих. Вони кажуть, як же ж так, оце ти ідеш, і всі на тебе дивляться.

"То так і треба!" – сміється Алла.

Чоловік, як не дивно, взагалі не здивувався. "Він каже – я з тобою 30 років прожив мабуть тільки за те, що не знав чого кожної хвилини від тебе чекати, - сміється вона. - Я взагалі була непередбачувана, та я вогонь. Ми з ним геть протилежні. Він риба по гороскопу, а я лев. Я вогонь, в мені вирує енергія, а він тихий. Зараз так сталося, що бізнесу в нас вже нема, банк продав наш магазин і тепер чоловік дуже гризеться, чим займатися. А в Київ переїжджати, таксувати, наприклад, він не може наважитися. Каже, в 60 років вже важко щось кардинально змінювати в житті"

Алла на порозі шестидесяти мріє поїхати на Балі, к шаманам, на ретрит з духовних практик.

Треба тільки десь дістати гроші.

Ми питаємо, як пенсіонеру вести таке життя, що його пропонує Степаніда Цвіт, ходити на хіп-хоп і теніс, робити зачіски і манікюр на одну-дві тисячі гривень пенсії, коли і родичів турботливих нема. Алла каже – її однолітки дуже часто її про це питають.

"Історію розкажу: я щойно пофарбувалася в рожевий, нігті – у фіолетовий, їхала в метро і всі на мене дивилися. Потім зайшла ще старша за мене жінка, я їй поступилася місцем (бо щось не вставав більше ніхто) і ми розговорилися. Виявилося, що їй 74 роки, але вона ходить на курси англійської і на комп'ютерні, десь ніби при собесі. Тобто не обов'язково до перукаря і на теніс, можна чомусь вчитися. Я читала в Інтернеті про жінку, яка в 88 років здобула вищу освіту. Вона через пару місяців померла, але там писали студенти про неї, як вона їх надихала своєю жагою до життя. Не треба сидіти і смерті своєї чекати. Ми не знаємо, чи завтра, чи через рік чи коли ми помремо, але треба жити красиво".

Питаємо, який сенс Алла вкладає у вислів "красива старість"

"Знаєте такий вислів – життя дається всім, а старість обраним, - всміхається вона. – Моєму татові – 88, інсульт пережив, але постійно щось робить, на тому городі щось садить, і свиней тримає. Я кажу, тату, присядь. А він каже – якщо я перестану рухатися, я помру. Красива старість – це рух. Не треба сидіти біля телевізора. Не треба дивитися в минуле чи постійно загадувати про майбутнє. Твоє сьогодення це і є життя, живи! Ми складаємо гроші, думаємо: от коли я куплю квартиру, я буду щасливий. Та не будеш".

Алла Рогозіна ніби креслить собі по долоні пальцем невидимий план, поверх ліній долі.

"Я коли будувала дім, думала, що я буду найщасливіша, коли переїду туди. А коли переїхала – а де воно, щастя? Дочка виросла, заміж вийшла, всі поїхали і я залишилася одна в цьому будинку. Та на чорта він потрібен, той будинок! В мене питають (в мене тепер чомусь постійно щось питають) як поїхати в подорож. А ви не складайте гроші на оту залізяку, на якусь "беху", а візьміть їх, сядьте на потяг і їдьте . Я от собі зараз вирішила, що збиратиму гроші і поїду на Балі".

"ТРЕБА СТАРІТИ З ГІДНІСТЮ"

Самотня старість, може, ще й важча, ніж старість злиденна. І справа не тільки в тій склянці води, чи тому, хто принесе мішок ліків. Ніхто тебе вже не розбурхає, не примусить встати, нафарбувати губи, чи вдягти піджака, вийти на вулицю кудись дали місцевого базару.

Аллі із цим пощастило, зараз її рушійною силою (крім внутрішнього вогню) стала донька. Вона постійно щось пропонує, допомагає, радить. Допомагає обирати одяг і робить макіяж. Мати допомагає донці доглядати малу, поратися по дому. Може дати якусь пораду. "Я кажу – я б зробила так, а ти роби як хочеш"

"Треба ніколи не нав'язувати свою думку, - відповідає Алла на питання, як досягти гармонійних стосунків із дорослими дітьми. Не можна казати – не роби так, як я робила. Кожна людина має зробити свої помилки, пройти свій шлях. Ніколи не лізьте в життя своїх дітей, коли вони дорослішають. Якщо когось кохає – ну і нехай кохає. Якщо йому від того кохання погано – підтримайте і допоможіть. Навіть якщо вам все це не дуже подобається. Ну для чого лізти?

Степаніда Цвіт вдома вбрана в помаранчеву пухнасту піжаму і бандану, вона готує борщ, пельмені і голубці, вишиває, плете шалики, збирає онуку до школи, зустрічає онуку з школи. Медитує.

"А на вулицю завжди при параді треба виходити. Голову вимила, на бігуді накрутила і вже зачіска є. Трохи підфарбувалася, окуляри вдягла і пішла", - каже вона. І не думайте, що Алла щодня купу часу витрачає на догляд за собою – в неї навіть крему для обличчя нема. Вмилася, нанесла суміш олій на шкіру. Зарядки не робить. Тільки медитація і йога. Ну і інколи – розвантажувальні дні на сирі та яблуках.

Вона категорично не сприймає ліпосакції "зайвий жир з боків прибирається дуже просто – закриваємо рот після вісімнадцятої" і пластичних операцій "понадувають собі губи, обличчя після цього такі спаплюжені".

"Треба старіти з гідністю. Треба сприймати себе в кожному віці. Так, я дуже любила себе, коли була молодою, мені не подобалося, коли я почала старіти, але треба розуміти, що це цикл життя. Підтягуй-не підтягуй, а в паспорті-то все одно стільки років, скільки тобі є, - сміється. – От прийдеш в наступному житті знов на землю, будеш знову молода".

Фото: Олександр Хоменко / depo.ua

 

Джерело:
До списку новин