загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Провідна неділя: 5 фактів про історію свята у цей день

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Перша неділя після Воскресіння - Провідна неділя. Ця свято також носить чимало інших назв у різних регіонах України, зокрема, Гробки, Дарна неділя, Могилки, Радониця, Томина неділя, Хомина неділя. Пропонуємо п’ять фактів про історію свята та традиції у цей день. 

1. Традиційно у цей день є поминання родичів — дохристиянський звичай з часів язичництва, що отримав своє місце і у християнському календарі. Спочатку християнство засуджувало Проводи, вважаючи їх язичницьким святом. Але згодом Проводи стали органічною частиною церковних традицій: заупокійні служби відбувалися на цвинтарі, а подекуди і біля кожної могили.

2. На провідну неділю традиційно залишають частину освячених на Великдень страв, зокрема, паску.

3. Цього дня традиційно українці відвідують могили померлих. Ця традиція пов’язана із віруванням, що після Великодня Господь відпускає душі померлих на тиждень до своїх рідних. У Провідну неділю душі збираються на кладовищі, де люди мають нагоду із ними поспілкуватися, а також попрощатися, адже, у цей день вони змушені знову повернутися у потойбічний світ.

4. Кажуть, коли у Провідну неділю падає дощ, то котрась із душ плаче, що Господь не відпустив її до рідних за земні гріхи.

5. Для багатьох українців традиційною є також трапеза на цвинтарні. Для цього або ставлять столи та лавки, або ж розстеляють скатертину на кладовищі на землі та спільно споживають принесені із собою страви (зокрема, ті, що залишилися із Великодня). Людям здається, що таким чином вони прилучають покійників до земного життя. На Галичині трапеза на цвинтарі не є традиційною. Однак, тут у цей день на цвинтар до могили рідних традиційно приносять освячену крашанку та скибку освяченої паски.

 

Джерело:
До списку новин