загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Капсули здоров’я»: мак, кмин, чіа

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Насіння таке малесеньке, але сповнене неймовірною життєдайною силою, яку заклала в нього сама матінка Природа. Пропонуємо познайомитися ближче з іще трьома представниками цих неймовірно корисних рослин та їхніх «діток».

Насіння маку                                                                                                            

Крихітне насіння маку, що "живе" у коробочках, становить високу цінність для   кулінарів та фармацевтів. Непромислове вирощування маку заборонене в багатьох країнах через психотропний компонент, що міститься в молочку незрілої рослини.      Однак це не заважає його насінню - абсолютно нешкідливому для здоров'я - залишатися одним із найпопулярніших і затребуваніших продуктів у всьому світі.

Морфін, який є одним з основних складових компонентів рослини, має потужний болезаспокійливий ефект, тож вживаючи насіння маку, ви можете позбутися несильного головного болю. Цього морфіну боятися не варто– він не викликає залежності і не має токсичної дії. А мак із медом – це найприродніший снодійний та заспокійливий засіб.

Мак також допомагає зберегти зір. Антиоксидантні сполуки здатні зменшити прояви вікової макулярної дегенерації і підтримують гостроту зору у похилому віці.

Залізо, яке є одним із основних мінералів маку, необхідне для формування червоних кров'яних клітин і збільшення споживання кисню організмом. В результаті - зменшуються симптоми анемії.

Макове молочко є дуже популярним серед вегетаріанців, адже в його складі є багато легкозасвоюваних білків.
Мак ідеально доповнює грибні страви і різноманітні соуси. Найчастіше насіння використовують у приготуванні кондитерських виробів: ним можна посипати випічку, додати у тісто або застосувати в якості начинки. Насіння маку також часто використовують для приготування халви, додають у йогурти та кефіри, покращуючи смак молочних напоїв і підвищуючи їх поживну цінність.
У сонячній Італії, до речі, в їжу вживають не тільки насіння маку, а й квіти і навіть стебла цієї рослини. Стебла готують так само як шпинат, а квіти додають до дієтичних салатів і перших страв.

Насіння кмину

·       Кмин є однією з найдревніших спецій– його насіння археологи знайшли під час розкопок, що відносять до кам’яного віку. Головна цінність зерен кмину полягає в оосбливо багатому складі: жирні олії, ефірна олія, вітамін Е, флавоноїди, вітаміни групи B, а також фосфор, залізо, цинк, мідь, кальцій.

Кмин добре відомий як ефективний засіб при розладах травлення, він активізує виділення шлункового соку, зменшує бродильні процеси в кишечнику і розслаблює його м’язи.

Крім того, він має потужні антиоксидантні властивості, чим сприяє загальному омолодженню організму і зменшує вплив шкідливих екологічних факторів та поганих звичок. Ефірна олія кмину - чудовий антисептик універсального використання. 

Кмин допомагає полегшити симптоми застуди, стимулює імунітет і має антисептичні властивості. При виникненні болю в горлі рекомендується пити кминну воду з додаванням сухого імбиру - це заспокоїть дряпання в горлі.

Пряний кмин, він же зіра, не випадково додають до плову: це насіння допомагає в засвоєнні жирної їжі. Особливо цінним вважається чорний кмин - його корисні властивості перевершують властивості інших видів кмину. На вигляд він дуже подібний на чорний кунжут, однак його легко відрізнити за запахом.
На відміну від інших спецій, які смачні лише в певних стравах, кмин можна додавати скрізь: у страви з м'яса, овочів, а також у випічку і соління. І всюди він буде доречний.

Насіння чіа

 Чіа - іспанська шавлія. У насінні чіа кальцію в п'ять разів більше, ніж            в молоці, в  два рази більше білка, ніж у будь-якому іншому насінні або     злаках, в два рази  більше калію, ніж в бананах і це далеко не весь       список переваг цього екзотичного  суперфуду.
 Також це насіння допомагає схуднути, адже завдяки своїм сильним  гідрофільним  якостям, воно вбирає в 12 разів більше своєї ваги, коли  змішується з водою, що в  свою чергу сприяє правильній роботі травної  системи. Тож з‘ївши лише жменьку  цього насіння, ви матимете відчуття  ситості довгий час і не перекусуватимете  зайвим.
 Унікальність чіа також у великому вмісті поліненасичених жирних кислот  омега-3 і омега-6, таких важливих для роботи мозку.

Насіння чіа зазвичай замочують перед використанням у воді або іншій рідині, приблизно на 10 хвилин. Ним можна доповнювати багато традиційних страв: супи, салати, соуси, каші, солодощі. Найчастіше чіа додають до фруктових соків, йогуртів, домашнього морозива або смузі.+

Можна використовувати насіння у печиві - замінити 1 яйце 1 ст.л.  насіння – цю пораду особливо оцінять вегетаріанці.

Експериментуйте зі смаками, не бійтеся додавати до ваших щоденних страв різноманітне насіння. Це той продукт, який не лише прикрасить їжу та зробить її смак цікавішим і витонченішим, а й принесе реальну користь вашому здоров’ю. Пам’ятайте: ці крихітки – це справжня скарбниця життєдайної сили і енергії від самої природи. 

Підготувала Галина Теличук

 

Джерело:
До списку новин