загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кожен українець уже винен 1,6 тисячі доларів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
За підрахунками фінансистів, Україна заборгувала світові близько 72 мільярдів доларів. При цьому у золотовалютних резервах є лише 15,5 мільярда доларів, або 22% потрібної суми.
Які ж борги України - державні й приватного сектору?
- У листопаді 2016 державний борг вже досяг 67,5 мільярда доларів, або 1,584 тисячі доларів на душу населення, - розповідає Олена Білан, головний економiст "Dragon Capital". - Однак у грудні відбулося істотне збільшення державного брогу через потребу націоналізації "Приватбанку" і збільшення його капіталу. Держава випустила 107 мільярдів гривень облігацій, щоб збільшити капітал банку. За нашими оцінками, на кінець 2016 року державний борг збільшився до 72 мільярдів доларів, що відповідає 83% ВВП. Для порівняння, у 2013 році показник борг/ВВП становив 40%.
Борг приватного сектору (кредити домогосподарств + кредити юридичних осіб + зовнішні зобов’язання компаній)  на кінець вересня 2016 року становив близько 100 мільярдів доларів.
- Як ці цифри змінювалися останніми роками? Що впливало на це?
- Якщо говорити про зовнішній борг, то його зростання сповільнилось, - констатує Ярослав Жаліло, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень. - У 2014 році прямий державний борг збільшився на 2,9 мільярда доларів, у 2015 - на 3,6 мільярда (ми брали в основному кредити в МВФ та інших міжнародних організаціях), а в 2016 році - на 1,7 мільярда. Тобто ми брали більше, але водночас і більше повертали.
* О. Білан: - У доларовому вимірі державний борг поступово зростав до 2013 року включно (до 73 мільярдів доларів). Найстрімкіше  збільшення відбулось під час кризи 2008 - 2009 років. Із 2014 року обсяг державного боргу почав повільно знижуватися, але тільки за рахунок девальвації гривні.
- Чи дорого обходиться обслуговування боргів?
*Я. Жаліло: - Що стосується 2017 року, то загальні виплати України за державним боргом за рахунок коштів держбюджету становитимуть 240,897 мільярда гривень (відповідно до Програми управління держборгом на 2017 рік). З них 30% - виплати за зовнішнім боргом. На обслуговування боргу закладено 12% видатків зведеного бюджету. Виплати із обслуговування держборгу плануються в обсязі 111,338 мільярда гривень.
- Коли маємо віддавати позичене?
*О. Білан: - Цього року заплановані платежі з погашення та обслуговування зовнішнього державного боргу будуть невеликими. Загальна сума становитиме 2,6 мільярда доларів при 15,5 мільярда доларів, накопичених в резервах центрального банку. Але це не означає, що можна розслабитись. Уже в 2019 році платежі за зовнішнім державним боргом зростуть до 7,5 мільярда доларів.
- За рахунок чого будемо розраховуватися?
* Я. Жаліло: - Якщо говорити про державний борг, то його погашають коштом державного бюджету. Оскільки їх не вистачає, то зазвичай відбувається перефінансування боргу, тобто ми беремо нові запозичення і сплачуємо з них ті, термін сплати за якими вже вийшов. Власне кажучи, це причина того, чому ми так сильно зав'язані на фінансуванні з боку МВФ. 
Світлана ОЛІЙНИК
 
Джерело:
До списку новин