загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Де живуть найбагатші "українці": хто і де заробляє більше за всіх

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні на початку цього року мінімальна зарплата зросла в два рази.Нововведення торкнулися тільки тих, хто заробляв менше 3200 гривень. Згідно з даними Державної служби статистики, традиційно найвищі зарплати - встолиці, а найменше заробляють в Тернопільській області. Сайт "Сегодня"з'ясував, скільки заробляють українці і чого чекати в цьому році.

Хто заробляє найбільше

Найнижча зарплата у кур'єрів і листонош. За даними Держстату, в середньому вони отримують 3369 гривень. Вартозазначити, що дохід кур'єра залежить від багатьох чинників - наявність власного автомобіля, компанії-роботодавця і міста.Наприклад, в столиці кур'єри заробляють 5-8 тисяч гривень, а в Херсоні - від 3,2 тисячі. Все ще відстають від середньогорівня зарплат медичні працівники - в середньому вони заробляють 4542 гривні, навіть бібліотекарі отримують більше - 4816 гривень.

Найменше заробляють кур'єри і листоноші. Фото: архів

Традиційно найбільша зарплата у працівників в сфері авіаційного транспорту – 26 121 гривня. Наприклад, бортпровідник в МАУ, згідно з інформацією на сайтах з пошуку роботи, отримує від 15 000 гривень. Правда і вимоги до таких фахівців досить високі: володіння англійською мовою, відсутність шрамів, брекетів і пірсингу, вища освіта, закордонний паспорт, вміння плавати, приваблива зовнішність. Пілоти заробляють кілька тисяч доларів. На даний момент в Україні відкрита вакансія другого пілота однієї з авіакомпаній. Вимога – знання англійської, вища освіта, транспортна та комерційна ліцензії, допуски до польотів та радіозв'язку англійською, досвід роботи пілотом (від 500 годин загального нальоту).

Найбільше заробляють працівники авіаційного транспорту. Фото: pixabay

Середні зарплати більше 10 000 гривень отримують айтішники, фінансисти і страховики.

До слова, за підсумками лютого середня заробітна плата в Україні досягла 6109 гривень. Традиційно найбагатше живутькияни - в столиці середня зарплата - 9563 гривні. А зарплати менше 5 000 гривень - в Тернопільській, Чернігівській таЧернівецькій областях.

Середні зарплати по регіонах країни:

•             Київ – 9563 гривні

•             Київська область – 6263 гривні

•             Донецька область – 6644 гривень

•             Дніпропетровська область – 5995 гривень

•             Запорізька область – 5893 гривні

•             Миколаївська область – 5809 гривень

•             Одеська область – 5682 гривні

•             Полтавська область – 5648 гривень

•             Львівська область – 5421 гривня

•             Луганська область – 5405 гривень

•             Харківська область – 5384 гривні

•             Закарпатська область – 5306 гривень

•             Рівненська область – 5246 гривень

•             Івано-Франківська область – 5256 гривні

•             Вінницька область – 5162 гривні

•             Сумська область – 5101 гривня

•             Черкаська область – 5086 гривень

•             Волинська область – 5073 гривні

•             Хмельницька область – 5040 гривень

•             Херсонська область – 4986 гривень

•             Кіровоградська область – 4961 гривня

•             Житомирська область – 4929 гривень

•             Чернігівська область – 4807 гривень

•             Чернівецька область – 4755 гривень

•             Тернопільська область – 4716 гривень

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає: статистика враховує тільки офіційний дохід українців, в той час як за інформацією податківців, 60% роботодавців частину зарплат виплачує "в конвертах".

"Безумовно, статистика по середній номінальній та реальній зарплаті враховує виключно "білі" доходи. І з урахуваннямзарплат "в конвертах" доходи українців вище, ніж повідомляє офіційна статистика. Однак "сірі" доходи розподіляютьсясеред працівників дуже нерівномірно, тому оцінити рівень доходів з їх урахуванням практично неможливо", - пояснюєаналітик.

"Безумовно, статистика по середній номінальній та реальній зарплаті враховує виключно "білі" доходи. І з урахуванням зарплат "в конвертах" доходи українців вище, ніж повідомляє офіційна статистика. Однак "сірі" доходи розподіляються серед працівників дуже нерівномірно, тому оцінити рівень доходів з їх урахуванням практично неможливо", - пояснює аналітик.

Що сталося в 2017 і що ще зміниться

Підвищення мінімальної зарплати не торкнулося тих, чиї офіційні доходи і без того були вище 3200 гривень. "В ціломунегативним фактором для них може стати тільки можливе посилення інфляційного тиску. Можна відзначити, що такийкрок виглядає досить спірним в поточних економічних умовах" ", - прокоментував підвищення мінімалки експерт АнтонКозюра.

Велика кількість роботодавців відзначили, що в першому кварталі 2017-го змушені були скорочувати персонал, правда,торкнулися "чистки", на думку компаній, тільки "неефективних кадрів". Як зазначає кадровий портал hh.ua, в середньомупо Україні на початку року на одну вакансію претендували три людини.

Найбільша конкуренція в сфері видобутку сировини - на одну вакансію 12-13 претендентів. Традиційно важко знайтироботу українцям без досвіду роботи. "Найвищі показники конкуренції спостерігаються в Київській, Сумській, Запорізькійта Чернігівській областях. У середньому 4-5 фахівців на вакансію. Найнижча конкуренція, як і раніше, в західних регіонахкраїни: Львівській, Закарпатській, Тернопільській, Волинській областях", - відзначають експерти.

Половина опитаних роботодавців підняли зарплати своїм співробітникам на 5-10%, третина – на 15-20%. Більше, ніж на третину, підняв зарплати кожен десятий роботодавець.

Тільки 1% респондентів відзначили, що планують скорочення виплат в своїх компаніях. У той же час 75% українців не відчули на собі підвищення якості життя. Кожен п'ятий роботодавець підкреслив, що в компанії відбулися зміни в процесі підбору персоналу. Так, вони стали активніше залучати до роботи молодих фахівців або студентів, які готові працювати з невеликими зарплатами.

В цьому році перспективу розвитку мають сфери гостинності, особливо в столиці, Одесі та Львові, впевнена hr-експерт rabota.ua Тетяна Пашкіна. Також серед перспективних професій кухарі та офіціанти.

"IT буде рости, але не так швидко, особливо якщо будуть продовжуватися обшуки в компаніях. Якщо будуть преференції, то швидкість розвитку вакансій в сфері IT збільшитися. Дуже б хотілося (хоча, швидше за все цього не буде), щоб наші великі компанії, які через несприятливу кон'єктуру змушені були скорочувати персонал, зуміли переорієнтуватися на інші ринки", – розповідає Тетяна Пашкіна.

"IT буде рости, але не так швидко, особливо якщо будуть продовжуватися обшуки в компаніях. Якщо будуть преференції, то швидкість розвитку вакансій в сфері IT збільшитися. Дуже б хотілося (хоча, швидше за все цього не буде), щоб наші великі компанії, які через несприятливу кон'єктуру змушені були скорочувати персонал, зуміли переорієнтуватися на інші ринки", – розповідає Тетяна Пашкіна.

Зарплати в приватному секторі в середньому за підсумками року можуть збільшитися на 10-30%. "Що стосується бізнесу,він додає зарплати в коридорі від 10 до 30% різним співробітникам в рік. Але це середня температура по лікарні. Впринципі, при гарній "погоді", 30% - той максимум, на який підвищуються зарплати. Якщо компанії в 2016-м спрацювалидобре, і у них амбітні плани на 2017-й, зарплати можуть вирости максимально. Якщо будуть якісь стримуючі фактори - 10-20% це стільки, скільки можна додати до зарплати", - зазначає HR- експерт rabota.ua.

Останнім часом українські компанії не прагнуть ставити високі офіційні зарплати, вони роблять так, щоб співробітникпрацював на результат. Дуже часто зарплата формується за принципом "накопич собі сам". Є номінальна частина окладу,а все інше - бонуси, відсотки, надбавки, які дозволяють примножити оклад.

 

Джерело:
До списку новин