загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як отримати високу пенсію в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найбільші пенсії отримують судді, однак більшість українців також можуть забезпечити собі безбідну старість, вважають експерти.

В Україні середня пенсія - найнижча в Європі. Цього року Кабінет міністрів провів "реформу заробітної плати" - мінімалку підняли в два рази до 3200 гривень, це, вважають чиновники, дозволить з часом скоротити дефіцит Пенсійного фонду (ПФ) і збільшити пенсії. Однак, як відзначають експерти, самостійно солідарна система забезпечити українців високими пенсіями не може, для цього необхідно запускати накопичувальний рівень і вкладати кошти в приватні фонди. Як накопичити на високу пенсію в Україні?

Велика зарплата – велика пенсія
Розмір пенсії залежить від рівня зарплати і робочого стажу. Головна перешкода, яка відділяє українців від високих пенсій, - низькі заробітні плати. Як наслідок, зібраних з зарплат податків не вистачає навіть на виплату невисоких пенсій: дефіцит Пенсійного фонду в цьому році перевалить за 140 мільярдів гривень.

Українці з мінімальними зарплатами на заслуженому відпочинку можуть розраховувати на мінімальну пенсію (на даний момент +1247 гривень), середня пенсія - близько 1800 гривень.

Пенсія в Україні розраховується за формулою:
П = Зп * Кс
П – розмір пенсії,
Зп - заробітна плата (середня зарплата за три роки до виходу на пенсії помножена на коефіцієнт зарплати і страхового стажу).
Кс – коефіцієнт страхового стажу (залежить від стажу)
Коефіцієнт зарплати - співвідношення між середньою виплатою по країні і тієї, яку на той момент отримував пенсіонер. Від цього коефіцієнта безпосередньо залежить розмір пенсії. Так, якщо, наприклад, зарплата за обраний період в два рази перевищувала середню по країні, то коефіцієнт буде дорівнювати 2, якщо на 35% - 1,35.
Так, для високої пенсії рівень зарплати повинен значно перевищувати середню зарплату по країні. У Фіскальній службі зазначають - важливо, щоб всю зарплату виплачували "в білу". На даний момент в Україні не призначають пенсії вище 10,7 тис. гривень. Однак все пенсії вище цієї суми, які були призначені до чинного обмеження, залишаються в силі. Наприклад, як розповіли в Пенсійному фонді, зараз пенсію більше 20 тисяч гривень отримують 2,2 тис. осіб. 19 тисяч пенсіонерів отримують більше 10 тисяч гривень.

Крім того, як розповідає старший науковий співробітник інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, судді, який вийдуть у відставку в цьому році, обмеження "не вище 10,7 тис. на пенсії" не відчують - для них Конституційний суд цю норму скасував. Як написав на своїй сторінці в соцмережі народний депутат Віктор Пинзеник, пенсії суддів - 80% від зарплати, це більше 260 тисяч гривень.
"Людей дратує ця нерівність. Коли основна маса отримує 1500, грубо кажучи, середня пенсія у нас зараз десь 1850 гривень, а суддя отримує 21 тисячу. За що судді на пенсії в нашій бідній країні при всьому при тому ... Давайте тоді всім 21 тисячу платити. Чомусь не виходить. Яка б не була міра відповідальності на їх роботі, вони ж уже на пенсії, вони ж уже не працюють. Уже відповідальності цієї немає - чому потрібно платити 20 тисяч? Причому Конституційний суд зняв з ним обмеження максимального розміру", - розповідає вчена.
Назбирати самому: як працюють приватні пенсійні фонди
Українці, які платять внески до недержавних пенсійних фондів (НПФ), на заслуженому відпочинку можуть отримати відразу дві пенсії - з солідарної системи (ПФ) і приватного фонду. Правда, з огляду на темпи зростання цін в Україні, є ризик, що заощадження "з'їсть" інфляція.
"У моєї бабусі було 7 тис. рублів в 91-му році. А потім вони в один день зникли. Все, що вона все життя збирала на старість, пропало. Мені було 25 років, я до неї приїхав, зайшов несподівано - вона до мене спиною стояла. Вона просто стояла і плакала. Беззвучно так, тихо, щоб ніхто не бачив. Це картину я пам'ятаю до сьогоднішнього дня. Сьогодні мене переконати в тому, що потрібно вкладати гроші в наші фінансові структури, дуже складно", - розповідає міністр соцполітики Андрій Рева.

У той же час заступник голови пенсійного фонду Микола Шамбір вважає: НПФ, які вижили під час економічної кризи, тільки цим фактом довели свою спроможність.
"Людина вже сьогодні може платити в такій Фонд і робити додатковий внесок. За рахунок цього пенсія буде вище. На жаль, у нас третій рівень недостатньо розвинений. Невелике число учасників (всього 1 мільйон осіб) і недостатній розвиток самих Фондів", - пояснюють в пенсійному фонді", - говорить Микола Шамбір.

Недержавні пенсійні фонди диверсифікують свої активи - тобто інвестують їх в різні сфери: цінні папери і метали, депозити, нерухомість. Наприклад, один з найбільших українських банків пропонує своїм вкладникам щомісяця відкладати 200 гривень "на старість". Якщо збирати 30 років, то до 2046-го можна буде отримувати щомісяця 113 тисяч гривень (щомісяця НПФ обіцяє заробляти 20% від суми вкладу).

Правда, невідомо, що можна буде купити на ці гроші через 30 років.

Автор книги "Назустріч майбутньому. Путівник по недержавним пенсійним фондам" Олександр Ткач радить: вибираючи НПФ, потрібно звернути увагу на наступні чинники: коли був створений фонд; хто заснував фонд; як фонд зазнав кризи 2008 року і 2014-го років; яка чиста вартість одиниці пенсійного внеску.

На думку Олександра Ткача, довіра до пенсійних фондів в Україні вище, ніж до банків. Діяльність НПФ чітко регулюється законом. "Довіра до пенсійних фондів в нинішній ситуації вище, ніж довіра до банківської системи. Фондам заборонено інвестувати гроші в структури, пов'язані з засновниками фонду. Є вимога диверсифікувати активи. Наприклад, в один банк розміщувати не більше 10% коштів, в цінні папери не більше, наприклад, 50% і так далі. Чітко законом визначено, куди фонди можуть вкладати кошти", - вважає експерт.
Згідно із законом, в українських НПФ можуть відкривати рахунки громадяни інших країн, проте українцям збирати на пенсію в іноземних фондах складно: на даний момент діють обмеження, згідно з якими відкривати валютні рахунки за кордоном і поповнювати їх заборонено.

До речі, з трьох рівнів пенсійної системи, солідарного, обов'язкового накопичувального і добровільного накопичувального (НПФ), в Україні повноцінно працює тільки перший. Віце-прем'єр Павло Розенко впевнений: найближчим часом в країні запустять другий рівень системи. У ПФ кажуть, що в цьому році запустити його точно не вдасться. А в Мінсоцполітики нагадують: згідно із законом накопичувальний рівень запрацює після того, як буде ліквідовано дефіцит солідарної системи. Українці, які візьмуть участь у всіх трьох рівнях, на заслуженому відпочинку зможуть отримати три пенсії.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин