загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вознесіння Господнє: традиції, прикмети та обряди

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Вознесіння Господнє нерозривно пов'язане з Великоднем і завжди випадає на сороковий день після нього й вважається одним із найголовніших свят для християн. У 2017 році святкуємо 25 травня.

Вознесіння знаменує собою останню путь Христа на небо, до Отця його для возз'єднання і триєдиного правління – Святого Духа, Бога-Сина і Бога-Отця.  

Історія свята


Після земної смерті Ісус ще сорок днів спілкувався в образі людини зі своїми учнями, даючи їм настанови і благословляючи на майбутні апостольські звершення. Після цих 40 днів Спаситель вознісся на Небеса, залишивши учням важливе послання про те, що він повернеться на Землю. Це буде його друге пришестя, яке описано ще і в книзі Апокаліпсису.

Згідно цьому посланню, Христос прийде, щоб всіх людей судити справедливим судом за скоєні гріхи.

Сорок днів від Великодня до Вознесіння церква закликає людей радіти. У самому ж святі Вознесіння з'єднуються і світлий сум, і радість, і очікування.

Відповідно до закону Мойсея саме на 40-ий день всі батьки повинні були приносити своїх немовлят в храм, до Господа. І тепер в сороковий день після Воскресіння Ісус Христос повинен був, саме як Спаситель людства, увійти до небесного храму свого Отця.

Завершивши спілкування з учнями, Ісус разом з ними зійшов на гору Елеон, що знаходиться недалеко від Єрусалиму. Там він благословив учнів і вознісся вгору в променистій хмарі. Від побаченого апостоли прийшли в захват і трепет.

У народі Вознесіння традиційно пов’язують з урожаєм, оскільки воно припадає на кінець весни – початок літа, період зміни сезонів у сільському господарстві.

Обряди і традиції на Вознесіння

З давніх-давен вважалося, що протягом всіх 40-ка днів, починаючи Великоднем і закінчуючи Вознесінням, ворота пекла і раю залишалися відкритими. У цей період душам померлих праведників дозволяється перебувати на Землі, а душі грішників - не відчувають пекельні муки.

Згідно з древніми писанням, в цей день Христос вбрався в образ жебрака і подорожував, спостерігаючи, як до нього ставитимуться люди. Саме тому в день Вознесіння, церква рекомендувала парафіянам приділяти особливу увагу благодійності - допомагати бідним і бездомним.

У цей день прийнято поминати померлих батьків. 

У 40 днів між Великоднем і Вознесінням особливо шанували жебраків і хворих людей. Їм роздавали милостиню. 

На Вознесіння пекли особливі млинці, які називали “Божа окутка”, “онучки”. У деяких регіонах господині частували хлібцями - драбинками з сирною начинкою, краї яких загиналися у вигляді сходинок. Вважалося, що такі частування допоможуть душам предків якомога швидше піднестися на небо. Хлібці відносили на цвинтар і поле, щоб вище до неба тяглися жито і льон.

Був звичай ходити в гості до рідних і знайомих. Це в старовину називалося “ходити на роздоріжжя”. Гості дарували господарям "драбинки", спечені з пшеничного тіста на меду і з цукровими візерунками. Також за звичаєм молоді люди ввечері палили багаття, навколо яких водили хороводи.

А ще в цей день Господь чує всі прохання, тому варто молитися особливо ревно, просячи те, що життєво необхідно.

Що не можна робити на Вознесіння

Великим гріхом вважається робота в цей день. Краще присвятіть його спілкуванню з рідними та близькими. Священики закликають на Вознесіння зберігати всередині себе душевний спокій і мир, провести день в колі рідних і близьких людей, без сварок і непорозумінь. Також не варто нікого згадувати лихим словом. 

Також заборонялося кидати сміття і плювати на вулицю, тому що “можна влучити в Христа, який приходить в оселі під виглядом жебрака”.

Прикмети на Вознесіння

Якщо курка знесла в цей день яйце, його потрібно підвісити під покрівлею житла. Воно буде захищати мешканців будинку від нещасть.

Якщо на Вознесіння гарна погода, то вона протримається до дня Святого Михайла (21 листопада).

Дощовий день віщував неврожай. Якщо ж дощ піде протягом трьох днів після Вознесіння, то збитки будуть трохи менші. Але багатого врожаю все одно не варто чекати.

Роса в цей день вважалася цілющою, а лікувальні властивості трав посилювалися і зберігалися до настання Івана Купала (7 липня). Тому рекомендується вранці вмитися росою. Дівчатам це допоможе зберегти красу і молодість, а людям похилого віку – подарує сили.

 

Джерело:
До списку новин