загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страсна п'ятниця: традиції і заборони у день розп'яття Христа

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Цей день присвячений пам'яті засудження на смерть, хресних страждань і смерті Ісуса Христа. 

Страсна п'ятниця - це найскорботніший і найсуворіший день Страсного тижня. Саме в цей день відбулося розп'яття Христа на Голгофі, а також зняття його з хреста та поховання. Цей день присвячений пам'яті засудження на смерть, хресних страждань і смерті Ісуса Христа. 

Що прийнято робити у Страсну п'ятницю

Страсна п’ятниця – день винятковий, тому що в цей день не здійснюють літургію, адже в цей день Ісус приніс себе в жертву заради людей. Замість неї читають Євангелія про його страждання. Також під час богослужіння посеред храму ставлять плащаницю – плат із зображенням Ісуса, що лежить у гробі. Після читання в храмах 12-ти Євангелій, віруючи приносили з церкви додому 12 запалених свічок. Чекати, поки догорять. Це принесе в помешкання благополуччя та достаток.

Згідно з давньою прикметою, в Страсну п'ятницю можна дізнатися, чи немає в будинку "зачаклованих" речей. Для цього слід обійти всі кімнати із запаленою свічкою. І якщо вона почне тріщати, то значить поруч є "зачаклований" предмет, від якого потрібно скоріше позбутися.

У багатьох регіонах в Страсну п’ятницю необхідно пекти паски. І хоча церква рекомендує завершити приготування пасхального столу в Великий четвер, народні повір’я рекомендують фарбувати яйця і пекти паски саме в п’ятницю.

Перед роботою обов’язково прочитайте молитву Отче наш, а потім, коли сказавши “Господи, благослови” починайте замішувати тісто. Також необхідно пам’ятати, щоб паска вийшла пишною і смачною, ніхто не повинен бачити тісто, а коли вона буде випікатися в духовці, не можна голосно розмовляти і грюкати дверима.

Також вважалося, що хліб або паска, спечені у Страсну п'ятницю, ніколи не пліснявіють і взагалі володіють цілющими властивостями. Подібну паску зберігали протягом цілого року, а іноді навіть використовували як засіб від хвороб. Шматочок такої паски зберігають весь рік і дають хворій людині. Також шматочок паски весь рік, до наступного Великодня, зберігають в будинку за іконами – такий оберіг захищає від пожежі.

Страсна п'ятниця, згідно з давнім повір'ям, вважається прекрасним днем для відлучення дітей від грудей. У цьому випадку діти виростають здоровими, сильними і щасливими.

Що не можна робити в Страсну п'ятницю

У цей день не прийнято що-небудь робити по господарству. Згідно з переказами, гарна господиня повинна закінчити всі справи у Чистий четвер, а до Великодня по будинку не повинно бути ніяких занять.

У Страсну п'ятницю під забороною знаходиться будь-які веселощі. Зокрема, не можна було голосно сміятися, розмовляти, гуляти і співати. Ті, хто зважиться порушити цю традицію, згідно з давнім переказом, весь час будуть плакати. Також якщо день народження або особисте свято випадає на цей день, то його краще перенести.

У пам'ять про ті неймовірні муки Христових, які він переніс, вважалося, що в Страсну п'ятницю не слід протикати землю залізом, так як це є великим гріхом, що веде до біди. Простіше кажучи, в п'ятницю не можна було копати, орати і тому подібне.

Також у п'ятницю жінкам не дозволялося шити, різати і прати, тоді як у чоловіків під забороною перебувало коління дров, а також всіляка робота сокирою і будь другим інвентарем з металу. 

У Страсну п’ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх. Люди, які напиваються в цей день ризикують стати алкоголіками. Вважалося, що діти, які були зачаті в Страсну п’ятницю народжуються хворими або в майбутньому стають злочинцями.

Щоб зберегти здоров’я необхідно відмовитися в Страсну п’ятницю від стрижки, фарбування волосся і взагалі будь-яких косметичних процедур.

Піст у Страсну п'ятницю

У Страсну П'ятницю віруючі повністю утримуються від вживання їжі, духовно і фізично готують себе до великого дня Пасхи Христової. Можна дозволити собі трохи хліба з холодною водою. Однак це має відбуватися ввечері  - після того, як відбудеться винос Плащаниці.

Прикмети у Страсну п'ятницю

В цей день традиційно ворожили на врожай. Робили це по погоді - якщо небо зоряне - буде хороший урожай зернових, якщо весь день хмарно, "хліб буде з бур'яном", тобто буде неврожай.

Незважаючи на те, що в Страсну п'ятницю було не прийнято працювати, існує повір'я, що посіяна в цей день петрушка або капуста дають подвійний урожай.

В Страсну п'ятницю не можна плювати на землю. Народні прикмети говорять, що хтось плюне на землю - від того на весь рік всі святі відвернуться.

Прати у Велику п'ятницю не можна. Існує повір'я, що якщо у цей день випрати білизну і вивісити її сушитися, то на ньому з'являться сліди крові.

Людина, яка повністю утримується від їжі і води весь цей день, буде знати за три дні час своєї смерті.

 

Джерело:
До списку новин