загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Перевірка субсидій: чекайте на візит інспектора

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найближчим часом при Мінсоцполітики може бути створено нове відомство, яке буде перевіряти одержувачів субсидій. Соціальні інспектори підуть по квартирах і будуть вивчати "стиль життя" претендентів на державну допомогу.

Поки що датою створення відомства обрано 1 січня 2018 року, але працювати вона почне не раніше січня 2019 року, коли інспектори почнуть перевіряти субсидії. А ще через рік з перевірками прийдуть до пенсіонерів.

В уряді кажуть, що права та обов'язки інспектора тепер будуть закріплені законодавчо, і вони отримають більше повноважень. Наприклад, законопроект надає цим чиновникам безкоштовний доступ до баз даних і реєстрів, у яких може бути інформація про претендента на субсидію.

Також вони зможуть відвідувати одержувачів соціальної допомоги за місцем проживання з метою визначення достовірності даних про те, якою мірою людина потребує допомоги, і можливості знаходження додаткових джерел для існування, які впливають на встановлення права на отримання соцдопомоги і її розміри.

Також з вуст чиновників все частіше звучить словосполучення "стиль життя" одержувача субсидій. Тобто те, що не можна перевірити з допомогою електронних систем, будуть перевіряти за допомогою візитів соціального інспектора.

Як кажуть експерти, держава хоче контролювати два виду фінансових потоків претендентів та одержувачів субсидій - доходи і витрати. Для цього будуть використовувати нові методи відстеження витрат.

«Зі свого боку визначене майно може відслідковувати і Мінсоцполітики. Наприклад, отримати інформацію з реєстрів у відповідь на свій запит, проводилися людиною реєстраційні дії, оформлені на нього нерухомість, земельні ділянки, автомобіль, коли проводилася реєстрація і т. д. Все це допоможе зрозуміти, чи робив чоловік великі витрати на суму понад 50 тис. грн. чи ні. Ще варіант - запит до податкової про дохід і видаткових операції на суму понад 50 тис. Втім, вважає Вигиринский, поки Мінсоцполітики не до цього, адже такі перевірки вимагають багато часу і кмітливості», - повідомив юрист Андрій Вигиринський.

Як кажуть юристи, серед найбільш суттєвих порушень, які не виявляються, але впливають на розмір допомоги, - неофіційне працевлаштування або робота членів сім'ї за кордоном, неповний офіційний дохід, коли реальна заробітна плата вище офіційної, чи є незадекларовані доходи у неформальному секторі, а також проживання людей у незареєстрованому цивільному шлюбі.

Ще один вид доходів громадян, який влада вже давно хоче взяти під контроль, але поки не знають як, - це гроші від здачі в оренду майна. Ні для кого не секрет, що більшість квартир у великих містах здається без декларування цього доходу.

Ну і нарешті, найбільше питань викликає таке формулювання - перевірка "стилю життя" претендента на субсидію. Втім, чи вдасться претенденту на субсидію приховати свої справжні доходи під час візиту інспектора, невідомо.

 

Джерело:
До списку новин