загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Масляна-2017: звичаї і традиції свята

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Відразу після Масляної, в понеділок, 27 лютого, стартує Великий піст.

Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. У цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець.

У наш час сирна седмиця не має чіткої дати святкування, адже залежить від найголовнішого християнського свята Великодня та передує семитижневому посту. У 2017 році масничний тиждень розпочнеться 20 лютого і триватиме до 26 лютого. Сім днів поспіль дозволено вживати масло, рибу, яйця та молочні продукти. 

Проте в дохристиянські часи Масницю святкували в період весняного рівнодення, що підтверджують знайдені древні календарі. Та з приходом християнства у Київську Русь, частування млинцями було перенесено на більш ранній термін, поступившись своїм споконвічним місцем Великодню.

Прихід весни ототожнювали із Сонцем, тому на Масляну готували обрядовий хліб у формі кола – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. На Русі млинці готувались в круглих глиняних пательнях із зубчатими краями й прокресленим по глині хрестом – знаком сонця.

Відразу після неї в понеділок, 27 лютого, стартує Великий піст.

Масляний тиждень

Увесь тиждень ділиться на два періоди: Вузька Масляна – понеділок, вівторок і середа та Широка Масляна – четвер, п'ятниця, субота та неділя.

У перші три дні можна було займатися господарськими роботами, а з четверга всі роботи припинялися. При цьому кожен день Масляної мав свою назву і призначення.

Понеділок – зустріч

У цей день відбувалося початок Вузькою Масляної. За традицією вранці свекор зі свекрухою відправляли невістку на день до батька і матері, а ввечері самі приходили до сватів у гості і обговорювали час і місце гулянь, визначався склад гостей.

Цього дня вже починали пекти млинці і закінчували будівництво снігових гір, гойдалок, балаганів.

Зазначається, що перший спечений млинець в понеділок віддавався малозабезпеченим на помин покійних.

Крім того, в понеділок з соломи, старого одягу та інших підручних матеріалів споруджувалося опудало Масляної, яке насаджували на палю і возили в санях по вулицях.

Вівторок – загравання

Цього дня відбувалися оглядини наречених. Всі масляні обряди, по суті, зводилися до сватання, щоб після Великого посту зіграти весілля. З ранку молоді люди запрошувалися кататися з гір, поїсти млинців. Звали рідних і знайомих.

Середа – ласунка

За традицією цього дня зять приходив до тещі на млинці, які вона сама пекла. У цей день теща демонструвала прихильність до чоловіка своєї дочки.

Четвер – розгул

З цього дня починалася Широка Масляна, коли всі господарські роботи припинялися, а святкування розгорталися на всю широчінь.

Народ вдавався до всіляких потіх, влаштовувалися катання на конях, кулачні бої, різні змагання, які завершувалися гучними гулянками.

При цьому основним процесом в четвер був штурм і подальше захоплення снігового містечка. Сенс широкого четверга, як і всієї Масниці – виплеск накопиченої за зиму негативної енергії і вирішення різних конфліктів між людьми.

П'ятниця – тещині вечірки

Цього дня з візитом у відповідь теща приходила в гості до зятя. Млинці в цей день пекла дочка – дружина зятя. Теща приходила в гості зі своїми родичами і подругами. Зять повинен був продемонструвати свою прихильність до тещі і її близьких.

Субота – посиденьки зовиці

Молоді невістки запрошували в гості до себе зовиць і інших родичів чоловіка. Якщо зовиця не належала чоловікові, то невістка запрошувала своїх незаміжніх подруг, якщо сестри чоловіка вже були заміжні, то невістка кликала свою заміжню рідню.

Цього дня церкві відбувається святкування Собору всіх преподобних отців.

Неділя – проводи

Цього дня відбулася кульмінація всієї масляного тижня. У неділю відбувалося заговини перед початком Великого посту. Всі близькі люди просили один в одного прощення за всі заподіяні за рік неприємності й образи.

Увечері в неділю Прощення поминали померлих, ходили на кладовище прощатися з своїми родичами.

Залишки святкової їжі спалювали, посуд ретельно мили. Наприкінці свята урочисто спалювали опудало Масляної, а отриманий попіл розсипали по полях.

 

Джерело:
До списку новин