загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чорнобиль став пам'ятником мертвої радянської цивілізації – The Economist

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Видання згадує, як аварія на ЧАЕС підштовхнула брехливу систему до краху СРСР.

" "Моя батьківщина Радянський Союз", - говорить напис курсивним шрифтом на одному з підручників на підлозі школи у покинутому місті Прип'ять, яке стало радянським містом-примарою через вибух на Чорнобильській АЕС 26 червня 1986 року.

Колись тут жили працівники атомної електростанції, однак зараз його захопили дика природа і туристи. Те, що колись було вулицями, тепер нагадує більше стежку в лісі. Радянські гасла і символи на полишених будинках ледве вдається розгледіти з-за гілок.

"Близько 200 пенсіонерів повернулися в села неподалік, однак сама Прип'ять лишається мертвою радянською Помпеєю", - пише The Economist.

Туристи і журналісти ходять порожніми вулицями, на яких гниють пропагандистські стенди. Вони фотографують покинути протигази, одяг, іграшки і книжки, які лишилися в шкільних кімнатах. Деякі організатори турів понаносили навмисне задля похмурого антуражу.

"Чорнобиль став пам'ятником зниклої радянської цивілізації. Колишній лідер СРСР Михайло Горбачов, пригадуючи події через роки, говорив, що катастрофа "навіть більше ніж моя перебудова стала справжньою причиною розвалу Радянського Союзу". Аварія стала каталізатором "гласності", яка викрила недоліки радянської системи і дала поштовх ланцюговій реакції, яка призвела до краху", - йдеться в статті.

Видання нагадує, що Горбачов був при владі лише один рік, намагаючись перезавантажити систему управління в СРСР. Аварія на ЧАЕС стала поганим знаком. В результаті вибуху в довкілля відбувся викид радіації в 400 разів більший, ніж від бомби, скинутої на Хіросіму. А після нього полилася традиційна радянська брехня.

Радянські чиновники довго не звітували про катастрофу. Перші дані про викид радіації були зафіксовані в Швеції. Поки пожежники з Києва героїчно намагалися погасити пожежу, отримуючи смертельні дози опромінення, діти в Прип'яті грали в футбол на вулиці, а пари справляли весілля. Цілі сім'ї ходили до мосту, щоб подивитися на пожежу, не знаючи, що в цей же час вони підставляють себе під радіоактивне опромінення. Цілий день радянські чиновники мовчали про вибух на Чорнобильській АЕС. І лише ввечері 26-го квітня було прийнято рішення почати евакуацію. В місто прибули 100 автобусів. А решта жителів СРСР так нічого і не знали аж до 28 квітня, коли радянська влада нарешті наважилася зробити 15-секундне зізнання, що в Чорнобилі сталася аварія, але нібито з нею вже впоралися фахівці.

"Першого травня, коли лідери комуністичної партії вивозили власні сім'ї, сотні тисяч звичайних людей в Києві пішли на першотравневе свято, а в цей же час радіаційний рівень в кілька разів перевищував норму. Багато хто прийшов з дітьми в легеньких тенісках", - пише видання.

Замість того, щоб оприлюднити всю необхідну інформацію, радянська пропаганда була зайнята війною проти іноземних ЗМІ. Пропагандистський листок Moscow News, який публікували кількома мовами, надрукував статтю із заголовком: "Отруйна хмара антисовєтчини". В ній йшлося про "організовану кампанію", націлену на те, щоб "прикрити злочинні акти мілітаризму з боку НАТО і США проти миру і безпеки".

"В очах радянської інтелігенції і Заходу спроба Горбачова бути відкритим провалила свій перший найголовніший тест", - пише видання.

Горбачов був переконаний, що для оновлення радянської системи потрібно відкрити канали інформації. І вже через кілька тижнів "гласность" набула серйозних обертів. Поет з Києва Віталій Коротич, який засудив замовчування Чорнобильської катастрофи, став редактором популярного радянського видання "Огонек". Разом з переробленим листком Moscow News видання стало головним рупором горбачовської програми "перебудови".

"Ці публікації і інші, які були оприлюднені пізніше, підкреслили головну рису радянської системи: її здатність брехати. Через п'ять років після вибуху в Чорнобилі неспроможність приховувати правду розвалила всю гнилу радянську конструкцію", - йдеться в статті.

Гендиректор ЧАЕС Ігор Грамоткін зазначив, що Чорнобильська зона може бути використана в якості бази для двох основних видів діяльності: поводження з радіоактивними матеріалами і розміщення об'єктів альтернативної енергетики.

https://www.youtube.com/watch?v=HSrlKk4zQCs

Наслідки аварії на ЧАЕС в цифрах

10 днів - за цей період була викинута основна частина радіонуклідів під час пожежі на четвертому енергоблоці ЧАЕС.

30 кілометрів - радіус зони відчуження навколо ЧАЕС. Евакуйовані з цих територій люди ніколи не зможуть повернутися до міст і сіл, радіоактивне забруднення яких робить проживання в них небезпечним для здоров'я.

31 - кількість перших жертв безпосередньо аварії на ЧАЕС. Серед них один чоловік загинув безпосередньо від вибуху, ще один - помер наступного дня від отриманих травм. Інші 28 були працівниками ЧАЕС і пожежниками, загиблими від високих доз опромінення через кілька тижнів або місяців.

237 осіб отримали у 1986 році діагноз гостра променева хвороба. Однак після ретроспективного аналізу історій хвороби цих осіб у 1989 кількість таких діагнозів скоротилося до 134. Крім 28 ліквідаторів, які померли незабаром після опромінення, 14 із них померли в наступні 15 років, ще 16 – до 1 січня 2006 року.

4 тисячі осіб - згідно з даними ВООЗ, така загальна кількість людей, які загинули внаслідок чорнобильської аварії і можуть загинути у майбутньому від її наслідків.

10 тисяч зубів ліквідаторів було зібрано у 1998 – 2011 роках для ретроспективної оцінки доз опромінення. Половина з них виявилася придатною для дозиметрії. В Україні була створена ціла система збору зубів, що діяла у семи областях: Дніпропетровська, Запорізька, Полтавська, Харківська, Черкаська, Чернігівська та Київська.

200 тисяч квадратних кілометрів - на таку площу поширилося радіоактивне забруднення. Однак більша частина його припала на територію України, Білорусі та Росії.

1 мільйон 961 тисяча 904 - кількість українців, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, станом на 1 січня 2016 року. З них 210 247 - учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. 1 751 657 - потерпілі від Чорнобильської катастрофи, у тому числі 418 777 дітей.

 

Джерело:
До списку новин