загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поліпи: як попередити утворення цих наростів і лікувати їх

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Про поліпи, що заважають дихати, чув, мабуть, кожен з нас, та мало хто знає причини утворення цих наростів. Натомість, багато хто зазвичай плутає "поліпи" з аденоїдами.pogliad.ua 

 

Загалом поліпи - це доброякісні новоутворення в порожнині носа, що зазвичай виникають через запалення додаткових пазух. Вони мають гладку поверхню, драглисту консистенцію, часто множинні та схильні до рецидивування. Варто зазначити, що поліпи можуть виростати до великих розмірів та заповнювати всю порожнину носоглотки. Медики часто порівнюють поліпи з гроном винограду, нібито за виглядом вони схожі.

Дізнатися про причини виникнення та методи лікування поліпозного синуїту (поліпів у носовій порожнині) нам допоможе отоларинголог Сторожинецької районної лікарні Павло Багрій.

Де ростуть поліпи і як їх виявити?

 - Наявність поліпів у носовій порожнині є проявом хронічного запалення біляносових пазух. Як відомо, у людини існують чотири пари біляносових  пазух, які поєднані з порожниною носа. Це найбільші за розміром верхньощелепні (гайморові) пазухи, комірки решітчастого лабіринта, лобні та клиновидні пазухи. Всі вони вкриті слизовою оболонкою, яка є продовженням слизової оболонки носа, - пояснює Павло Багрій. - При хронічному запаленні біляносових пазух відбувається потовщення слизової оболонки, набряк підслизового шару і утворення поліпів, які з пазух виходять в порожнину носа.

 Існують безліч факторів, які спричиняють утворення та ріст поліпів. Є загальні й місцеві причини. З-поміж місцевих виділяють: порушення співустя між пазухами і порожниною носа внаслідок викривлення носової перегородки, збільшення носових раковин, хронічне запалення біляносових пазух, грибкова інфекція, алергічний риніт. Загальні причини – індивідуальна реактивність, стан імунної системи, деякі загальні захворювання (бронхіальна астма) та ін. Часто утворення поліпів викликають декілька причин одразу. Буває і таке, що знайти причину не вдається.

Ознаки поліпів - порушення дихання, спотворення нюху, виділення з носа, часом – головний біль, чихання, закладеність вух і погіршення слуху

На жаль, виявити  цю хворобу на ранній стадії дуже важко, адже люди рідко звертають увагу на легке нездужання та нежить. А виростати поліпи можуть і впродовж років.

Які ж ознаки поліпозного синуїту? Насамперед, це порушення носового дихання однієї чи обох половин носа, порушення або спотворення нюху, часом зникнення можливості відчувати смак. Можуть бути виділення з носа слизового чи слизово-гнійного характера, рідше – головний біль, чихання, відчуття стороннього тіла в носі, закладеність вух і навіть погіршення слуху.

Поліпи та аденоїди різняться

Досить часто люди плутають поліпи з аденоїдами. Та варто розуміти, що це зовсім різні речі.

Аденоїди — це мигдалик, який розміщений у носоглотці (частина глотки ззаду порожнини носа) у кожної дитини, він входить у склад імунної системи організму і виконує певні функції. Це нормальна лімфоїдна тканина, яка має бути у кожного. Аденоїди наявні при народженні дитини і фізіологічно збільшуються 7 років, як звичайно, досягаючи максимального розміру приблизно до 4 років, пізніше починається їхнє фізіологічне зменшення і до дорослого віку вони практично зникають. Деякі батьки вважають аденоїди - хворобою, і думають, що вони ростуть у носових пазухах, як поліпи. Аденоїди ж розміщені у носоглотці, і коли все добре, вони ніяк не проявляються. Ще однією відмінністю від аденоїдів є те, що у дорослих поліпи трапляються значно частіше, ніж у дітей.

Як попередити і лікувати?

Виділяють два види методів лікування поліпів: консервативні та оперативні. До консервативного лікування можна зарахувати: протиалергічне, якщо причинним фактором є алерген (усунення контакту з алергеном), місцеві протизапальні засоби, антиалергічні препарати, лікування хронічного запалення біляносових пазух, антибіотики. Проте основним методом лікування поліпів носа є оперативний, тобто видалення поліпів. Операцію проводять під місцевим чи загальним знеболенням. Традиційна методика полягає в тому, що спеціальною петлею або щипцями видаляють поліпи з порожнини носа. Деколи з цим поєднують додаткове розкриття комірок решітчастого лабіринта чи гайморової пазухи. Застосування цієї методики лікування дозволяє, як правило, на тривалий час зупинити ріст поліпів. Цікаво, що за допомогою петлі поліпи видаляли ще в середньовіччі.

Серед нових методів лікування існує ендоскопічне проведення операції. Видаляють поліпи за допомогою спеціального ендоскопа, що дозволяє максимально видалити поліпи у важкодоступних місцях під контролем зображення, яке передається на екран монітора. Крім видалення поліпів, також відновлюються вентиляція і дренаж уражених пазух.

Також сьогодні практикують видалення поліпів лазарем - на наріст впливають світловою енергією, в результаті чого з нього випаровується вся рідина, а залишається тільки оболонка. Процедура триває 15-20 хвилин, пацієнт не відчуває болю та не втрачає крові. Проте, якщо поліпи сильно розрослися, таке втручання може не допомогти.

Аби уникнути рецидиву, який при видаленні поліпів трапляється досить часто, оперативне лікування слід доповнювати медикаментозним (протиалергічні засоби, місцеві протизапальні препарати), що дозволяє на довгий час призупинити ріст поліпів. Також варто перший тиждень відвідувати отоларинголога майже щодня, а надалі регулярно приходити на огляд.

Коментар фахівця

Павло Багрій, лікар ЛОР-віділення Сторожинецької районної лікарні

На жаль, використання народних методів лікування, заснованих на травах і біологічно активних речовинах (мед, прополіс, відвари і настої трав, промивання чи закапування їх в ніс, інгаляції), не тільки не приводять до зменшення поліпів, але й навпаки, можуть прискорювати їхній ріст. Це ж можна сказати про гомеопатичні препарати та фізіотерапевтичні процедури.

Ірина БЄЛОВА

 

Джерело:
До списку новин