загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Оконські джерела – «Волинське диво»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Оконські джерела, які за свою унікальність відомі як «Волинське диво», заходяться на півдні с. Оконське Маневицького району Волинської області. we.org.ua

Волинське диво складається з двох потужних джерел карстових вод, які виходять на поверхню. Самі джерела розташовані в маленькому озері Окнище, на межиріччі Стоходу та Стиру. Під сильним тиском джерельна вода вихлюпується і на поверхні озера утворюються чашоподібні заглиблення (підводні фонтани), з яких весь час виходять камінчики крейди

Раніше, на поч.ХІХ ст. джерело виходило на поверхню в іншому місці, за 2 км від теперішнього. Однак, з часом біля с. Оконське появилося нове джерело, яке до речі, у 1899 р. описав відомий геолог і географ П. Тутковський. Він же повідомив, що глибина «тодішнього» джерельного озера становила 15 м, а сама вода була прозора. У 1930-х рр. горловина цього сильного джерела зруйнувалась, в результаті  чого воно пропало, проте виникло кілька нових менших джерел. Завдяки джерельним водам було утворено озеро Окнище, глибина якого – 3 м, а площа – 0, 5 га. Пізніше пробурили три свердловини з метою віднайти основне джерело.

Оконські джерела, які місцеві назвали «Оконською криницею», мають кілька цікавих властивостей.

По-перше, вона не піддається газуванню. Її неодноразово намагалися газувати, однак все це марно. Більш того, вода чудово зберігає свою свіжість через дні та тижні, тому й використовується місцевими та відвідувачами часто для пиття.

По-друге, температура води увесь рік однакова – це 8-9°С. Розказують, що навіть у найлютіші зими «Волинське диво» не замерзало.

По-третє, вода є не тільки приємною на смак, прозорою, а й без сумніву, чистою. Так, в ставках, які розташовані біля о.Окнище та сполучаються  з ним, місцевими розводиться королівська форель , яка є дуже цінною та вибагливою до чистої води. В Україні на природі її можна зустріти лише в деяких карпатських річках, тоді як в багатьох більш-менш чистих водоймах вона не виживає.

По-четверте, хімічний склад води містить вапно, кухонну сіль, магній, що може свідчити про лікувальні властивості. Однак, детальніши1 фізичний та хімічний ще не зроблений. Втім, для багатьох людей, води «Оконської криниці» є цілющими.

По-п’яте, рівень води в озері є постійним, оскільки Окнище має сполучення з р. Оконкою та кількома ставками.

Не дивно, що за це, «оконським джерелам» було присвоєно статус заповідника місцевого значення.

Багате «Волинське диво» і на легенди. За однією із них, воду з Оконських джерел пили козацькі загони С.Наливайка та війська Б.Хмельницького.

Ходять перекази про підземні русла, що сполучають озеро з водоймами, що розташовані на далекій відстані. Місцеві доказують, що випущених в Окнище окільцьованих щук спіймали в озерах Білому та Світязь Рівненської області.

Є легенди, які частково, згодом, підтверджуються. Зокрема, про третє потужне джерело, яке виникло прямо посеред села. Говорять, що вода з фонтану досягала вершин найвищих дерево. Потужність джерела налякала жителів, оскільки вони боялися що вода, якої все більше прибувало, за топить їхні хати. Тому вони закидали горловину джерела мішками з борошна, яких була сотня, а то і більше. Вже в ХХ ст. у заплаві річки дослідники виявили зруби будинків, в яких залишилися недоторканим домашнє начиння. Складалось враження, що жителі, рятуючись від чогось, залишили багато чого, взявши лише не обхідне.

Як би там не було, а легенди часто ґрунтуються на реальних подіях. Втім , це все лише додає загадковості «Волинському диву».

 Сучасні проблеми.

Людська байдужість та комерційна діяльність і тут встигли проявитися. Станом на 2014 р. різноманітні ЗМІ інформували про ОВ «Науково-виробничий центр «Форель», який господарює в оконських джерелах, розводячи там форель. Зокрема, повідомляли, що будівництво, яке ведеться поблизу джерел, може зашкодити водам «Волинського дива». Крім цього на території стає більше сміття та занедбаних ділянок відпочинку. Місцева громада своїми силами старається впоратися з цим. Однак без підтримки місцевих бізнесменів, а тим більше держави, це стає все тяжче.

Для туристів та подорожуючих

Оконські джерела – одне зі 100 чудес природи України. Лише попробувати цієї дивовижної води – вже є однією із вагомих причин, щоб приїхати сюди. Багато туристичних маршрутів, особливо на Волині, прокладено до «волинського дива». Тому добратися з м. Луцька сюди е становить проблем.

АВТОР:ІВАН ПАСІЧНИК 

 

Джерело:
До списку новин