загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як підготувати картоплю до посадки

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нарешті дочекалися весни і уже зовсім скоро теплі промені сонця прогріють землю та настане пора висаджування рослин. Цього разу поговоримо про картоплю.

Підготовка картоплі до посадки - одна з головних умов для отримання хорошого урожаю. А розпочати цю процедуру краще з відбору картоплі. Якщо для посадки використовувати дуже дрібні бульби, то з них зросте мало стебел і врожай буде невеликий. Якщо садити занадто велику картоплю, то надземна частина буде розвиватися швидше, ніж коріння. Тому для отримання гарного врожаю насаннева картопля має бути середніх розмірів.

Після того, як картоплю відібрали, переходьте до безпосередньої підготовки насінневих бульб. Робити це можна кількома способами:

1. Прогрівання бульб. Для проведення цієї процедури за 10-15 днів до посадки насіннєві бульби занесіть в житлове приміщення, а потім тримайте їх при більш низькій температурі 7...8 С. Таким чином ви зможете прискорити озеленення бульб і таким чином сповільнити ріст гнильних бактерій і хвороботворних грибів.

2. Пророщування бульб. Цей прийом срямований на утворення справжніх паростків для висадження в грунт. Його проводять у світлому приміщенні з температурою 12-14 С вдень, 6-8 С вночі. Для цього відберіть бульби масою 80-90 г, розкладіть їх тонким шаром і витримуйте так 30-35 днів. 

Через кожні 6-7 днів бульби обережно перевертайте, щоб не спричинити обламування пагонів. До кінця терміну на бульбах з'являться зелені паростки довжиною 1-2 мм. Це означає, що картопля до посадки готова. Не забувайте також, що для успішного проростання бульб необхідне вологе повітря в приміщенні. Для цього бульби періодично обприскуйте водою.


3. Пророщування в поліетиленових пакетах. Цей спосіб застосовують при дуже маленькому об'ємі посадки бульб. Проводять пророщування в мішечках ємністю по 4-5 кг. Для дихання картоплі в мішках роблять зробіть отвори діаметром 1-1,5 см на відстані 10-15 см одне від іншого. У таких пакетах бульби утворюють зелені проростки, які тяжче пошкодити при посадці. 

4. Вологе пророщування. Для отримання раннього урожаю картоплі вологе пророщування проводять у моху, торфі, тирсі, перегної. Для цього в невеликі ящики накладіть насіннєві бульби, перемішуючи їх з невеликим шаром зволоженого ґрунту. Ящики поставте у приміщення з температурою повітря 16-18 С. Цей спосіб дозволяє одержувати посадковий матеріал не тільки з пророслими вічками, але і з невеликими корінцями. А це дає можливість отримати молоду картоплю у ранні терміни.

Після того, як картоплю підготували до висаджування, варто провести профілактику хвороб. Для цього бульби можна обробити розчином мідного купоросу (1 ч. л. на 3 л води). Потім їх треба підсушити, а через 5 днів обробити розчинами мінеральних добрив або стимуляторами росту.

Ефективно також обприскувати насінневу картоплю поживними розчинами. Для цього в 3 л. води треба розвести 1 ч. л. нітрофоски і через кожні 10 днів обприскувати цим розчином. Між обробками бульби слід обприскати чистою водою. 
Дуже корисно передпосадкове обсипання бульб картоплі деревним попелом або внесення його в грунт під час посадки в кількості 2 ст. л. під кожну картоплину.

Якщо у вас мало картоплі для висадки в грунт і вам доведеться її розрізувати, то робити це краще за 25-30 днів до посадки, оскільки захисний шар на зрізі утворюється протягом 3-4 днів, а потім бульби треба підготувати одним з описаних вище способів. В крайньому випадку, бульби можна розрізати за 5-7 днів до посадки, часточки розкласти тонким шаром зрізами вгору в теплому приміщенні.

Оскільки в наших краях посадка непророщенної картоплі значно знижує врожай то вищеописані процедури допоможуть вам його покращити.

Джерело:
До списку новин