загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пауза від МВФ і скандал навколо "Євробачення": віхи тижня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Тепер українцям, які працюють в РФ, буде складніше передати гроші.

Одна з головних новин тижня надійшла на вихідних, коли стало відомо, що з березневого порядку денного МВФ зник пункт про виділення траншу Україні. Це рішення, за заявою української влади, стало "наслідком необхідності перерахувати макропоказники на рік, які могли змінитися через введення державної блокади Донбасу". МВФ вирішив взяти паузу, щоб визначити наслідки такої зміни щодо неконтрольованих територій.

Після цього стали з'являтися різні прогнози розвитку подій. Найсуперечливіші припущення висловлювалися щодо курсу гривні – на думку частини експертів, він може опуститися до 30 за долар, а за заявами Нацбанку – падіння не буде.

Стосовно наслідків, що занепокоїли МВФ, то вони, схоже, неминучі. Всі органи української влади єдині в оцінці, що блокада знизить зростання економіки приблизно на 1%. Внаслідок чого уряду і парламенту доведеться скорочувати видаткову частину бюджету – саме такої пропозиції тепер, ймовірно, чекає фонд.

МУЗИЧНИЙ РИНГ. Українська влада на цьому тижні розрулювати і іншу кризу – навколо Євробачення. Вона почався, як відомо, через те, що Росія без всяких відборів "призначила" на конкурс співачку Юлію Самойлову, яка, як виявилося, 2015 року була з концертами в окупованому Криму. Але Самойлова – інвалід, а значить, в силу вступає додатковий моральний фактор.

І тим не менше в середу СБУ оголосила про заборону на в'їзд для російської співачки. Те, що така заборона з'явився не відразу, свідчить – влада сумнівалася. Але все ж вибрала цей варіант. Європейський мовний союз, який є організатором пісенного конкурсу Євробачення, заявив, що поважає наші закони, але рішенням розчарований. Інших критикуючих заяв від європейців не було, тож кризу можна вважати вирішеним.

До речі, незаконний візит до Криму став причиною ще одного скандалу тижня, що минає. На вихідних туди прибула європейська делегація в складі двох десятків політиків, в тому числі – п'ять парламентаріїв з Сербії та Чехії. Але в цій ситуації СБУ відреагувала без коливань – всієї п'ятірці депутатів заборонили в'їзд до України відразу.

ГАМАНЦІ ЖУРНАЛІСТІВ. Якщо з зовнішніми скандалами розібралися, то внутрішній тільки набирає обертів. Парламент вчора приймав зміни до закону про е-декларації. Днем раніше суспільство розбурхали подробиці того, що дописали в законопроект в комітетах. На одному із засідань нардеп від "Народного фронту" (і колишня журналістка) Тетяна Чорновіл запропонувала внести поправку, яка зобов'язувала б заповнювати електронні декларації... редакторів та власників ЗМІ. Причому антикорупційний комітет Верховної Ради цю поправку прийняв.

Природно, розгорівся скандал, під час якого депутатів звинуватили в бажанні помсти по відношенню до ЗМІ за критику на адресу політиків.

Журналісти нагадали, що ні в одній країні світу, який поважає свободу слова, не заглядають до гаманця журналіста. В результаті Чорновіл відкликала поправку, але свій імідж в очах ЗМІ, схоже, зіпсувала остаточно.

ЗВІЛЬНИЛИ ДЕПУТАТА. Випробували на тижні новий спосіб боротьби з депутатами, про який давно говорять, але який ніколи не застосовувався.

Виборці колишнього Дніпродзержинська (тепер Кам'янське) зібрали 1800 підписів за відставку свого депутата в міськраді Юрія Литвиненка, і з'їзд БПП прийняв відповідне рішення, яке пізніше затвердив тервиборчком.

Ініціатори відставки Литвиненка кажуть, що депутат зовсім не займався округом. Сам він стверджує, що це наклеп. Але, так чи інакше, це рішення може стати прецедентом, який буде використаний для реального контролю за народними обранцями. І тоді вони, можливо, почнуть думати про тих, хто за них голосував, не тільки під час виборів. Хоча і як новий важіль для зведення політичних рахунків цей спосіб теж цілком можуть застосовувати.

УДАР ПО ЗАРОБІТЧАНАХ. У депутатів російської Держдуми – своя програма. Вони проголосували в другому читанні за закон, який забороняє грошові перекази з Росії до України через іноземні платіжні системи. Це відповідь на рішення українського уряду заборонити дію російських платіжних систем в Україні. Тепер українці, які працюють в Росії, позбулися легальних способів перерахування грошей своїм родинам. Які будуть наслідки? Одні експерти вважають, що недонадходження валюти з Росії призведе до зниження курсу гривні, інші впевнені, що заробітчани знайдуть способи переправлення грошей до України, а тому проблем не буде або будуть короткочасні.

А під кінець тижня відбулися події, що затьмарили новини попередніх днів: на найбільшому українському складі боєприпасів в Балаклії (Харківська область) сталися вибухи, а в Києві застрелили колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. 

Олександр Ростовцев

 

Джерело:
До списку новин