загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ціна праці: чи встигнуть українці пожити на пенсії

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На минулому тижні місія МВФ прибула до України, щоб оцінити пенсійну реформу, яку якраз підготував уряд.

Пенсійна реформа затверджена урядом. Кабмін приготував безліч новацій, які торкнуться кожного українця, без винятку. Напевно найболючіше питання – піднімуть пенсійний вік? І чого ж чекати українцям від пенсійної реформи?

Підвищити пенсійний вік до шістдесяти трьох років. Цього вимагав від українського уряду Міжнародний валютний фонд.

Чи піде на це Україна?

Ваша пенсійна система – просто нежиттєздатна – її потрібно кардинально міняти – наполягають в МВФ.

В Україні на одного працюючого, який сплачує пенсійні внески – припадає один пенсіонер. Такого немає ніде в Європі. Середній вік виходу на пенсію у нас – 58 років. Тоді як в Євросоюзі – цей показник – в середньому 63 роки. У Німеччині – і зовсім – 67 років. Середній розмір пенсії там – близько 700 євро. В Україні – ж середній розмір пенсії – близько 50 євро.

Сума – мізерна. Але навіть, щоб виплачувати її – грошей у Пенсійному фонді не вистачає. Дефіцит – астрономічний – сто сорок мільярдів гривень. І його доводиться покривати з держбюджету. Далі так бути не може – вважають кредитори. Вимога фонду – звучать дуже жорстко.

"Україна повинна знайти спосіб зменшити приплив нових пенсіонерів в пенсійну систему і наростити надходження до Пенсійного фонду. Досягти цього можна різними способами: від подальшого обмеження можливості дострокового виходу на пенсію і до збільшення ефективного пенсійного віку", – заявив Рон ван Роден – голова місії МВФ в Україні

На минулому тижні – місія МВФ прибула до України, щоб оцінити пенсійну реформу, яку якраз підготував уряд. Чи є там пункт про підвищення пенсійного віку? У Кабміні категорично кажуть – немає. Йти на це зараз – неприпустимо. Хоча б тому, що українці – живуть набагато менше, ніж європейці.

Але яка середня тривалість життя українців, чи є у людей сили і здоров'я працювати після шістдесяти – все це представників Міжнародного валютного фонду цікавить набагато менше, ніж, наприклад, розмір дефіциту пенсійного фонду України або співвідношення кількості пенсіонерів і кількості працюючих в країні. Але головне, що хвилює МВФ, так це те, чи зможе Україна повернути взяті кредити?

А ось цього чоловіка хвилює: чи зможе він вийти на заслужений відпочинок? Олександру Миколайовичу скоро шістдесят. Майже все трудове життя пропрацював на підприємстві з прокладання інженерних споруд. Рив траншеї – телефонні комунікації, водопровід, каналізацію, газові мережі.

Щоб не підірвати здоров'я остаточно – знайшов собі іншу роботу – тепер він – керує будинковим господарством в житловому кооперативі в своєму ж будинку.

У сумі – трудового стажу вже більше сорока років. Чоловік упевнений – право виходу на пенсію він – заслужив. Підвищувати пенсійний вік для нього – несправедливо. Та й стан здоров'я працювати ще кілька років може не дозволити. Проведемо невеликий експеримент. За допомогою вчених інституту геронтології – визначимо функціональний вік Олександра Миколайовича. Так, за паспортом – йому скоро шістдесят. А ось на скільки років він себе почуває? Наскільки зношений його організм? На початку тесту – у чоловіка перевіряють тиск, пульс, швидкість реакції, м'язову силу і ще з десяток параметрів. Про результати експерименту – трохи пізніше.

А поки – презентація пенсійної реформи. Про те, що ж готує уряд українцям – розповідає прем'єр-міністр. В черговий раз переконує – пенсійний вік піднімати – не будуть.

Але за однієї умови. Реформа передбачає, що людина зможе піти на пенсію, тільки якщо у неї є 25 років страхового стажу. Тобто мінімально необхідний стаж – хочуть підняти відразу на десять років. Немає необхідних двадцяти п'яти років стажу? На пенсію вийдете пізніше, ніж сподівалися.

Але у більшості українців передпенсійного віку – як мінімум у сімдесяти відсотків – 25 років стажу є, каже прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. А значить – ці люди отримають право піти на пенсію в шістдесят. Ті, кому не вистачає кількох років стажу – зможуть його докупити – офіційно заплативши внески до Пенсійного фонду. Ситуації, коли у однієї людини сорок років стажу, а в іншої – п'ятнадцять і вони отримують однакову пенсію, більше не буде запевняє прем'єр, презентуючи реформу депутатам у Верховній Раді.

Олександру Миколайовичу – з його сорока роками стажу – з приводу пенсійного віку хвилюватися не варто. У свої шістдесят – він зможе вийти на заслужений відпочинок. А ось як раз підходить до кінця визначення його функціонального віку. Спеціаліст інституту геронтології робить розрахунки і ось результат. Виявляється, що чоловік молодше за свій вік аж на п'ятнадцять років!

Не курить, не зловживає алкоголем, багато ходить пішки – звідси і такий результат – говорить Олександр Миколайович. Але на пенсію він хоче – вже зараз. І сорокап'ятирічним – себе не відчуває. Хоча працювати і після виходу на пенсію продовжить. Причина банальна. На пенсію не проживеш.

І не тільки тому, стверджують медики. Різке припинення трудової активності так само різко прискорює процес старіння, призводить до хронічного стресу і купи болячок.

"З'являються ознаки атеросклерозу, стрес призводить до тривалих спазмів, порушень сну, а це призводить до порушень кровообігу, підвищується тиск, у нього передумови гормональних змін, може виникнути діабет – це все може призвести до інфаркту, інсульту і від цього рання смертність", – пояснює Сергій Олегович Трепет, завідувач хірургічним відділенням Клінічної лікарні номер один міста Києва.

Але Олександра Миколайовича всі ці жахи турбують мало. Каже – зайнятися буде чим: є онуки, дача, хочеться і помандрувати.

А ось цього чоловіка теж звати Олександр і йому теж скоро виповниться шістдесят. Але ситуація, як то кажуть, з точністю до навпаки. Страхового стажу лише десять років. Все життя працює водієм, але в трудовій записи тільки до дев'яносто першого року. Після розпаду Союзу працює неофіційно. І тепер, якщо реформу приймуть, щоб отримати хоч якісь виплати від держави йому доведеться працювати як мінімум до шістдесяти п'яти років.

Тест в інституті геронтології  всі ті ж дослідження. Але результати набагато гірший. Особливо ситуація з легенями. Чоловік багато палить.

І ось результат. Якщо за паспортом Олександру майже шістдесят, то його функціональний вік набагато вищий.

Страхового стажу Олександру замало, а ось почуття гумору – хоч відбавляй. Хоча багатьох таке б приголомшило. Тепер йому озвучують його функціональний вік, розрахований за більш жорсткими критеріям, які були ще в Радянському союзі – 125 років.

Пити Олександр кинув – ще двадцять років тому. Багато разів намагався кинути палити. Але не зміг. Харчування важко назвати здоровим. Всухом'ятку. Мало рухається. Весь день на роботі сидить за кермом.

Середня тривалість життя у чоловіків в Україні – 65 років. Але тут враховується смертність в будь-якому віці, починаючи з дитячого.

Чоловіки, які вже дожили до пенсійного віку, в середньому живуть до сімдесяти шести років. А жінки – до вісімдесяти. Це – дані статистики. А значить – середня тривалість життя українця на пенсії – близько вісімнадцяти років.

У Кабміні кажуть – за все своє трудове життя українці – принаймні багато з них – платили в пенсійний фонд набагато менше, ніж потім отримували з нього у вигляді пенсії. Реформа повинна ліквідувати ці невідповідності.

Розмір пенсії залежатиме від тривалості страхового стажу і від розміру офіційної зарплати людини. За цим же принципом перерахують виплати і нинішнім пенсіонерам. З жовтня дев'ять мільйонів з них отримають підвищення – від двохсот гривень до тисячі. Також реформа передбачає автоматичне осучаснення пенсій щороку. Адже зараз люди, які вийшли на заслужений відпочинок давно, отримують менше, ніж люди з таким самим стажем, які вийшли в останні роки.

Ще Кабмін збирається скасувати оподаткування для працюючих пенсіонерів. Також обіцяє не піднімати пенсійний вік для представників професій, які мають право на більш ранній вихід на заслужений відпочинок.

Наприклад, сталевари або шахтарі. Зараз вони працюють до 50 років. І вважають це абсолютно виправданим.

"Так – помінялися технології. Але вугілля, воно яким було, таким і залишився і порода яка була, така залишилася. Переглядати вихід людини на пенсію – це не правильно", – зазначає Ільховий Віталій Віталійович, завідувач гірничими роботами з проведення ремонту гірничих виробок ДТЕК ШЕУ імені Героїв Космосу.

Але ось для їхніх роботодавців збільшать відрахування до пенсійного фонду. Адже якщо у співробітника менше страхового стажу, то це повинно компенсуватися більш високими внесками.

Як оцінять пенсійну реформу представники МВФ? Чи проголосують за неї народні депутати? Це стане ясно вже в найближчі тижні, коли законопроект подадуть до Верховної Ради.

 

Джерело:
До списку новин