загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Виявлені найздоровіші серця у світі - у жителів лісів Болівії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За словами дослідників, найздоровіші серця в світі - у жителів провінції Цимане в лісах Болівії. У деяких з них відзначалися лише ознаки закупорювання артерій, але у похилому віці.

Такі дані опубліковані в найстарішому медичному журналі Великобританії «Ланцет».

«Це неймовірне населення з радикально іншим харчуванням і способом життя», - пишуть дослідники.

Вони визнають, що весь інший світ не може повернутися до мисливсько-збирального способу забезпечення життя та раннього землеробства, але для всіх це може послужити гарним уроком.

Близько 16000 місцевого населення полюють, рибалять та займаються фермерством на річці Маніки в тропічних лісах Амазонки Болівійської низовини. Їх спосіб життя має схожість з людською цивілізацією тисячі років тому. Щоб дістатися до поселення, команді вчених і лікарів потрібно було зробити кілька перельотів і поїздок на каное.

Чим харчуються мешканці Циманэ? 17% їх раціону складає м'ясо дикої свині, тапіра і капібари (найбільший у світі гризун), 7% - прісноводна риба, включаючи піранью і сома. Решту раціону складає продукція сімейних ферм, які вирощують рис, кукурудзу, коріння маніока (солодку картоплю) і банани. Також різноманітять харчування плодами фруктових та горіхових дерев.

Це означає, що 72% калорій надходить з вуглеводів (в порівнянні з 52% у США). 14% від жирів, коли у США - 34%. Цимане також споживають значно менше насичених жирів. І в США, і Циманэ 14% калорій надходить з білка, але у лісах більше їдять пісного м'яса.

Крім цього, населення Цимане набагато активніше фізично: чоловіки в середньому роблять в день 17000, а жінки – 16000 кроків. Навіть у людей, старше 60 років, кількість кроків перевищує 15000.

Це необхідна доза навантаження, зазначив один з дослідників медичного центру Лонг-Біч Меморіал в Каліфорнії доктор Грегорі Томас.

Вчені обстежили місцеве населення, рівні кальцію в коронарній артерії, що є ознакою закупорки кровоносних судин і ризику серцевого нападу. Також за допомогою комп'ютерного томографа оглянули серця 705 чоловік.

Так, у віці 45 років, майже ні у кого з мешканців поселення не було кальцію в артеріях, в той час як у 25% американців він до цього віку присутній. До досягнення 75-річного віку артерії двох третин мешканців Цимане також не були забиті кальцієм, порівняно з американцями (80%).

Дослідники вивчають цю групу людей вже давно. Майкл Гурвен, професор антропології Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі зазначив, що показники хвороб серця набагато нижчі, ніж у жителів будь-якої іншої частини світу. Наближені до них японки, проте це вже інші умови життя.

Вчені проаналізували, чи тільки дієта і фізичні вправи є сприятливими факторами для серця. Наприклад, населення Цимане також курить, однак набагато менше. Щоправда, вони більше страждають від інфекцій, які можуть збільшити ризик серцевих захворювань.

Доктор Томас сказав, що підтримання здоров'я має бути постійним, а урбанізація і спеціалізація робочої сили можуть бути факторами ризику. Крім цього, люди в лісах мешкають у невеликих спільнотах, вони носії позитивних поглядів на людей і життя.

Вчені вважають, що найкращі показники серцево-судинного здоров'я спростували багато припущення про те, що вуглеводи шкідливі для здоров'я.

Професор Навід Саттар з Університету Глазго вважає, що вживання здорової їжі з низьким вмістом насичених жирів і повним набором необроблених продуктів, а не куріння і активне життя пов'язані з найменшим ризиком утворення рубців у кровоносних судинах.

Єва Титова

 

Джерело:
До списку новин