загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як наш Мудрий став тестем Європи

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тисячу рокiв тому великий князь київський Ярослав Мудрий порiднився з усiєю Європою -- без усiляких там вiз!

Так, саме Ярослав Мудрий зробив Київську Русь великою державою, саме пiд час його правлiння наша держава досягла найбiльшого розвитку, Київ став одним iз найбiльших мiст Європи, а в лiтописах був названий "матiр'ю мiст руських". Але як багато ми про нього не знаємо, зауважує газета Експрес.

20 лютого вiдзначаємо рiчницю смертi князя Ярослава Мудрого -- "тестя Європи", як назвали його iсторики.

Цiкаво, що при хрещеннi князь дiстав iм'я Георгiй (або Юрiй). Та й Мудрим за життя його не називали -- це прiзвисько закрiпилося за Ярославом лише в другiй половинi ХIХ столiття в iсторiографiї.

-- До речi, за життя його називали Кульгавим або Хромцем (є докази в давньоруських текстах). Є данi, що князь мав фiзичну ваду -- кульгав на праву ногу, -- каже Володимир Ричка, доктор iсторичних наук, професор. -- Чимало iсторикiв вважають, що це було вроджене калiцтво. А фiзичнi вади для того часу були серйозною перешкодою на шляху до влади, адже вважалося, що не можна вiддавати правлiння тому, хто не зможе показати себе на полi бою. Тим часом Ярослав перемiг кульгавiсть, компенсувавши її залiзною волею. Вiн привчився їздити верхи, що з його хворобою далося йому нелегко -- фактично показав себе i як людина, що зумiла перебороти саму себе. Не володiючи фiзичною силою, будучи кульгавим, Ярослав був смiливим воїном.

Вiдомо, що Ярослав був сином Володимира Великого та полоцької княжни Рогнеди. Та й сам одружився з Iнгiгердою, шведською принцесою.

-- Офiцiйнi джерела твердять, що в Ярослава Мудрого було дев'ятеро дiтей -- шiсть синiв i три доньки. Хоча деякi iсторики говорять про десятьох чи навiть одинадцятьох дiтей. То скiльки їх було в Мудрого?

-- Достеменно вiдомо про дев'ятьох дiтей. Зокрема, старший син Володимир, намiсник Ярослава в Новгородi, помер ще за життя Ярослава, за два роки до його кончини.

Другий син Iзяслав одружився з дочкою польського короля Гертрудою. Третiй син Святослав став князем Чернiгiвським, був одружений з Одою, внучкою германського цiсаря Генрiха II.

Всеволод, улюблений син Ярослава, одружився з вiзантiйською царiвною, вiд шлюбу з якою народився Володимир Мономах. В'ячеслав та Iгор одружилися з нiмецькими принцесами Одою Штаденською i Кунiгундою Орламiндською.

Було в Ярослава й три доньки -- Єлизавета, Анна та Анастасiя. Усiх їх вiн видав замiж за королiв iнших держав. Так, Єлизавета стала дружиною норвезького короля Геральда Суворого, а потiм -- короля Данiї Свейна II.

Анна Ярославна вийшла замiж за французького короля Генрiха I, ставши королевою Францiї. Вона народила королю спадкоємця Фiлiппа, а потiм ще трьох дiтей.

Анастасiя Ярославна стала королевою Угорщини, адже вийшла замiж за угорського короля Андраша I. Коли Андраша розбив паралiч, Анастасiя фактично керувала країною, як i в роки дитинства їхнього сина. Власне, через такi шлюби Ярослава й назвали тестем Європи.

-- Це були полiтичнi шлюби?

-- Головною метою Ярослава було змiцнення Київської Руси. Вiдомо, що королi та королеви дуже рiдко брали собi за пару тих, кого кохали, -- шлюби мiж правителями країн були покликанi берегти мир i змiцнити Європу. Скажiмо, пiд час правлiння Ярослава Мудрого чвари з Вiзантiєю закiнчилися укладенням мирного договору, а одруження сина Всеволода з грецькою принцесою сприяло подальшим мирним зв'язкам. До речi, одна з причин того, чому князя Ярослава прозвали Мудрим, може полягати в тому, що для змiцнення авторитету Київської Русi вiн використовував династичнi шлюби. Саме тодi, без усiляких вiз, династiї з Києва розселилися цiлою Європою.

Крiм того, такi шлюби сприяли поширенню культур, адже iноземнi принцеси приїжджали до Києва зi своїм двором, бiблiотекою, традицiями. Звiдси й багатомовнiсть при київському дворi. Наприклад, вiдомо, що Всеволод, син Ярослава Мудрого та батько Володимира Мономаха, знав п'ять мов -- половецьку, грецьку, шведську, англiйську, руську. Шведською мовою вiн розмовляв iз своєю матiр'ю, грецькою -- з дружиною, англiйською -- з невiсткою, дружиною Володимира Мономаха.

Як правило, шлюби були прагматичними. Але траплялися й романтичнi iсторiї. Наприклад, Єлизавету покохав 15-рiчний Гаральд, який довгий час жив при київському дворi. Гаральд навiть склав пiсню на честь "руської княжни з золотим волоссям". Вiкiнг посватався, але князь Ярослав вiдмовив, бо не мiг вiддати дочку "за нiкого". Тож Гаральд подався за Чорне море й п'ятнадцять рокiв у вiдчайдушних морських походах здобував перемоги, а золото й дорогоцiнне камiння вiдсилав Ярославовi. Лише тодi Єлизавета та Гаральд одружилися.

Цiкава iсторiя Iзяслава та Гертруди, доньки польського короля. Зрозумiло, що цей шлюб був покликаний змiцнити союз мiж Києвом i Польщею. До речi, брат Гертруди Казимир I був одружений з тiткою Iзяслава, сестрою Ярослава Мудрого Марiєю. Та Iзяслав мав лиху долю -- пiсля поразки вiд половцiв кияни вигнали його, i Гертруда разом iз чоловiком утекла до Польщi.

-- А чому деякi iсторики кажуть, що в Ярослава Мудрого могло бути бiльше дiтей, нiж вважають?

-- Є спiрнi данi про найстаршого сина Iллю, про якого iсторикам майже нiчого невiдомо. Є версiї, що його вивезли ще в дитинствi до Польщi, й далi данi про нього втрачено. Можливо, вiн помер у дитячому вiцi. А матiр'ю його, можливо, була перша дружина Ярослава Мудрого Анна, яку разом з Iллею взяв у полон польський король.

Є версiя, що в Ярослава Мудрого була ще одна дочка -- Агата, яка стала дружиною Едуарда Вигнанця, спадкоємця англiйського престолу. Вiдповiдно до iншої теорiї, Агата могла бути не дочкою, а сестрою Ярослава Мудрого.

-- Що вiдомо про потомкiв Ярослава Мудрого? Чи збереглася якась гiлка до наших днiв?

-- Рiд Рюриковичiв пiсля Ярослава Мудрого дуже розгалужується, i це триває протягом кiлькох наступних столiть європейської iсторiї. Що стосується наших днiв, то нема вiдомостей про iснування нащадкiв Мудрого. Щоправда, були люди, якi називали себе його потомками, але це не пiдтверджено.

* до речi

За деякими даними, перший герцог Бурбонський, Людовiк I, був прямим нащадком Анни Ярославни у восьмому поколiннi та Ярослава Мудрого -- у дев'ятому. Король Францiї та Наварри Генрiх IV був нащадком згаданого Людовiка I -- вiдповiдно, тут також є гени Ярослава.

Шотландськi й англiйськi Стюарти теж були нащадками Кульгавого.

Ще одна цiкава лiнiя також iде вiд Ярослава: самодержець Росiї Микола II є нащадком Ярослава Мудрого у двадцять восьмому поколiннi.

Марина МОРОЗ

 

Джерело:
До списку новин