загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Корисні поради майбутнім пенсіонерам

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перед тим, як виходити на пенсію, подумайте, чи всі нюанси ви врахували? Кілька корисних порад, якими можна і потрібно скористатись

Порада 1. Якщо ви народились в кінці року, краще подавати заяву на призначення пенсії на початку наступного 

 Якщо ви народились в період з жовтня по грудень, у вас є можливість отримати більшу пенсію.

За діючим законодавством заяву про призначення пенсії майбутній пенсіонер має подавати не пізніше трьох місяців з моменту настання пенсійного віку, тоді пенсію буде нараховано з дати настання права на призначення пенсії, а саме з наступного дня за днем народження.

Але є деякий нюанс: якщо ви народились в період з жовтня по грудень, то три місяці, протягом яких потрібно звернутись (подати заяву) за призначенням пенсії захоплюють не тільки поточний, але й наступний рік. Тобто ви можете звернутись за призначенням не в кінці року, а на початку наступного.

Справа в тому, що при розрахунку пенсії показники людини за стажем і зарплатою множаться на величину середньої зарплати по Україні за рік, що передує року звернення за призначенням пенсії. А це значить, що якщо звернутись за призначенням пенсії (подати заяву) в кінці року, наприклад, 7 жовтня 2016 року, то при розрахунку пенсії використають показник середньої по Україні заробітної плати за 2013-2015 роки, а якщо звернутись на початку 2017 року, наприклад, 5 січня 2017 року, то в такому випадку при розрахунку будуть використовувати середню заробітну плату вже за 2014-2016 роки, розмір якої більше, ніж за 2013-2015 роки, а отже і розмір вашої майбутньої пенсії буде більшим.

Порада 2. Якщо подати заяву не пізніше трьох місяців після дня досягнення пенсійного віку, пенсію нарахують з дня виникнення права на пенсію

Заяву на призначення пенсії майбутній пенсіонер має подавати не раніше ніж за місяць до дня досягнення пенсійного віку та в будь-який час після виникнення цього права.  Але якщо подати заяву не пізніше трьох місяців з моменту настання пенсійного віку, тоді пенсію буде нараховано з дати настання права на призначення пенсії, а саме з наступного дня за днем народження.

Днем звернення за призначенням пенсії рахується день подання заяви.Якщо заява надсилається по пошті, то днем звернення рахується дата, зазначена на поштовому штемпелі місця відправлення заяви.

У випадку, якщо надані не всі документи, які пенсіонер повинен донести протягом трьох місяців з дня повідомлення про необхідність їх надання, пенсію все одно нарахують з дня звернення за призначенням.

За бажанням особи, якщо наданих документів достатньо для визначення права особи на призначення пенсії, її призначають на підставі таких документів. При надходженні додаткових документів не пізніше трьох місяців, розмір пенсії перераховується з дати призначення пенсії. При наданні документів пізніше трьох місяців пенсія перераховується:

  • з 1-го числа поточного місяця, якщо пенсіонер подав документи до 15 числа;
  • з 1-го числа наступного місяця, якщо документи були подані після 15 числа.

Порада 3. Підготуйте документи для призначення пенсії

При первинному зверненні в Пенсійний фонд за призначенням пенсії за віком потрібно подати документи:

  • Заяву встановленої форми (на бланку Пенсійоного фонду).
  • Паспорт – оригінал и копії (1, 2 і 11 сторінок).
  • Довідку податкової адміністрації про присвоєння ідентифікаційного номера — оригінал і копія.
  • Документи, які підтверджують стаж (трудова книжка, при необхідності – інші, наприклад диплом, військовий квиток, тощо).
  • Документи, що підтверджують пільги.
  • Для отримання пенсійного посвідчення потрібно надати 2 фотографії 4х6.
  • Довідку з банку з номером пенсійного рахунку – для отримання пенсії на картку.

Порада 4. Перед тим, як йти до Пенсійного фонду, зробіть самостійний розрахунок майбутньої пенсії. Визначте, які найменш вигідні місяці потрібно виключити. На які види пенсії ви маєте право.

За Законом для розрахунку пенсії в Україні беруть дані по зарплаті, обрані вами за будь-які 60 місяців підряд до 1 липня 2000 року  (за умови підтвердження довідками) за вашим бажанням плюс весь період після 1 липня 2000 року (дані з системи персоніфікованого обліку ПФУ, так звана форма ОК5). З цих періодів можна викинути до 10% найменш вигідних місяців страхового стажу підряд.

Отже, для розрахунку майбутньої пенсії вам буде необхідна наступна інформація:

  • дата народження, стать;
  • всі періоди трудової діяльності (в томучислінавчання в середніх та вищих навчальних закладах до 1 січня 2004 року, періодидогляду за дитиною до 3-х років, строкова служба в армії, перебування в центрі зайнятості, перебування на фронті або участь в бойових діях тощо) та всі особливості (наприклад, робота за списком №1, науковадіяльність, держслужбовець тощо);
  • зарабітна плата за періоди до 1 липня 2000 року (за вашим бажанням) та всі періодипісля1 липня 2000 року;
  • наявність інвалідності, статус ліквідатора ЧАЕС, нагородита інші особливості, які враховуються при нарахуванні пенсії.

Для того, щоб ви змогли зробити самостійний розрахунок пенсії всіх видів пенсії, на якімаєте право, не виходячи з дому та отримати детальний протокол розрахунку, було створено унікальний в Україні інструмент розрахунку пенсії онлайн – Пенсійний калькулятор на порталі  Pensia.ua.

Порада 5. Перегляньте останні зміни в пенсійному законодавстві

 Зміни в 2017 році

  • Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить 1 247 грн, з 01.05.2017 - 1 312 грн, з 01.12.2017  - 1 373 грн.
  • Максимальна величина бази нарахування єдиного внеску: з 01.01.2017 - 40 000 грн, з 01.05.2017 - 42 100 грн, з 01.12.2017 - 44 050 грн
  • Мінімальний страховий внесок у 2017 році складатиме  704 грн. на місяць (3200 грн х 22 відсотки)
  • Продовжено особливий порядок виплати пенсії працюючим пенсіонерам, який діяв у 2016 році.

Водночас, запроваджено новий порядок виплати пенсії окремим категоріям працюючих пенсіонерів.

Виплата пенсії особам,  працюючим:

o    на посадах судових експертів, службовцям Національного банку у період роботи у Національному банку, на посаді помічника-консультанта народного депутата України (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»),

o    в органах місцевого самоврядування посадовими особами місцевого самоврядування (крім інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи та учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист»),

здійснюється у такому порядку: пенсії виплачуються в розмірі 85 відсотків призначеного розміру, але не менше 150 % мінімальної пенсії незалежно від закону, згідно якого їм призначена пенсія.

Виплата пенсій, призначених особам,  на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист",  відповідно до законів України «Про державну службу» та  «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» в період роботи на посадах державної служби, визначених Законом України від 10 грудня 2015 року № 889-VIII «Про державну службу», а також на посадах та на умовах, передбачених законами України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», а також виплата пенсії іншим особам, яким пенсія призначена згідно законодавства, у період служби в органах місцевого самоврядування здійснюється  в повному обсязі.

Особливий порядок виплати пенсії у 2017 році не застосовується до осіб, які проходять військову службу або перебувають на посадах у Національній поліції України.

  • По 31 грудня 2017 року максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10 740 грн.
  • Розмір пенсії, яка є базою для оподаткування є пенсія, що перевищує 12 470 грн. на місяць.
  • З 06.02.2017 право дострокового виходу на пенсію за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років у чоловіків і не менше 20 років у жінок надано окремим категоріям осіб у зв’язку з участю в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуванням в районах антитерористичної операції у період її проведення, а у разі загибелі (смерті) таких осіб - членам їх сімей.

Порада 6. Якщо у вас вже достатньо стажу для виходу на пенсію

Якщо у вас вже достатньо стажу для пенсії, а ви продовжуєте працювати з метою накопичити додатковий стаж, також можуть бути свої нюанси.

Наприклад випадок, коли попередні заробітки забезпечують Вам відносно високий коефіцієнт зарплати, а надалі (до виходу на пенсію) Ви працюєте за невисоку зарплату (збільшується стаж, але зменшується коефіцієнт зарплати).

В такому випадку потрібно розрахувати (наприклад за допомогою Пенсійного калькулятора на pensia.ua), чи не зменшить вам пенсію цей додатковий стаж за рахунок падіння коефіцієнта зарплати?

Може не зменшити за рахунок виключення 10% невигідних для людини місяців стажу підряд, якщо цей період входить у цей відрізок, але якщо все-таки зменшує, то можна уникнути цього кількома способами:

Перший спосіб – це працювати неофіційно (або не працювати взагалі, якщо для вас це можливо), тоді звичайно стаж не збільшиться, але й коефіцієнт заробітної плати не впаде.

Другий спосіб – це домовитись з роботодавцем, щоб заробітну плату вам виплачували один раз на два або три, або чотири місяці, таким чином стаж за пропущені місяці не буде включатись, але коефіцієнт заробітної плати може зрости (звичайно якщо ваш роботодавець буде сплачувати при цьому страхові внески для зарахування стажу).

І пам’ятайте, що розмір перерахованої пенсії працюючого пенсіонера може бути меншим за розмір первинно призначеної пенсії в разі, якщо ви вирішили пізніше вийти на пенсію.

Це пов’язано з тим, що при перерахунку пенсії застосовуватимуть середній коефіцієнт заробітної плати за рік, попередній року первинного призначення (останнього перерахунку).

 

Джерело:
До списку новин