загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Куплю копійку, дуже дорого! Нумізмат розповів, скільки коштують рідкісні українські монети

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Уже не перший місяць в Україні говорять про те, що про копійки давно пора забути. Мовляв, потреба в них мінімальна, а затрати на обслуговування та чеканку нових - колосальні. Краще їх вилучити з обігу. А й справді, що купиш за 1 копійку? Проте якщо вона, приміром, 1994 року, її можна продати навіть за півтисячі гривень!

Цікаво, які українські монети вважаються рідкісними? Скільки вони коштують? Хто їх купує? Про це розповів Степан Гнатюк, голова Асоціації нумізматів.

- Що робить монету рідкісною?

- Рік виготовлення та тираж. Наприклад, до таких належить 2 копійки 1992 року. Тоді це була невелика пробна партія, їх в Україні дуже мало. Тому за таку монету нерідко пропонують ледь не 10 000 гривень. До таких "дорогих монет" також належить: 1 копійка 1992 та 1994 року, 5 копійок 1996 року і 25 копійок 1995 року. Їх ціна варіюється від 200 до 1 000 грн. До речі, нумізмати створюють навіть каталоги таких монет, де кількість їхніх різновидів сягає кількасот екземплярів.

- Цікаво, а який тираж монет вважається малим?

- Їхня кількість визначається Національним Банком України та затверджується рішенням Верховної Ради. Переважно вона може
сягати кількох мільйонів одиниць. Але не завжди. Приміром, можуть карбувати не мільйон, а 100 000. У результаті, кількість менша - ціна більша. До слова, монети 2015 року також скоро вважатимуться рідкісними - їх тиражність сягала всього кількасот тисяч.

- У чому цінність ювілейних монет?

- Їх карбують у невеликих кількостях і з дорогих металів. Наприклад, цього року вийшло дві ювілейні монети - у лютому з
Тетяною Яблонською, а у березні до річниці Української революції. Їхня ціна починається від 2 000 гривень. Взагалі ціна на будь-які унікальні копійки більша від їхньої фактичної вартості приблизно у 10 разів. Наприклад, ювілейні 5 гривень коштують 50.

- Та все ж, хто збирає рідкісні копійки?

- Зараз офіційно в Україні налічується понад 3 000 нумізматів. Здебільшого колекціонери монет мають своїх людей у Нацбанку,
тому скуповують увесь тираж, до прикладу, ювілейних монет. Потім стають монополістами і продають утричі дорожче на
інтернет-аукціонах.

Тетяна ХОРОНЖУК

 

Джерело:
До списку новин