загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поєднання навіть трьох різних ліків збільшує ризик побічних явищ. Лікар розповів, як застрахувались

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Навіть при застуді доводиться одночасно вдаватися до крапель проти нежитю, вживати таблетки проти болю голови і гарячки, пити сиропи проти кашлю. 

Тим часом науковці Каліфорнійського університету дослідили, що одночасний прийом більш ніж чотирьох ліків збільшує ризик побічних ефектів на 30%. І як же, у такому разі, лікуватися?

– Візьмімо поширені препарати проти болю голови і гарячки: вони дають подібний ефект, навіть якщо містять різну речовину, – каже Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. – Поєднуючи їх, ми можемо підсилити не лише корисну дію, але й токсичний вплив. Тому у жодному разі не слід вживати кілька протигарячкових ліків одномоментно. Оптимально заживати їх у різний час. Наприклад, уранці – парацетамол, а ввечері – анальгін чи аспірин. Тоді організм зазнаватиме менш агресивного впливу.
Нерідко у препаратах поєднують дві речовини, скажімо, парацетамол та кофеїн. Перша збиває температуру, друга сприяє концентрації першої у клітинах головного мозку. Спадає гарячка, минає біль голови. Але якщо впродовж години-двох вжити ще якісь ліки з кофеїном (наприклад, цитрамон чи навіть просто випити кави), то можна спровокувати стрибок тиску, серцевий напад, щонайменше – безсоння. Це стосується навіть крапель проти нежитю.

– А що з ними не так?

– Чимало з них спричиняють судинозвужувальний ефект, а отже, впливають на артеріальний тиск. Уявімо: якщо гіпертонік вжив лише три препарати, що здатні підвищити тиск (як-от ліки проти болю голови з кофеїном, краплі до носа і таблетки проти кашлю) одночасно, то це може цілковито знівелювати дію звичних ліків проти тиску. Він може підвищитися навіть у здорових людей! А хворих – довести до гіпертонічного кризу.

– Яких ще помилок найчастіше припускаються хворі, самостійно призначаючи собі ліки, скажімо, проти застуди?

– Передозування пов'язане переважно зі звичними ліками, що є майже в кожній хатній аптечці, – наприклад, тими, що містять ацетилсаліцилову кислоту (аспірин тощо). Ця речовина має протизапальний, знеболювальний вплив, але й розріджує кров. Якщо хворий водночас заживає й інші препарати для розрідження крові (навіть один такий препарат), то може виникнути кровотеча.

Ще, на жаль, заведено вживати одночасно кілька сиропів і таблеток проти кашлю, не розібравшись у механізмі їх впливу. А це важливо. Одні ліки пригнічують кашльовий центр, інші – навпаки, сприяють виведенню мокротиння, ще інші мали б зняти запалення. Але і цей ефект може нівелюватися, і навіть спотворюватися, якщо ковтати всі три види ліків не розбираючи. Крім того, препарати проти кашлю можуть знизити і підвищити тиск. Тому терапевти обережно добирають ліки хворому на бронхіт чи ларингіт, якщо цей пацієнт потерпає і від гіпертонії. 

Слід дотримуватися правила: між прийомом різних препаратів обов'язково робити перерву (не менш як на три години). Бо навіть малотоксичні ліки у поєднанні можуть спричинити небажаний вплив. Що більше їх, то більший ризик.

– А якщо орієнтуватися лише на народну медицину (настої трав, коріння тощо), цей ризик буде меншим?

– На жаль, це не так. Деякі трав'яні збори можуть підсилити дію інших трав (чи таблеток) або пришвидшити виведення основних речовин. Наприклад, заспокійливі валеріанові краплі слід обережно поєднувати з іншими ліками, що мають снодійний ефект.

 

Джерело:
До списку новин