загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Монетизація субсидій: українцям назвали всі переваги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В уряді заявили, що є два варіанти монетизації субсидій. Перший — це монетизація для підприємств-постачальників. Другий — це монетизація залишків субсидій для кінцевих споживачів. 

Тобто, чим більше ти зекономиш на комуналці, тим більшим у тебе буде залишок субсидії, отриманої від держави. Кінцевий споживач зможе цей залишок зняти і використовувати за своїм розсудом. Світовий банк, до речі, запропонував свій варіант впровадження монетизації: з наступного опалювального сезону монетизувати субсидію для постачальників, а для споживачів — протягом двох-трьох років. 

Докладніше про способи монетизації субсидій в ефірі радіостанції Голос Столиці розповіла експерт з питань соціальної політики Інституту суспільно-економічних досліджень Маріанна Онуфрик.

«Потрібно запроваджувати одразу два (варіанти монетизації субсидій, - ред.) поступово: спочатку монетизація для постачальників, а потім монетизація для населення. Дійсно, зараз у системі існують незакачані, не живі гроші, так як ми їх розуміємо, так, виділило в цьому році 47 мільярдів гривень, а так звані існують клірингові розрахунки. Система ця, яка в нас зараз є, субсидування житлово-комунальних послуг, передбачає те, що, дійсно, між «Нафтогазом», державним бюджетом і постачальниками складаються так звані протоколи про оплату і закачуються не живі гроші, а так звані клірингові розрахунки. І в першу чергу, дійсно, необхідно зробити і монетизацію на рівні постачальників послуг», - повідомила Онуфрик.

За її словами, субсидія – це гроші віртуальні, і перевірити, де вони, звідки вони взялися і куди вони в решті-решт пішли складно, однак можливо.

«І саме через ту, цю складність і через те, що вони є дійсно, можна так сказати, віртуальні, і на сьогоднішній день дуже важко зрозуміти, куди вони потрапляють, для чого вони йдуть, і обрахувати взагалі реальну потребу. Саме тому ми маємо такі великі розбіжності, коли закладаються в бюджеті — іна початку — одна сума, а на кінець уже року виявляється зовсім інша. Отак, як, наприклад, перший рік, в 2015 в бюджеті передбачено було 35 мільярдів, по факту вийшло, що було використано 18 мільярдів. У 2016 році закладали 40 мільярдів, і казали, що цього вистачить, але в грудні прийняли зміни, і треба було 47 мільярдів. Оця така незрозуміла ситуація і виходить якраз через те, що це не живі гроші, відповідно, не точні розрахунки, а дуже такі віртуальні», - додала експерт.

Онуфрик пояснила, як кінцевий споживач отримуватиме монетизовану субсидію.

«Уже законодавчо, фактично, створено всі умови. Тобто якщо ми маємо багатоквартирні будинки, то є можливість створювати ОСББ і встановлювати лічильник на всю будівлю, і так само на окремі під'їзди, і так само на всю квартиру. Тобто тут вже залежить від того, наскільки мешканці будинку готові самоорганізуватися і наскільки вони готові дійсно впроваджувати ці технології. Тим більше, наскільки я знаю, встановлення лічильників входить взагалі в тариф», - додала експерт.

 

Джерело:
До списку новин