загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Протиотрута від самотності: 10 звичок, щоб почуватися менш самотнім

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Наша культура страждає від епідемії самотності. Пропонуємо кілька простих способів, які допоможуть зав’язати дружбу і надати барви вашому життю.

Раптове усвідомлення почуття самотності описав доктор Мехмет Ос як форму епідемії самотності, що постійно зростає, охоплюючи нашу культуру. Можливо, ви недавно мешкаєте в місті і зараз у вас значно серйозніші проблеми, ніж спроби познайомитися з новими людьми. Або, можливо, ви помітили, що навряд чи знаєте більшість ваших «друзів» із соціальних мереж. А може, ви — новоспечений батько/матір і зрозуміли, що ваша група підтримки менша, ніж вам необхідно? Почуваєтеся нещасним, самотнім і розгубленим? Гарна новина полягає в тому, що ви не один, а в немалій компанії. credo-ua.org

Звісно, слабка втіха знати, що є багато інших читачів, які такі ж самотні, як і ви. Тож ось десять способів подолати епідемію самотності.

1. Проводьте менше часу в соціальних мережах

Почнімо з найбільш очевидного: соцмережі виснажують, забирають багато часу і занадто часто замінюють нам контакти з людиною, які збагачують по‑справжньому. Соціальні медіа, безумовно, допомагають підтримувати контакти, але дослідження показують, що занадто довге «зависання» там може привести до почуття незахищеності, конкуренції та заздрості. Вони також доводять: ми обманюємо себе, коли вважаємо, що цього не може статися з нами.

Найголовніше, що соціальні мережі можуть залишити, — почуття обманутості, незважаючи на десятки або й сотні «друзів». Віртуальні обійми і «смайли» не можуть замінити реальних емоцій. Ми втомилися від ілюзорності, штучності, нескінченного самомаркетингу, селфі та оновлення статусів.

2. Шукайте якості, а не кількості

Сьюзен Хінтон сказала: «Якщо у вашому житті є два друга, вам пощастило. Якщо у вас є один хороший друг, вам неабияк пощастило». Ми можемо відкрити наші серця широкому колу сім’ї, друзів і знайомих, але наша вдячність посилюється, якщо біля нас є хтось справжній, кому можна довіритися. Кращим другом можуть бути батьки, рідні брати/сестри або партнер у подружжі. Таким чином, не треба великого кола друзів, щоб зустрітися на каві, обмінятися жартами та поділитися новинами; також можна не мати «кращого друга», якого ти знав з початкової школи. Отож, якщо є інша людина, якій ви можете виливати своє серце і вести відверті розмови, вам справді пощастило. Якщо у вас немає такого друга, будьте впевнені: десь є чудова особа, який потребує компанії такої унікального людини, як ви. І ви знайдете такого друга, коли надійде слушний час.

3. Читайте класиків

Клайв С. Льюїс сказав: «Я читав, щоб дізнатися, що я не один». Це сила великої книги. Важко почуватися самотнім, але усе починає дивовижним чином змінюватися, коли ви берете до рук класику (приміром, «Гордість та упередження» або «Хроніки Нарнії») і сідаєте біля вогнища з горнятком гарячого шоколаду. Раптово ви починаєте смакувати ці миті на самоті: з кожною перегорнутою сторінкою ви стаєте захищеним, як гоббіт у Гоббітширі. До того ж, якщо ви самотні, то чому б не читати про великих одиноких героїв? Джейн Ейр, Робінзон Крузо або Піп із «Великих сподівань» чекають, щоб стати вашими друзями.

Ця рада стосується й того, що ви хочете дивитися і слухати: темні, пласкі токшоу або ж беззмістовні реаліті не призначені для підживлення душі, тож, швидше за все, ви будете почуватися незадоволеними, коли вони закінчаться. Перегляньте щось оптимістичне або просто щось таке, де можна насміятися досхочу. Слухайте добру музику, яка піднімає настрій.

4. Розвивайте свої власні інтереси

Як сказала моя бабуся: «Ви повинні витримати власну компанію». Ви знаєте, що вам подобається, тож знайдіть те, чим себе зайняти! Бонус, якщо ви здатні на якесь хобі або зацікавлення, яким можна займатися самому. Саме тоді у вас з’явиться стратегія знайти радість там, де закралася самотність. Можливо, ви можете грати на інструменті або зайнятися в’язанням, різьбленням по дереву чи іншим рукоділлям.

5. Гарне ставлення до незнайомих людей

Притримання дверей, слова «будь ласка» чи «спасибі», а також комплімент на додачу можуть зробити світ більш людяним. Це нагадує вам, що ви включені до ширшої спільноти; ви — не одні. Наші предки йшли на ринок і бесідували, знайомлячись зі своїми сусідами під час продажу чи купівлі. Ми маємо таку ж потребу, і побажання «гарного дня» перед виходом із банку чи комплімент мамі та її чарівній дитині можуть зігріти тих, кому цього так бракує. Важко почуватися самотнім, щойно обмінявшись словами ввічливості чи після милого, хоча й дуже короткого діалогу.

6. Не бійтеся питати, а також слухайте більше, ніж говоріть

Коли обідаєте з другом або ж ведете телефонну розмову — слухайте і запитуйте. Це зробить вам дві послуги: виведе із сидіння у собі (гарантована самотність у пиятиці) і допоможе вашому другу відчувати потребу подзвонити вам знову!

7. Долучайтесь

Друзі можуть бути там, де й ваші зацікавлення. Я зустріла свою майбутню старшу дружку на уроках фламенко. Завжди хотіли піти на кулінарні курси або вивчити французьку або італійську? А може, ваша «рідна душа» теж! Навіть якщо не зустрінете людину, з якою б зав’язали довічну дружбу, то дізнаєтеся щось нове і нудьгуватимете менше. Саме борці з нудьгою «відбили» ритм блюзу!

8. Робіть пожертви

Ваш час, талант або статки можуть вас вирізнити з‑посеред інших. Неможливо почуватися самотнім, коли ви даєте. Присвятіть час потребуючим у центрі допомоги знедоленим або на кухні для бідних; вивільніть свою шафу від одягу, який вже не носите, і віддайте пальто у притулок; зробіть пожертвування на добру справу, підтримайте волонтерів.

9. Відвідуйте церкву

Ось вам і найкраща компанія! Відвідуючи церкву регулярно, ви отримуєте церковну родину людей, які будуть молитися за вас, коли ви проходите через труднощі. Це діє в обидві сторони: ви також молитиметеся за них. Ці люди спостерігатимуть, як зростає ваша родина, і прославлятимуть Бога разом із вами!

10. Практичні вчинки милосердя

Існують вчинки милосердя щодо тіла та душі. Практикуйте їх, і ви будете так зайняті, що часу почуватися самотнім не залишиться. Зверніть увагу, що «відвідування хворих» включає в себе людей похилого віку, тих, які можуть не бути хворі, але занадто слабкі, щоб виходити з дому. Вони постійно борються із самотністю і вже не впевнені, чи з ними як раніше рахуються та чи мають вони гідне місце в цьому світі. Переконайте їх, що так і є! Замість того, щоб просто досліджувати своє генеалогічне дерево в інтернеті, відвідайте найстарших у вашій родині і попросіть їх згадати сімейні історії. Це стане для них справжньою подією, а ви матимете нову усну традицію, яка підвищить розуміння того, хто ви і звідки.

11. Увійдіть у Гетсиманію

Коли ви відчуваєте самотність, моліться, хай де ви знаходитесь. Пам’ятайте, що усі, які вважали себе приятелями Христа, позасинали, коли Він був сам наляканий і сумний. Своїми молитвами складіть Йому компанію в цьому прихованому саду.

 

Джерело:
До списку новин