загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як отримати путівку на санаторно-курортне лікування?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хто має право отримати через органи соцзахисту безкоштовну санаторно-курортну путівку та черговість їх надання? 

Відповідно до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян органами праці та соціального захисту населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2006 № 187 (зі змінами), органи праці та соціального захисту населення забезпечують за рахунок коштів державного бюджету безплатними путівками до санаторно-курортних закладів:

інвалідів війни та осіб, зазначених у статті 6-2 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань» , позачергово щороку (із січня по грудень);

учасників бойових дій та осіб, зазначених у статті 6-1 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань, щороку (із січня по грудень);

учасників війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та осіб, зазначених у статтях 6-3, 6-4 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань», один раз на два роки;

інвалідів загального захворювання та інвалідів з дитинства у порядку черговості в міру надходження путівок.

Ветерани війни та особи, на яких поширюється чинність Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань" забезпечуються путівками: у санаторіях, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики та за рахунок коштів відповідної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам.

Інваліди усіх категорій забезпечуються путівками: за рахунок коштів, передбачених Міністерству соціальної політики та у санаторіях, що належать до сфери управління Міністерства соціальної політики.

Особи, яких визнано ветеранами відповідно до Закону України "Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист", та військовослужбовці і члени їх сімей та особи, які отримують пенсію відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (крім військовослужбовців строкової служби з числа осіб, на яких поширюється дія Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"), забезпечуються за окремим порядком Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Службою безпеки та іншими державними органами.

2. Які документи необхідні для постановки на облік з санаторно-курортного лікування?

Облік щодо санаторно-курортного лікування здійснюється органами праці та соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання. Для одержання путівки подається заява та медична довідка лікувальної установи за формою 070/о.

3. В яких санаторіях здійснюється лікування? 

До сфери управління Міністерства соціальної політики належать такі санаторії: "Салют" м. Одеса (кістково-м’зовий, неврологічний профіль),  "Перемога"  м. Київ  (серцево-судинний профіль), "Батьківщина" м. Трускавець (урологічний профіль), "Ветеран" м. Алушта, "ім. Семашка" смт Сімеїз (органи дихання), "Слава" м. Миргород (шлунково-кишковий профіль). 

Для ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Законів України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" і "Про жертви нацистських переслідувань", за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам закупляються путівки у місцеві   санаторії: "Сосновий бір» м. Зіньків, "Нові Санжари» смт Нові Санжари,  "Псьол»  смт Велика Багачка,  "Миргород» 
м. Миргород. 

Інваліди з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку забезпечуються путівками строком на 45 днів у санаторії: "Санаторно-курортний реабілітаційний центр "Слов’янський курорт» м. Слов’янськ, "Спеціалізований спинальний санаторій імені академіка М.Н. Бурденка» м. Саки, "Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М.І. Пирогова» м. Саки.

У 2013 році оздоровлення інвалідів загального захворювання та дитинства проводиться у санаторіях: "Карпатські зорі» Львівська обл., "Сонячний» Дніпропетровська обл., "Авангард» м. Немирів, "Гусарське урочище» Кіровоградська обл., "Новомосковський» Дніпропетровська обл., "Курорти Приазов’я» Запорізька обл. та інші. 

4. Яким категоріям виплачується грошова компенсація замість санаторно-курортного лікування?

Грошова   компенсація  інвалідам війни та інвалідам, зазначеним у статті 6-2 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань" виплачується через два роки після звернення із заявою про виділення путівки або виплату грошової компенсації, якщо вони протягом цього періоду не одержували безоплатних санаторно-курортної путівок, незалежно від наявності медичного висновку про необхідність санаторно-курортного лікування або медичних протипоказань. 

Інвалідам І і ІІ групи грошова компенсація виплачується у розмірі 100 відсотків середньої вартості путівки, інвалідам ІІІ групи - 75 відсотків середньої вартості путівки.

Грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки виплачується інвалідам загального захворювання та дитинства на підставі медичних рекомендацій відповідно до законодавства, що визначає їх право на безоплатне забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Грошова компенсація за путівку виплачується інваліду, якщо він протягом попередніх трьох календарних років не одержував безоплатної санаторно-курортної путівки (не рахуючи рік, коли інвалід звернувся за нею), у розмірі: інвалідам І і ІІ групи - 75 відсотків, ІІІ групи - 50 відсотків розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що визначається Мінпраці за поданням Фонду соціального захисту інвалідів, погодженим з Мінфіном, щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

Відповідно до наказу Міністерства соціальної політики України від 28.03.2013 № 155 середня вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 

рік" установлена у сумі 340 гривень. Тому розмір грошової компенсації за путівку та за самостійне лікування у поточному році для інвалідів загального захворювання та дитинства  І та ІІ групи - 255 грн., ІІІ групи - 170 грн.
Для інвалідів війни І та ІІ групи -340 грн., інвалідів війни ІІІ групи - 255 грн. 

5. Як забезпечується санаторно-курортне лікування ветеранів праці?

Статтями 7 та 33 Закону України "Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні" передбачено переважне право на забезпечення ветеранів праці санаторно-курортним лікуванням. Безплатного або пільгового забезпечення санаторно-курортним лікуванням ветеранів праці вищезазначеним Законом не передбачено.

Ветерани праці мають право на виплату компенсації вартості самостійного санаторно-курортного лікування.

Зазначена грошова компенсація виплачується у розмірі вартості самостійного санаторно-курортного лікування, але не більше ніж середня вартість санаторно-курортної путівки за умови перебування на обліку з санаторно-курортного лікування та надання районному управлінню праці та соціального захисту населення за місцем обліку документів, що підтверджують проходження такого лікування.

Середня вартість санаторно-курортної путівки для виплати грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2013 рік", установлена у сумі 340 гривень. 

Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 06.02.08 № 56 "Про затвердження клінічних протоколів санаторно-курортного лікування в санаторно-курортних закладах (крім туберкульозного профілю) для дорослого населення" клінічними протоколами санаторно-курортного лікування у санаторіях для дорослого населення визначено, що термін санаторно-курортного лікування (крім спинального профілю) становить 18-24 дні.

Зважаючи на це, виплата грошової компенсації за самостійно проведене лікування здійснюється інвалідам (крім інвалідів війни), учасникам війни, учасникам бойових дій та ветеранам праці у розмірі, який щорічно встановлюється наказом Мінпраці, за погодженням з Мінфіном, не менше ніж 18 днів проведеного лікування у санаторії.

 

Джерело:
До списку новин