загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Таїнство Соборування та його значення

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Єлеопомазання ― одне із семи Таїнств Церкви, встановлене ще за часів апостолів, через яке віруючі отримують зцілення від тілесних і духовних недугів. Свою іншу назву ― Соборування, це Таїнство отримало через те, що за традицією здійснюється воно собором із семи священиків. Під час Таїнства також відбувається сім читань із Апостола, сім читань із Євангелія, сім молитов. Сім разів відбувається саме єлеопомазання кожного віруючого. Саме така кількість помазань символізує сім дарів Духа Святого та, водночас, нагадує про сім молитов та поклонінь пророка Єлисея, якими він воскресив отрока (4 Цар. 4, 35).

Однак у певних випадках Таїнство соборування дозволяється здійснювати і одному священику. 

Отець Володимир (Косточка), настоятель Свято-Миколаївського храму при 17 лікарні м. Києва, пояснює, що зі слів апостола Якова чітко зрозуміло, що соборувати потрібно людину, яка є хворою, знаходиться вдома і через свій недуг не може сама прийти до храму. Однак Єлеопомазання не лише укріплює тілесні сили та зцілює від фізичних недугів, через це Таїнство ще й відпускаються забуті (але ні в якому разі не приховані) віруючим гріхи. Тому соборуватись корисно не лише при хворобах тілесних, але й при недугах душевних. Бажано також перед цим таїнством сповідатись та причаститись. 

Інший аспект Соборування, на якому наголошує священик, полягає в тому, що людина має бути у стані повної свідомості, аби попросити когось привести священика чи прийти на Соборування самостійно. Саме тому не соборують малих дітей ― через неможливість ними усвідомити Священне Таїнство. 

«У Таїнстві Соборування людині, що приступає до нього з вірою і покаянням, від Бога подається не тільки зцілення або полегшення в тілесній хворобі, але, (і це найголовніше) ― очищення від прокази гріхів забутих, неусвідомлених людиною, нерозкаяних; очищення від того гріховного „сміття” і „бруду”, який накопичується в душі у кожного з плином часу», ― розповідає архімандрит Феодосій (Снігірьов), настоятель Київського Свято-Володимирського духовно-просвітницького Центру. 

Зі сторінок Євангелія

Про Таїнство Соборування ми дізнаємось від апостола Якова з його соборного послання: «Чи хворіє хто з Вас? Хай покличе пресвітерів Церкви, і над ним хай помоляться. Намастивши його оливою в Господнє Ім’я, і молитва віри вздоровить недужого, і Господь його підійме, а коли він гріхи був учинив, то вони йому простяться» (Як. 5, 14-15). 

Хоча спочатку Соборування звершувалося вдома над хворими людьми. З часом, як розповів отець Володимир, почали проводити «соборні», тобто масові, Єлеопомазання у храмах. Традиція ця виникла в часи, коли, наприклад, місто тривалий час було в осаді або очікувало нападу ворогів, і багато людей гинуло від хвороб, голоду та холоду. Тобто, люди з трепетом і благоговінням готувалися зустріти смерть. Тоді архієреї благословляли соборуватись усім, але перед звершенням Таїнства віруючі обов’язково сповідалися та причащались. І хоча ці часи давно минули, в пам’яті народу лишилася згадка про них. Як, власне, і сама традиція масового Соборування. 

Як часто потрібно соборуватись?

Сьогодні хоча б кілька разів за піст масові Соборування проводять в кожному храмі. До того ж, якщо є на те потреба, попросити священика здійснити обряд Єлеопомазання можна і в будь-який інший час. Однак спірним залишається питання про те, як часто треба соборуватись віруючим християнам? Адже в народі чомусь досі побудують стереотипи про те, що це Таїнство лише для людей в присмертному стані. З іншого боку, деякі віруючі приходять соборуватись кілька разів за піст. 

Архімандрит Феодосій розповів, що такі святі отці, як святитель Феофан Затворник, преподобний Амвросій Оптинський радили кожному християнинові обов’язково соборуватися хоча б один раз на рік. Святий праведний Іоанн Кронштадтський так писав про це Таїнство: «О! Яке багатство благодаті! Які молитви! Це просто екстракт Євангелія!». Благодатну дію Таїнства Єлеопомазання на душу і тіло може відчути на собі кожен, тому не варто відмовляти собі в отриманні цього дару Божого. 

В Українській Православній Церкві склалася традиція звершувати Соборування над віруючими щорічно. Практика ця, за словами о. Феодосія, заснована на переданні святих отців, і тому її потрібно дотримуватись. 

«Свічки тримають, єлеєм мажуть, священників багато – цікаво так, чому б не піти?»

Однак о. Володимир наголошує на тому, що людина повинна підготувати себе до цього Таїнства, з повним усвідомленням його важливості. «Часто буває так, що людина до церкви не ходить, сповідатись чи причащатись їй взагалі ніколи не доводилось, однак соборуватися йде. Свічки тримають, єлеєм мажуть, священників багато – цікаво так, чому б не піти. Такий підхід є абсолютно неправильним і неприпустимим. Дуже важливо, аби віруючі з розумінням підходили до цього», ― закликає священик. 

Таким чином, кількість та частоту соборувань кожна людина має визначати для себе сама. Однак головною є її підготовка та правильне сприйняття цього Таїнства. Не потрібно, наприклад, чекати поки ми остаточно занедужаємо, аби прикликати додому священика. Саме для того, аби зробити Таїнство Соборування більш доступним для віруючих, у храмах протягом постів проводять масові Єлеопомазання. 

Та не слід думати, що нерозкаяні гріхи Господь простить нам тільки через саме помазання святим єлеєм. Лише дотримуючись посту, попередньо сповідавшись та причастившись, з усвідомленням своєї гріховності, ми маємо приходити в піст на таїнство Соборування. 

«Якщо ж людина дуже хворіє, потребує молитов Церкви про своє зцілення або полегшення у хворобі, якщо у когось має відбутися операція, можна пособоруватися в будь-який час, священик ніколи вам в цьому не відмовить», ― зауважує о. Феодосій. 

Марійка Биба

Джерело:
До списку новин