загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Хліб як символ українського народу. Обряди, звичаї та цікаві рецепти хліба

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хліб українці називають «святим», «Божим даром», «батьком», «годувальником», «головою», «розпорядником». Без хліба в Україні не обходиться жодна важлива подія. В обрядах та звичаях хліб символізує життя.

Шана до хліба закріпилась у народних звичаях українців. На покуті під образами, що здавна в хаті вважалася священним місцем, завжди лежала на столі покрита рушником паляниця.

Кожен шматочок хліба з'їдали повністю, не залишаючи куснів, щоб силу не залишити. Хліб не можна викидати у сміття, навіть хлібні крихти слід зібрати у долоню і з'їсти, або ж віддати худобі чи птиці. Знайдений на дорозі окраєць хліба потрібно обтрусити і покласти на високому місці для пташок. Коли випадково кусень хліба упаде на підлогу, селяни його піднімають і цілують — перепрошують, у хліба ж бо ніжки короткі, впаде зі столу і може ніколи більше туди не повернутися. Про хліб не можна казати, що він поганий, він може бути лише невипечений, глевкий, сирий, підгорілий, зачерствілий.

Хліб – символ життя. Він з давніх-давен у великій пошані в народі. Недаремно у молитві до бога «Отче наш…» люди, як великої милостині, просили не позбавити їх хліба, бо він не просто основа життя.

Тому в Україні він здавна був і залишається учасником багатьох народних свят. З ним благословляли молодих на щасливе життя, вітали матір з новонародженим, з хлібом-сіллю зустрічали дорогих гостей, вперше входили в нову хату, проводжали в останній шлях. Як бачимо, хліб супроводжує нас з початку і до кінця життя. Також він був послом миру та дружби між народами, залишається їм і нині.

З хлібом на вишитому рушнику наші предки йшли навіть оглядати поле, сіяти й збирати жнива. Найкращу жницю квітчали вінком з колосків, а потім ще сплітали вінок, урочисто несли його в село до двору господарів, клали його на хліб, з яким господарі вітали женців. Дуже шанували перший сніп як символ врожаю. Саме з нього робили весільний коровай.

На святого Маковія народ вшановує його символом – святими хлібом та маком. Цей день дуже важливий, бо тоді освячували хліб нового врожаю. Люди набирали у вузлики різнотрав’я й несли до церкви святити, а, посвятивши, висипали у зерно – «щоб Бог родив гарний хліб».

На Спаса в церкві святили груші, яблука, мед, калачі з борошна нового врожаю і обжинкові вінки.

В Україні хліб-сіль на вишитому рушнику – то найвища ознака гостинності народу.

Цікаві рецепти випікання хліба

1. Житній хліб

Інгридієнти: 4 скл. житнього борошна (520 г), 2 ч. л. розпушувача (рецепт тут ),1 ч.л. соди, 1 ч.л. солі, 60 г вершкового масла або олії, 4 курячі яйця, 2 скл. кефіру (можна кисле молоко), 3 ст.л. меду (у кого алергія мед можна замінити на цукор).

Приготування. Змішати борошно, розпушувач, соду, аніс і сіль. Додати розм'якшене масло або олію. В окремому посуді виделкою збити яйця, додати кефір і мед. Швидко перемішати обидві суміші, покласти у форму для хліба, формою пару раз стукнути по столу (для розподілу повітря, так написано в рецепті). Пекти при 180 градусах у попередньо розігрітій духовці 45 - 55 хвилин. Час випікання залежить від форми та вашої духовки. Готовність перевіряємо шпажкою, щоб тісто не прилипало.

2. Білий хліб з травами на чаї

Інгридієнти: 250 мл завареного зеленого чаю, 1 ст. ложка оливкової олії, 1 ч. ложка солі, 1 ч. ложка цукру, 10 г дріжджів, 200 г пшеничного борошна, 50 г вівсяних пластівців, 200 г борошна, сухий розмарин, сухий солодкий перець, мелений чорний перець.

Приготування. Замісити тісто з усіх інгредієнтів. Тісто треба вимішувати не менше 20-30 хвилин до утворення однорідної і липкого колобка. Даємо тісту хвилин 10 відпочити і знову місимо його руками протягом 10-20 хвилин, поки воно не стане гладким і еластичним.

Після замісу залишаємо тісто підніматися на 1-2 години, поки воно не збільшиться в 3 рази. Для цього кладемо його в миску, накриваємо рушником і ставимо в тепле місце. Можна скористатися духовкою: поки вимішується тісто, нагріти її до 100 градусів, а потім відправити туди тісто, вимкнути духовку і залишити в закритій духовій шафі на 2 години. За цей час тісто встигне піднятися. Випікаємо в духовці, нагрітій до 220 градусів 10 хвилин, потім зменшуємо до 180 градусів і ще випікаємо 30 хвилин. Потім даємо відпочити хлібу 10 хвилин при кімнатній температурі.

3. Пісний гарбузовий хліб

Інгредієнти: гарбузове пюре – 250 г, пшеничне борошно – 360 г, сіль – 0,5 ч.ложки, відвар з гарбуза – 50 мл, сухі дріжджі – 1,5 ч.ложки.

Приготування. У відерко засипаємо дріжджі , борошно та сіль. Додаємо охолоджене гарбузове пюре та відвар з гарбуза. Випікаємо в режимі «основний», розмір буханця «середній» та середній рівень просмаження скоринки. Можна додати декілька ложок гарбузового насіння. По завершенні випічки даємо хлібчику ще зо 5-10 хвилин і дістаємо з пічки. Цей смачний і надзвичайно яскравий буханець пасуватиме і до посту, бо не містить олії, молока та яєць.

 

Джерело:
До списку новин