загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які пенсії будуть платити в Україні з жовтня - рахуємо по-новому

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Крім планового підвищення пенсій в Україні на 10,1% з 1 травня і з 1 грудня 2017 року, в жовтні відбудеться їх осучаснення за новою формулою, яка дозволить підвищити виплати для 5,6 млн громадян на 200-1000 гривень.

Про це повідомляє UBR .

Пенсія українців залежить від трьох показників:

середньої зарплати по країні на момент виходу на заслужений відпочинок, стажу та співвідношення власної зарплати до середньої.

Відповідно, по мірі зростання середньої зарплати ті, хто виходив на пенсію в останні роки, отримують більше, ніж ті, хто не працює вже давно.

Останній раз осучаснення (тобто усунення дисбалансів) відбувалося в 2012 році. З тих пір середня зарплата в Україні зросла в два рази, з-за чого більшість громадян отримують пенсію нижче прожиткового мінімуму (1544 гривні).

Однак віце-прем'єр-міністр Павло Розенко запевнив, що прожитковий мінімум для непрацездатних осіб (мінімальна пенсія) з 1 травня складе 1312 грн, а з 1 грудня — 1373 гривні. Мінімальна пенсія зараз — 1247 грн, а максимальна — 58,7 тис. гривень.

Всього застарілі пенсії отримують 8,5 млн чоловік з 11,9 млн пенсіонерів, але, за даними Міністерства соціальної політики, після осучаснення з 1 жовтня підвищення торкнеться лише 5,6 млн громадян. З них, за словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, близько 1,1 млн пенсіонерів будуть отримувати більше, ніж на 1 тис. грн більше, а приблизно 1,3 млн збільшать свої доходи менш ніж на 200 гривень. Інші можуть розраховувати на надбавку в 200-1000 гривень.

Хто не отримає надбавку

Тобто, на підвищення пенсій можуть розраховувати не більше половини нинішніх пенсіонерів.

"Не отримають підвищення ті, хто працював на низькі зарплати в бюджетній сфері і, наприклад, сільському господарстві. Більша ймовірність отримати надбавку у тих, хто працював у промисловості, особливо на виробництвах, де нараховувався пільговий стаж. Або тих, у кого був стаж 40 років і зарплата в 1,5-2 рази вище, ніж в середньому по країні", — розповіла провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Національної академії наук України Лідія Ткаченко.

Велика частина жінок-пенсіонерів також не отримає фактичного підвищення. Адже у жінок стаж зазвичай менше, ніж у чоловіків, і зарплати приблизно на 25% нижче.

Бо навіть при більшій середній зарплаті у 3764 грн, яка буде використана для розрахунку пенсії, може виявитися, що розмір пенсії нижче прожиткового мінімуму.

Розмір пенсії прямо пропорційно залежить від тривалості страхового стажу і заробітку, тобто визначається за формулою.

Зараз вона розраховується шляхом множення середньої зарплати за три роки до виходу на пенсію (це 1917, 91 грн) на два коефіцієнти, що враховують стаж роботи та співвідношення з середньої зарплати по країні.

У найбільш простому випадку (коли людина отримувала середню зарплату) зарплатний коефіцієнт дорівнює 1, а коефіцієнт страхового стажу вираховують так: кожен пророблений рік множиться на 1,35 і ділиться на 100.

Наприклад, якщо жінка має необхідні 30 років трудового стажу, то її пенсія становить: 1917,91 грн х 1 х 0,41 = 786,34 гривень.

Якщо обчислена за формулою сума пенсії виявилася менше прожиткового мінімуму, то при наявності 30 років страхового стажу у жінок і 35 років у чоловіків пенсія гарантовано встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму, тобто 1247 гривень. Різницю в 460,66 грн доплачує Пенсійний фонд.

Після осучаснення пенсії підвищать з урахуванням більш високої середньої зарплати 3764 гривні. Однак при цьому коефіцієнт страхового стажу скоротять з 1,35 до 1. Тому якщо нинішній пенсіонер отримував зарплату на рівні середньої по країні, то його пенсія навіть після осучаснення може виявитися нижче прожиткового мінімуму.

Приміром, та ж пенсіонерка з 30-річним стажем роботи і середньою зарплатою отримає в жовтні 2017 року: 3764 х 1 х 0,3 = 1129,2 гривень. А мінімальна пенсія вже з травня в Україні повинна скласти 1312 гривень.

Хто виграє від осучаснення

У жовтні пенсії перерахують по-новому, і їх розмір ніяк не буде пов'язане з тим, що люди отримують зараз.

"Єдине, що можна сказати напевно, що зменшувати пенсії не будуть. Можна тільки сподіватися, що соціальні гарантії будуть рости", — вважає Ткаченко.

Основна маса українських пенсіонерів легко набирає 40 років стажу. А найбільше підвищення пенсії одержать ті, хто виходив на заслужений відпочинок до 2012 року і мав гарну зарплату, у 1,5-2 рази вище середньої. Вони можуть розраховувати на великі надбавки (і 500грн, і 700грн, і навіть 1 тис. грн), а середній розмір пенсії під кінець року після чергового підвищення її мінімального рівня (до 1373 грн) складе більше 2 тис. гривень.

За словами старшого наукового співробітника відділу соціально-економічних проблем праці Інституту економіки та прогнозування НАН України Світлани Жовнір, згідно з оцінкою Міжнародної організації праці, розмір середньої пенсії має становити щонайменше 40% від середньої зарплати. Якщо даний показник падає до 20%, то це вважається порушенням прав громадян на соціальний захист.

"В Україні максимальний показник був у 2009 році, коли пенсія становила 49% від середньої зарплати, а в 2016 році цей показник впав до рівня 2004 року — приблизно 32%, що говорить про дуже низький рівень пенсійного забезпечення громадян", — розповіла експерт.

Тим більше, що, як показує досвід попередніх оновлень пенсій, реформи вистачає на перші два-три роки, а потім більшість пенсіонерів знову опиняються в становищі, коли, незалежно від їх попередніх заробітків і стажу, всі отримують приблизно однаково.

Тому для майбутніх пенсіонерів важливо врахувати всі нюанси, які впливають на розмір пенсії.

"Наше законодавство дуже заплутано. При визначенні розміру пенсії грає роль величезна кількість чинників: по якому закону вийти на заслужений відпочинок, за яким нормативом перерахувати пенсію, за який період вибрати розрахунок і таке інше", — зазначає Ткаченко.

З 2000 року всі персональні пенсійні внески громадян враховані в єдиній базі, однак ті, хто виходить на пенсію зараз, ще можуть обирати п'ятирічний період, за даними якого їм будуть нараховувати платежі.

"Але треба пам'ятати, що вибирати краще не той період, коли у вас особисто була найвища зарплата, а коли ваша зарплата була максимально високою у порівнянні з середньою по країні", — радить Ткаченко.

На думку експертів, Пенсійний фонд мав би пропонувати людям найбільш вигідний розрахунок пенсії. І такі плани є. Наприклад, для працюючих пенсіонерів збираються зробити автоматичний перерахунок пенсії через кожні два додаткових роки стажу.

Зараз через кожні два роки працюючий пенсіонер має право подати заяву для перерахунку пенсії. При цьому страховий стаж враховується завжди, а зарплата — у разі доцільності.

 

Джерело:
До списку новин