загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Партії оштрафують за... партійні гроші

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Під час останніх засідань Національного агентства із питань запобігання корупції були затверджені висновки відповідно до проведеного аналізу звітів політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за четвертий квартал 2016 року.

  Зокрема, Нацагентство ухвалило висновки за результатами аналізу звітів політичних партій, які у IV кварталі 2016 року отримали державне фінансування своєї статутної діяльності: "Народний фронт", "Самопоміч", Радикальна партія Ляшка, партія "Блок Петра Порошенка "Солідарність", ВО "Батьківщина".

"Національне агентство виявило порушення щодо фінансування партії (здійснення внесків) фізичними особами у звітах партії "Самопоміч" і партії "ВО "Батьківщина", - розповіли у НАЗК.
- У них виявлені порушення у частині непрозорих внесків і прихованого корупційного фінансування. Якщо таке рішення сьогодні приймуть і політичні партії, які представлені у парламенті, будуть позбавлені державного фінансування, то ми вважатимемо, що реформа зрушилася, - повідомив голова Центру політичних студій і аналітики "Ейдос", голова наглядової ради при НАЗК Віктор Таран..
Як приклад, експерт наводить випадки сплати великих грошових сум як внесків від пенсіонерів на рахунки окремих партій.

- Можливо, і є пенсіонер, який може сплатити по 15-20 тисяч гривень внесків. Але перевірка НАЗК показала, що ці пенсіонери цих внесків не робили, - говорить Віктор Таран.
Нагадаємо, що у липні 2016 року набрали чинності ключові положення Закону "Про фінансування партій". Новий закон передбачив, що партії будуть інакше звітувати про свою господарсько-фінансову діяльність.
Раніше партії подавали умовно-податковий звіт і публікували у "Голосі України" узагальнену табличку, із яких можна було отримати загальне розуміння про доходи і видатки партій. Відтепер партії повинні щоквартально і щорічно подавати звіти, із яких вже можна довідатися про структуру доходів і видатків партій, хто їх фінансує, яким реально майном володіють партії, хто його надає у оренду, яку діяльність веде партія.

У 2016 році парламентські партії отримали із державного бюджету 195 млн. 516 тис гривень, або майже 6,5 млн. євро. Цього року отримають 442 млн. 400 тис гривень, або 14 млн. 700 тис євро.

- Ми побачили факти, які можуть свідчити про тіньове фінансування політичних партій, непрозорий і непропорційний розподіл коштів між центром і окремими регіонами, є осередки-улюбленці і осередки-сироти. Також партії витрачають кошти на приховану політичну рекламу і не витрачають кошти на популяризацію своїх ідей, аналітику і навчання своїх працівників, - говорить аналітик.

З тих 195 млн. гривень партії використали 161 млн. 858 тис грн. Дві партії - "Народний фронт" і "Самопоміч" повернули до бюджету невикористані кошти.

- Це через те, що у цих двох партіях є проблеми із регіональними осередками. І партії не змогли ці кошти осилити. У "Народного фронту" - проблеми із партійними осередками по всій Україні, а у "Самопомочі" - проблеми на півдні і сході України. "Опозиційний блок" минулого року офіційно відмовився від 21 млн. грн. бюджетного фінансування, хоча цього року вони кошти взяли, - повідомив Віктор Таран.

 

Джерело:
До списку новин