загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вдавитися можна навіть крихтою хліба: що робити, якщо їжа потрапила у дихальне горло

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ніхто не застрахований від ситуації, коли хтось поруч (чи ми самі) можемо поперхнутися шматочком їжі. Чи навіть гірше — потрапивши у дихальне горло, він може застрягти там. У такому випадку відлік іде на хвилини — інакше людина може просто задихнутися.

- Справді, таке може статися будь з ким будь-коли - скажімо, якщо під час трапези людина активно розмовляє, сміється - каже Оксана Доценко, сімейний лікар. - Якщо людина поперхнулася (тобто, ковток потрапив у дихальне горло), вона починає сильно кашляти - аж до сліз. Першою допомогою буде, якщо хтось із оточуючих постукає рукою по спині між лопатками.

Однак буває, що частинки їжі (необов'язково великі - вдавитися можна крихтою хлібу) потрапляють у трахею. В таких випадках потерпілий не може ні дихати, ні кашляти. Коли перекрито дихальні шляхи, обличчя людини стає синюшним, вона хрипить. І тут не можна втрачати жодної хвилини.

Слід нахилити людину обличчям уперед так, щоб голова була нижче за тулуб - наприклад, перехилити через свою руку чи коліно - та зробити п'ять сильних ударів відкритою долонею між лопатками. Це має бути не просто плескання по спині - удари повинні немов спрямовувати застряглу їжу до виходу. Коли їжа зсунеться, людина почне кашляти і дихати.

Якщо цього не стається, слід використати так званий прийом Геймліха. Потерпілого підхоплюють зі спини, при цьому ваші руки мають зійтися на його животі, під діафрагмою. Обхопивши таким чином, зробіть кілька різких поштовхів на себе та угору. Під час цієї маніпуляції тиск на діафрагму передається на легені, з них різко виходить повітря, яке може просунути застряглий шматок до рота. Загалом, щоб цього не сталося, за їжею не можна розмовляти, сміятися, активно жестикулювати.

Що робити, якщо ви вдавилися, а поруч нікого немає

Найголовніше - це:
 - Чи не панікувати і дотримуватися спокою.
 - Встати на коліна і спертися руками об підлогу.
 -  Після чого прибрати руки і в буквальному сенсі впасти на груди. Різкий удар грудьми об підлогу випустить назовні велику кількість повітря, а разом з ним і застряглу їжу.
Ось відео з інструкцією: 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=Op2TjTQs7X0

 

 

Джерело:
До списку новин