загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ощадбанк буде роздержавлено

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Не встигли вщухнути пристрасті довкола скандальної націоналізації Приват Банку, як вітчизняний мінфін виступив з сенсаційною заявою.

Міністерство фінансів України анонсувало вихід із капіталу найбільших державних банків – «Ощадбанку» та «Укрексімбанку», починаючи з середини 2018 року. А вже до кінця 2017 року з капіталу решти державних банків.

Про це повідомив на брифінгу заступник міністра фінансів України Артем Шевальов.

«Максимальної ефективності державних банків можна досягти шляхом їх роздержавлення, як і в інших сферах української економіки. Тому стратегія передбачає на горизонті до середини 2018 року початок виходу держави з капіталу двох найбільших державних банків «Ощадбанк» і «Укрексімбанк»», – сказав Шевальов.

При цьому він відзначив, що анонсована раніше приватизація 20% акцій цих банків буде тільки першим кроком, а в подальшому уряд планує більш глибоку приватизацію, графік якої буде залежати від ситуації в економіці та успішності першого етапу. Що стосується більш дрібних банків у власності держави – «Родовід», «Український банк реконструкції та розвитку» і «Земельний банк», то, за словами Шевальова, щодо них уряд буде діяти більш агресивно».

«Ми говоримо про те, що станеться повний вихід держави з капіталу решти державних банків вже на горизонті 2016-2017 років. До кінця 2017 року держава не повинна мати частки в якихось фінансових установах, крім двох найбільших», – сказав він, відзначивши, що одним із варіантів виходу держави буде ліквідація дрібних фінустанов.

Посилаючись на досвід країн Центральної і Східної Європи, Шевальов зазначив, що участь у роздержавленні міжнародних компаній, таких як Європейський банк реконструкції та розвитку і Міжнародна фінансова корпорація, дасть змогу успішно провести цей процес, підвищуючи вартість активу і дозволяючи державі в результаті приватизації повернути значні кошти до держбюджету. Що стосується гарантій держави для вкладників держбанків, які в даний час можуть розраховувати на 100% відшкодування своїх коштів за рахунок держави, тоді як вкладники інших банків можуть отримати відшкодування через Фонд гарантування вкладів в межах 200 тис. грн, то, за словами Шевальова, миттєвого скасування 100% гарантії не буде.

Нагадаємо, нещодавно Уряд України прийняв рішення щодо націоналізації ПриватБанку.

У той час повідомлялося, що великі  і системні банки повинні бути у власності країни, для забезпечення  фінансової безпеки.

Під час націоналізації ПриватБанку держава взяла на себе боргові зобов’язання установи на суму більше 150 мільярдів гривень, що становить четверту частину золотовалютних резервів країни.

 

Джерело:
До списку новин