загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Дві українські пісні, які надихали найвідоміших музикантів світу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Дві відомі українські пісні, "Їхав козак за Дунай" та "Ти ж мене підманула" мають багато спільного. По-перше, обидві складені практично на одну й ту саму музику – точніше, друга виникла на основі мелодії першої. По-друге, вони свого часу ставали "візитівками" України за кордоном та надихали музикантів зі світовим ім'ям, пише zp.depo.ua.

Романсу "Їхав козак…" - понад 250 років. Автором віршів вважають поета та філософа, козака Харківського полку Семена Климовського. Початкова назва – "Не хочу я нікого, тільки тебе одного…". Хто ж написав до них музику, невідомо.

На початку ХІХ століття пісня стала "хітом" спочатку у Російській імперії, а потім – у Європі. Поети писали вірші, які накладалися на ту саму музику, а композитори по-своєму обробляли мелодію.

Особливо романс припав до душі німцям. У 1808 році його почув поет Христоф Август Тідге. Він здійснив вільний переклад твору на німецьку (без згадок про козака), назвавши свою версію Schöne Minka, ich muß scheiden ("Прекрасна Мінка, я мушу йти"). Німці з тих пір знають цю річ як свою народну.

Ось такі варіації на "Козака"/"Мінки" написав композитор Карл Марія фон Вебер:

Але найвідоміша постать, пов'язана з історією пісні – це, звичайно, Людвіг ван Бетховен. Він знав її не тільки як "Прекрасну Мінку", а й як "Їхав козак…". Свої версії мелодії "Їхав Козак за Дунай" Бетховен писав двічі.

Жартівлива народна "Ти ж мене підманула" виникла на основі цієї ж мелодії пізніше (швидше за все у ХІХ другій половині століття). В обох пісень є спільні рядки, які, втім, виконуються далеко не завжди: "Лучче було (або "То було..."), лучче було не ходить…".

Перераховувати всі приклади виконання твору співаками й колективами України та близького зарубіжжя немає сенсу – їх десятки, а то й сотні, гугл підкаже. Згадаємо лише один дивовижний та маловідомий факт: через майже 200 років після Бетховена "Ти ж мене підманула" переграли ще одні німці. При цьому пізніше ці музиканти стануть справжніми рок-легендами – хто не чув про Rammstein?

У 1988-му (тобто ще у соціалістичній НДР) вийшов єдиний альбом проекту, в якому є трек "Du hast mich angeschmiert" - "Ти ж мене підманула" німецькою. Хлопці тоді грали панк-рок, і власне у такій стилістиці записали українську пісню. Вокал, рівень виконання та якість запису лишають бажати кращого, але панк є панк.

Звідки в молодих східнонімецьких рокерів з'явилася така ідея та взагалі обізнаність в українській пісенній спадщині, достеменно невідомо. Проте швидше за справа у співзасновнику проекту Паулі Ландерсі. У дитинстві він з батьками якийсь час жив у СРСР, і встиг побувати в Україні. До речі, співає на запису саме він.

Найцікавіше у пісні – останні чотири секунди. Так-так, вам не почулося - майбутня світова рок-зірка співає рядок українською мовою!

 

Джерело:
До списку новин