загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому пенсія менша мінімальної?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У квітні 2014 р. мені призначили пенсію за віком. Її розмір — 949 грн, що нижче від мінімального. Він досі не змінився. І це при наявності 27 років і двох місяців страхового стажу та 2513 грн зарплати. З цього приводу звертався в Пенсійний фонд. Там мені пояснили, що причиною мізерної пенсії є малий коефіцієнт мого страхового стажу. Чи насправді воно так?

Г. КЛЕНУС.
с. Ріпинці Бучацького району.

Розмір пенсії за віком залежить від тривалості страхового стажу особи та її заробітку, який вона отримувала протягом своєї трудової діяльності і з якого були сплачені внески в Пенсійний фонд України. Розмір пенсії за віком визначається за формулою: П = Зп х Кс, де: П — розмір пенсії, Зп — заробітна плата застрахованої особи, Кс — коефіцієнт страхового стажу застрахованої особи (стаття 27 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», далі — закон).

Зважте, що під час призначення вам пенсії враховувалася заробітна плата за весь період страхового стажу, починаючи з першого липня 2000 року — за даними персоніфікованого обліку. На бажання пенсіонера та за умови підтвердження довідки про заробітну плату первинними документами для обчислення пенсії могла бути врахована заробітна плата за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд по 30 червня 2000-го.

Відповідно до статті 25 закону коефіцієнт страхового стажу визначається за формулою: Кс = (См х Вс) : (1200), де: Кс — коефіцієнт страхового стажу, См — сума місяців страхового стажу, Вс — величина оцінки одного року страхового стажу, що за період участі тільки в солідарній системі дорівнює 1,35%.

Якщо за вказаними формулами визначити розмір вашої пенсії, то вийде менше ніж 949 грн.

Коли щомісячна пенсійна виплата не досягає 949 грн, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, якої не вистачає до зазначеного розміру (пункт 2 постанови Кабінету міністрів України від 26.03.2008 р. №265, із змінами та доповненнями).

Мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків 35 років, а в жінок 30 років страхового стажу встановлюється в розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Якщо страховий стаж меншої тривалості, пенсія за віком встановлюється в розмірі, пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком (стаття 28 закону).

Для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум з першого січня 2017 року становить 1247 грн. Але в одержувачів пенсій при неповному стажі не змінився розмір пенсійних виплат.

Статтею 46 Конституції України гарантовано, що пенсії, інші види соціальних виплат, які є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

Отже, остання крапка у спорах щодо підвищення мінімальних пенсійних виплат особам, які мають неповний стаж, ще не поставлена.

Щоб достеменно дізнатися, чи правильно вам нарахували пенсію, можете звернутися в управління Пенсійного фонду України в Бучацькому районі з письмовою заявою про надання розрахунку вашої пенсійної виплати. Якщо не влаштує відповідь, доведеться подавати скаргу в головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області. Воно розташоване за адресою: 46021, м. Тернопіль, майдан Волі, 3, телефон (0352) 52-20-53. Крім того, маєте право звернутися до суду.

Орест ЗВАРИЧ.

 

Джерело:
До списку новин