загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Картопля — не тільки їжа

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

ЦЮ РОСЛИНУ вперше завезли із Південної Америки в Європу завдяки її квітам, які вважалися одними із найекзотичніших і прикрашали вбрання відвідувачів королівських балів. Затим в деяких країнах добровільно, а подекуди після придушення «картопляних бунтів» її визнали кулінарним продуктом. Ось такий шлях нашої бараболі — від палаців вельмож до «другого хліба» бідняків.

Картопля — цілющий продукт, оскільки в її складі — вуглеводи, білки, клітковина, протеїн і навіть близько піввідсотка жирів. Багата і на амінокислоти, вітаміни С, В2, D, E, K, PP, каротин, лимонну, яблучну, щавлеву та фолієву кислоти, мікро- та макроелементи. Вважається, що вона сприяє виведенню надлишку води та солей з організму, нейтралізує кислотність, поліпшує обмін речовин. Її рекомендовано вживати як дієтичний продукт. Народна медицина використовує для лікування недуг свіжий сік, варену картоплю і відвар з неї. Для зменшення кислотності шлунка при гастритах, як сечогінний, спазмолітичний засіб, для загоєння ран та зниження вмісту цукру в крові при діабеті, для зниження тиску, зменшення побічної дії антибіотиків застосовують свіжий сік картоплі. Розбавлений соком моркви, селери, петрушки, аронії чорноплідної, капусти, гарбуза споживають як мультивітамінний напій.

Приймати від половини до склянки свіжого картопляного соку (зберігати не більш як п’ять хвилин після приготування) за 30-40 хвилин до сніданку при серцевих недугах упродовж 7-10 днів. Після двотижневої перерви прийом повторити.

При анемії протягом двох тижнів двічі-тричі на день пити 100 мл соку за півгодини до їди. Після двотижневої перерви лікування продовжити. Вважається ціннішим сік рожево-червоних сортів.

При метеоризмі вживати 100-150 мл соку свіжої картоплі три-чотири рази на день за півгодини до їди.

Головний біль значно послабшає, якщо випити 50-70 мл соку. Для зняття симптомів можна прикласти до чола компрес із потертих двох-трьох картоплин, до яких додати трохи оцту. Іноді допомагають прикладені до скронь чи чола свіжовідрізані шматочки бараболі.

Для лікування і профілактики геморою чайну ложку свіжого соку з допомогою піпетки чи невеликої спринцівки вводять у задній прохід. Можна прикладати на «шишки» просочений марлевий чи ватний тампон. Також сприятиме лікуванню введена на ніч вирізана зі свіжої картоплі «свічка» завдовжки близько 3 см і діаметром 0,5-0,8 см.

Від виразок рекомендовано приймати 100-200 мл соку три-чотири рази на добу за 30 хвилин до їди. Так само можна позбутися печії, однак норма споживання визначається індивідуально.

При цукровому діабеті двічі-тричі на добу вживають від чверті до половини склянки концентрованого чи розведеного навпіл водою соку.

Виразку шлунка можна лікувати теплим свіжим картопляним соком, приймаючи його по столовій ложці тричі на день за 30 хвилин до їди.

При запальних процесах ротової порожнини і горла сік застосовують як полоскання. Таку процедуру слід проводити швидко — до його окислення. На уражені ділянки накладають компреси, які змінюють кожні півгодини. При ангіні фіксують на шиї компрес із товченої гарячої картоплі і однієї-двох столових ложок оцту.

Маски та компреси зі свіжого картопляного соку сприяють лікуванню шкірних виразок та ушкоджень (шпор на п’ятах, дерматитів, екзем, вугрів), а також відбілюванню пігментних ділянок і виведенню бородавок. Рекомендовано протирати такі місця шматочками бульби, замінюючи їх кожні п’ять хвилин. Як компрес використовують загорнуту в бинт чи марлю потерту на дрібній тертці картоплю. Маска для обличчя із соку з неї надає шкірі пружності і здорового вигляду. Потримайте кисті рук у відварі картоплі — матимете гладеньку шкіру, а нігті зміцняться. Гарячим відваром із лушпиння з додаванням невеликої кількості насіння льону лікують тріщини на п’ятах. З цією ж метою застосовують суміш картопляного соку і теплого молока. Свіжі шматочки прикладають на обпечені місця.

При гіпертонії та виразці шлунка помічна «картопляна вода». Для її приготування одну картоплину в «мундирі» відварюють у 100 мл води на малому вогні протягом 10-15 хвилин. Остуджений відвар фільтрують і приймають по 100 мл тричі на день за півгодини до їди.

Бронхіт, запальні процеси горла й бронхів лікують, накривши голову рушником і вдихаючи пару з розім’ятої відвареної нечищеною картоплі з додаванням двох-трьох ложок нерафінованої олії та йодованої солі. При застуді на груди і спину накладають компрес із добре теплого пюре з медом чи нерафінованою олією.

При артритах, болях у колінах та інших суглобах рекомендовано накладати на ніч «кашку» із потовченої картоплі, наступної ночі — компрес із свіжого соку з додаванням меду та олії.

Очищену бульбу натирають на тертці, заливають окропом, проварюють дві-три хвилини, настоюють 10 хвилин. Отриману масу накладають на проблемні місця як компрес приварикозному розширенні вен.

М’язові судоми зменшаться, якщо регулярно вживати печену чи відварену в кожушках бульбу.

Для зниження холестерину приймають по дві столові ложки тричі на день за півгодини до їди рідину, яка утворюється на потовченій відвареній упродовж трьох-чотирьох годин у воді картоплі (співвідношення 5:1).

Застереження: не використовуйте для харчування позеленілу картоплю, оскільки вона містить отруйну речовину соланін.

Олександр КУРДЮК,

кандидат біологічних наук.

До списку новин