загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Обережно, фальшивка: як "врятуватися" від підроблених купюр і які банкноти зобов'язані приймати в магазинах

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Найчастіше в Україні підробляють купюри номіналом в 500 гривень.

В Україні на кожен мільйон справжніх банкнот припадає три фальшиві. За даними Національного банку, 2016-го з грошового обігу вилучили 7750 несправжніх купюр. Найчастіше шахраї використовували звичайні струменеві і лазерні принтери – розпізнати таку фальшивку можна неозброєним поглядом. Однак іноді визначити несправжні гроші без спеціального обладнання вкрай складно. В середньому кожен українець тримає "на руках" 70 купюр різного номіналу і будь-який ризикує отримати в магазині або аптеці "здачу" надрукованими на принтері гривнями. Які банкноти найчастіше підробляють в Україні і як розпізнати фальшивку?

Як фальсифікують гроші

Чим вище номінал купюри, тим краще вона захищена. Підробити одну гривню в рази простіше, ніж купюри в 500 гривень. Але, незважаючи на це, саме "п'ятисотка" користується у фальшивомонетників найбільшою популярністю. Здійснювати кримінальний злочин, витрачати дорогий папір заради підробки п'яти гривень зловмисники не поспішають. Так, за інформацією НБУ, 2016-го 38,4% від усіх вилучених підробок – купюри номінал 500 гривень, 25,9% – 50 гривень і 20,5% – фальшиві 100-гривневі банкноти.

Українську валюту підробляють не так часто, як, наприклад, євро, розповідає заступник начальника Управління організації виготовлення та захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу НБУ Валерій Строчков. "Зараз ситуація з підробленими банкнотами національної валюти контролюється і не має загрозливого характеру", – зазначає Строчков.

Якщо шахраї підробляють гривні за допомогою звичайного принтера, в кращому випадку вдасться відтворити колірну гамму і дизайн банкноти, при цьому таку купюру можна буде легко "розпізнати" за відсутністю оптико-змінних фарб, водяних знаків, захисних стрічок, рельєфних зображень тощо.

"З використанням копіювальної або комп'ютерної техніки, зокрема струменевих і лазерних принтерів, можна відтворити загальний дизайн і колірну гамму банкноти При цьому не відтворюються окремі елементи захисту, зокрема оптико-змінні фарби" – розповідає Валерій Строчков.

Насамперед, радять в НБУ, потрібно звернути увагу на водяні знаки (розглянути банкноту проти світла). На цій купюрі можна помітити багатобарвний водяний знак – зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти і світлий елемент водяного знака – зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.

Також варто звернути увагу на:

  • • наскрізний елемент – зображення, виконаних в одному місці з лицьового та зворотного боків банкноти;
  • • приховане зображення – цифрове позначення номіналу, його видно при розгляданні банкноти під гострим кутом зору до джерела світла;
  • • зображення, виконані оптично змінними фарбами, що змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору, на дотик можна відчути рельєфність окремих зображень;
  • • за допомогою збільшувального скла розглянути шрифт – якщо він складається з точок різних кольорів – підробка.

Права і обов'язки українців

Фальшиві банкноти обміну не підлягають, однак, якщо купюра зношена, помалювана або пошкоджена – її зобов'язані обміняти в банку безкоштовно. Крім того, якщо малюнки, плями, написи або надриви займають не більше ¼ купюри, такі гроші зобов'язані, згідно з постановою НБУ, приймати у магазинах, аптеках, пошти тощо.

Якщо ж банкнота зношена настільки, що складно визначити її номінал, її можна віднести до будь-якого банку. При цьому важливо, щоб у пошкодженій банкноти можна було визначити номінал, серію і номер. "Всі банкноти, які тривалий час перебувають в обігу, з часом втрачають свій первинний вигляд", – розповідає Валерій Строчков.

У банках можуть обміняти такі гроші:

  • • якщо не виникає сумніву в їх справжності;
  • • якщо можна визначити номінал;
  • • якщо відсутня частина банкноти не може бути прийнята для обміну.

Якщо за купюрою, яку принесли до банку, можна визначити номінал, вона сильно пошкоджена, наприклад, в результаті пожежі, банк повинен відправити гроші до НБУ. Там проведуть експертизу, після якої можна обміняти гроші на нові.

Купюри без серії, номер, номінал обміну не підлягають. "Банкноти, на яких є ознаки навмисних пошкоджень (з отворами, порізані, списані, зі змитим малюнком), що не дає можливості визначити справжність та номінал, і які не мають номера та серії, не приймаються в платежі і не обмінюються банками", – йдеться в постанові НБУ.

Нагадаємо, Національний банк планує ввести купюру в номіналом 1000 гривень.

"Говорити, хто [буде] зображений [на купюрі в 1000 грн], не можна. Тому що всі документи щодо цієї купюри приносять в червоній папці "цілком таємно". Але я думаю, що інтригу ми протримаємо недовго", – зазначив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб. Водночас він зазначив, що розрахунки Нацбанку показали доцільність введення такої великої купюри.

Олександр Литвин

 

 

Джерело:
До списку новин