загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українцям зроблять «темну»: уряд запровадив «надзвичайний стан» в енергетичній системі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вчора, 15 лютого, на позачерговому засіданні Кабінет міністрів прийняв розпорядження, згідно з яким в країні вводиться фактично «надзвичайний стан» в енергетиці. Усі теплові електростанції від сьогоднішнього переведені в економний режим роботи.

До такого кроку довелося вдатися через «блокаду» тимчасово непідконтрольних територій України, що спричинило дефіцит антрацитового вугілля, з якого виробляється третина всієї електроенергії в країні. У 7 областях країни відтепер мають початися віялові відключення у години пікових навантажень, а також буде переглянуто графік роботи промислових підприємств.

Іншими словами, рішенням Кабміну передбачене введення погодинного відключення електроенергії кінцевим її споживачам. В Міненерго вважають, що таким чином можна буде зекономити 300-350 тисяч тонн вугілля.

Діятиме це нововведення до 17 березня.

- Відключення електроенергії відбуватиметься лише у крайніх випадках, - запевняє Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. – І ми будемо про це попереджати .

Наразі ж уряд запроваджує ручне управління у генерації тепла та електроенергії. Використання дефіцитного антрациту зведуть до мінімуму, натомість активніше використовуватимуть інші групи вугілля, газову генерацію та атомну енергію. Ані про переговори із блокувальниками, ані про можливість укладання контрактів з іншими, окрім ОРДЛО, постачальниками – не йдеться. Бо тарифи, стверджує міністр енергетики Ігор Насалик, на імпортному вугіллі знову зростуть. "Баланс, який розраховує міністерство енергетики – ціна тоді виросте в середньому десь на 20-25%", - заявив урядовець.

Експерт із питань енергетики Андрій Герус навпаки запевняє, що вугілля із Африки, яке має вищу, аніж донбаське, калорійність, цілком конкурентне і за якістю, і за ціною. "Вугілля з ПАР або Австралії може до нас приходити, і воно нам підходить. Воно не по такій ціні насправді є, як говорив пан Насалик. В порту Туреччини вже з доставкою воно коштує 2400 гривень. Тому всі заяви про 3000 чи 5000 – це перебільшення, щоб не сказати явна неправда", - твердить він.

Українські ТЕС історично обладнані під використання вугілля групи "а" - антрациту із шахт, які від початку конфлікту на Донбасі опинилися в "ДНР" та "ЛНР".

Експерти пропонують розв'язати проблему за рахунок модернізації ТЕС, аби вони могли працювати на газовому вугіллі. Його вдосталь на шахтах у Західній Україні, а також у Польщі.

Проте оцінки того, скільки коштуватиме така модернізація і скільки на неї потрібно часу, різняться.

 

 

Джерело:
До списку новин