загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гроші варто зберігати на депозитах або у цінних металах, – експерти

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні більше половини працездатного населення офіційно безробітне, або ж отримує зарплату у конвертах. Це впливає на розмір майбутньої пенсії працівника. Тож експерти радять: аби не доживати останні роки у злиднях, потрібно наперед подумати про заощадження чи капіталовкладення, які могли б гарантувати забезпечену старість.

Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичного тижневика «Перші про головне. Деталі» (щосуботи о 21:00 на телеканалі ZIK).


Із 26 мільйонів працездатних українців податок до Пенсійного фонду сплачує лише десять мільйонів осіб. Усі інші або взагалі не ходять на роботу, або ж отримують зарплату у конвертах. Та від робочого стажу та офіційної зарплатні залежить сума майбутніх пенсійних виплат.

«Для того, щоб мати право на виплату певних коштів, потрібно насамперед, щось вкладати», – розповідає директор департаменту пенсійного забзпечення Ірина Ковпашко.

Виявляється, що за ті місяці, які людина працювала неофіційно, можна укласти так званий договір про добровільну участь. Тобто, просто купити стаж. За кожен із безробітних місяців можна заплатити єдиний соціальний внесок, який зараз становить 704 гривні. Однак сума виходить чималенька. Наприклад, якщо людина пропрацювала неофіційно десять років, тоді буде змушена заплатити понад 84 тисячі гривень.

Окрім того, якщо платити відрахування лише від мінімальної зарплати, як відбувається у багатьох офіційно працевлаштованих українців, пенсія вийде мізерна – 1312 гривень. Тож згідно майбутньої пенсійної системи, яку планують ухвалити депутати, третій рівень пенсійних виплат забезпечуватимуть недержавні страхові фонди, які уже діють в Україні. Зокрема, у нашій державі таких нараховується понад сімдесят.

«Для того, щоб максимально захистити заощадження, Пенсійний фонд розкладає їх у різні корзини», – розповідає директор центру недержавних пенсійних фондів Юрій Бурков.

Тобто, умовно кажучи, якщо, за допомогою таких фондів робітникові вдалось накопичити 50 тисяч гривень, ці кошти розбиватимуть на щомісячні виплати, які йтимуть приємним бонусом до пенсії. До речі, пенсіонери Нацбанку додатково до своєї державної пенсії теж отримують такі виплати.

«Виходить десь від півтора до трьох тисяч. Це, звичайно, не так багато. Але з самого початку задумувалося, що ці внески будуть у співвідношенні один до одного із державною пенсією», – розповідає в.о. директора департаменту Нацбанку Сергій Козаченко.

Та інвестиційний банкір Сергій Фурса все ж радить: гроші на забезпечену старість слід тримати у банку. Адже за десятиліття може статися будь-що.

«Для кожної людини базовим повинен бути депозит у банку. Це має стати таким собі «Отче наш», – розповідає Сергій Фурса. Він додає: щороку на кожній вкладеній тисячі гривень можна заробити додаткову сотню. Мовляв, а якщо вносити по тисячі щомісяця, на старості можна стати майже мільйонером.

Окрім того, експерти радять вкладати гроші у золоті метали, адже цей капітал завжди працює. Ще у 1999 му році найдешевша унція золота коштувала лише 978 гривен. Сьогодні ж її ціна зросла до 33 тисяч.

«Особливість банківських металів полягає у тому, що їх можна продати у будь-який час. Вони конвертуються так само, як і євро чи долара», – розповідає економіст Галина Третьякова.

Джерело:
До списку новин