загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

День пам'яті і примирення: як в Україну прийшла ця дата

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

8 травня - Україна відзначає День пам'яті і примирення.

День пам'яті і примирення Генеральна Асамблея ООН у 2004 році запропонувала відзначати один із днів, які традиційно у всьому світі вважаються днями перемоги над нацизмом – 8 або 9 травня, повідомили Новини України.

Україна відзначає День пам'яті та примирення 8 травня , разом з багатьма європейськими країнами.

Історія

У багатьох країнах світу відзначають День перемоги над нацизмом, або День закінчення Другої світової війни в Європі, але не 9 травня, а 8-го, коли був ратифікований "Акт про беззастережну капітуляцію" збройних сил нацистської Німеччини. Підписаний начальником оперативного штабу генерал-полковником Йодлем за дорученням президента Німеччини Карла Деніца.

8 травня 1945 року в Ванкувері

З цього приводу 8 травня 1945 роки люди в багатьох містах світу вийшли на вулиці - пили, цілувалися, танцювали, кричали, плакали.

8 травня 1945 року в Манчестері

Для більшості європейців 8 травня асоціюється з кінцем того жаху, яким стала для всього світу Друга світова, хоча попереду ще була битва за Окінаву, бомбардування Хіросіми і Нагасакі і капітуляція Японії.

9 травня - день, коли Німеччина підписала Акт про капітуляцію, відкоригований Сталіним. Відповідно, в СРСР саме цей день оголосили Днем перемоги.

8 травня 1945 року в Парижі

У Великобританії досить помпезно святкували 60-ю і 65-ю річниці Перемоги у 2005 та 2010 роках, але взагалі торжества 8 травня проходять щороку.

Для Франції, яка була окупована, 8 травня - свято неоднозначне, однак і тут його відзначають з великим розмахом.

У Чехії 8 травня - державне свято, День визволення. Тут організовують урочисті збори, виставки старої військової техніки та ігрові реконструкції деяких битв, а також покладають квіти до могил загиблих.

8 травня святкується і в Німеччині - як "День звільнення від націонал-соціалізму і закінчення Другої світової війни в Європі". Але досить скромно, без будь-якої помпезності, що природно.

День пам'яті і примирення в Україні

У роки незалежності в України виникло, що називається, багато питань до Дня перемоги. І в зв'язку з непростою історією російсько-українських відносин в ХХ столітті, і тому, що в Росії 9 травня перетворили в фальшивку, інструмент пропаганди, з жахливими гаслами типу "Чи можемо повторити" і абсурдними спробами поширити акцію "Безсмертний полк" на Японію і Арабські Емірати.

Тому логічно, що Україна постаралася дистанціюватися це свято в його "радянському" вигляді. Президент України Петро Порошенко підписав в 2015 році указ про нове свято - День пам'яті і примирення, мета якого "гідно вшанувати подвиг українського народу, його значному внеску в перемогу антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні, і висловити повагу всім борцям проти нацизму".

Новий символ

У Росії як символ Дня перемоги використовують георгіївську стрічку, яку почали активно "розкручувати" в 2005 році до 60-річчя перемоги над нацизмом. Автором ідеї акції "Георгіївська стрічка" вважається медіапродюсер, заступник головного редактора РІА "Новости" Наталія Лосєва.

В Україні георгіївська стрічка себе повністю дискредитувала, перетворившись на символ сепаратизму, "ватнічества" і російської агресії.

Тому в 2014 році Зураб Аласанія - як гендиректор Національної телекомпанії України - звернувся до харківського дизайнера Сергія Мишакина з пропозицією створити логотип, присвячений Другій світовій війні.

Дизайнер розробив логотип за два дні, взявши за основу звичний для Європи символ пам'яті жертв війни - червоний мак. Вперше як символ пам'яті колір маку фігурував у вірші канадського військового лікаря Джона Маккрея "На полях Фландрії" (1915), яке починається словами: "На полях Фландрії між хрестами / Качає вітер мак рядами". Через кілька років мак став символом пам'яті про американських солдатів, які загинули під час Першої світової війни; Зараз використовується в багатьох європейських країнах і США як символ пам'яті про загиблих у Другій світовій.

 

Джерело:
До списку новин