загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На пенсії розвів сорок свиней та шестеро корів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Зиновій Вараниця із села Ниновичі Сокальського району свою трудову діяльність починав з колгоспу, а згодом перейшов на шахту в Червоноград. Думав, житиме в місті, але ж має такий характер, що знудиться без роботи. Тож повернувся у село і став таким господарем, що ого-го!

На пенсію, завдяки нелегкій шахтарській праці, Зиновій Мирославович вийшов, маючи трохи більше сорока років. Енергійний чоловік і не думав пролежувати всі дні на дивані, а взявся піднімати сільське господарство. Теща з тестем тримали дві корови, а коли зять узявся помагати, збільшили поголів’я. Рік за роком нарощували господарку. Тепер біля оселі Вараниць і мукає, і хрюкає, і техніка різноманітна бурчить. Звісно, заправляє усім Зиновій Мирославович. Його права рука і заступник у господарських справах – дружина Оксана. Допомагають син з дочкою, зять.

– Понад сорок свиней тримаємо, – розповідає господар. – Шестеро корів, двоє бичків, телятко. Обробляємо десять гектарів землі, тож увесь корм для тварин з власного поля. І тракторець свій, косарка, грабарка, інший реманент. Комбайн придбав. Усе маємо, бо якби довелося наймати у когось і гроші платити, то невигідно. Цього року хороша ціна на молоко – шість гривень за літр, то можна корови тримати. А як знизять на літо до двох гривень, не знаю, чи будемо. Свині продаємо по 28 гривень за кілограм живої ваги. Поросятка влітку оптом здавали по 1200 за пару. Сотня до сотні – і назбирається хороша сума, яку знову треба вкладати у господарство. Тут одне за одне зачіплюється.

Робочий день господарів починається о шостій ранку. Корови доять апаратом. Молоко одразу з двору забирає спеціальний автомобіль від Нововолинського молокозаводу. «А влітку й о четвертій доводиться вставати», – додає дружина Оксана, яка швидко накриває стіл, щоб пригостити несподіваних гостей.

Мені шкода цю маленьку тендітну жіночку, на чиїх плечах лежить чимало роботи. Тому й запитую чоловіка, коли одружувався, чи казав, що «ощасливить» такою господаркою.

– Ні, – сміється Зиновій Мирославович. – Обіцяв, що жити будемо у місті, а тут бачите, як вийшло.

Проте ніхто з подружжя не нарікає на труднощі. У будинку зроблено добротний ремонт. Газ, вода проведені. Умови всі є. От тільки б тяжкої праці поменше…

– Ні-ні, – відмахується на моє зауваження чоловік. – Без роботи нудно. Як неділя прийде, то полежиш перед телевізором – і спина болить. А так весь день у русі, на свіжому повітрі – і здоровий. Як старий стану, тоді сидітиму, а поки кручусь, як можу.

На жаль, таких оптимістів дедалі менше. Більшість схиляється до того, що селянська праця важка й ніким не ціниться. Свідченням того є й такий факт, що колись у черзі, де випасає худобу дядько Зиновій, налічувалося близько 70 корів, нині й 30 нема.

– Було би добре, якби держава більше уваги приділяла селянину: підтримувала, ціни регулювала. Тоді б люди краще жили й сільське господарство розвивалося, – переконаний господар.

Руслана ТАТАРИН

 

Джерело:
До списку новин