загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців попередили про проблеми з безкоштовними ліками

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Щоб отримати ліки за новою програмою, українцям доведеться побігати по аптеках, причому не факт, що успішно.

Уряд підбив перші підсумки державної програми "Доступні ліки", згідно з якою деякі препарати можна отримати зі знижкою або взагалі безкоштовно. Вона стартувала 1 квітня і з кожним днем ​​все більше набирає популярність.

Програма поширюється на ліки для людей, які страждають від гіпертонії, астми або діабету. У зв'язку із зростанням затребуваності влада збільшила її фінансування з 500 до 750 мільйонів гривень, а з вересня пообіцяли додати до цього списку і препарати для дітей. Експерти стверджують, що заявлених цифр замало, і для безпроблемної роботи програми доведеться вкласти не менше 4 мільярдів.

За даними Міністерства охорони здоров'я, на сьогодні програмою користується 727 тисяч чоловік, і це досить скромні цифри, зважаючи на те, що в країні живе 210 тисяч астматиків, 1 мільйон діабетиків і 12 мільйонів гіпертоніків. Незважаючи на скромну кількість "клієнтів", за безкоштовними препаратами доведеться чимало побігати, причому це не гарантує успіху.

Журналісти з'ясували, що в Києві "Доступні ліки" підтримує тільки одна мережа комунальних аптек "Фармація", та й то не всі відділення: з 112 аптек всього 58 готові надати такі ліки. Всього в Україні в програмі бере участь кожна четверта аптека (приблизно 5000). Але якщо в столиці програма з горем навпіл, але працює, то в провінції справи йдуть гірше: більшість аптек приватні, а в уряду немає стимулів для підприємців.

Бізнесмени розповідають, що їм доводиться закуповувати ліки за власний кошт, продавати практично без прибутку, все обробити і зробити рецепти, а після - довго чекати повернення коштів. У МОЗ відповіли, що більшість аптек за квітень отримали повернення коштів.

В "Доступних ліках" відзначаються ще дві серйозні проблеми. Перша - нескінченні черги до терапевтів. "У мене зараз паломництво, приймаю по 20-30 пацієнтів в день. Це в рази більше, ніж місяць тому. Всі хочуть безкоштовні пігулки. Спочатку не вистачало бланків, але тепер налагодилося", - розповів один з лікарів Києва.

Друга проблема - нестача препаратів, а деякі види відсутні взагалі: з 157 ліків в аптеках можна знайти не більше 40, поставки інших діють із серйозними перебоями. Українці захоплення не висловили і додали, що очікували від програми чогось більшого.

"Я астматик і гіпертонік, інвалід, рецепти отримала, але у них термін дії - всього місяць. Потрібних ліків в аптеках не вистачає, доводиться дзвонити і їздити по всьому місту. Та й лікарі чомусь виписують найдешевші препарати, хоча я кажу їм, що готова доплатити за імпортні інгалятори, так як вони краще мені допомагають. Українські засоби від астми за 18-20 грн я можу купити і без знижки, більше витрачу грошей на проїзд. Хоча знайомі мені ще й заздрять: мовляв, ти тепер на держзабезпеченні . На жаль...", - розповіла мешканка Миколаєва Олександра Рубан .

Марія Солодухіна

 

Джерело:
До списку новин