загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Русальний тиждень: обряди та традиції

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Існує дві точки зору щодо того, коли буде Русальний тиждень в 2017 році. Адже в різних регіонах слов’янські календарі в цьому часто не збігалися. Одна версія свідчить, що Русальний тиждень починається за сім днів до святкування Трійці, і тоді в 2017 році її слід відраховувати з 28 травня по 3 червня. Згідно з другою, більш поширеною традицією, час Русального тижня – відразу після Трійці. І в цьому випадку потрібно дотримуватися періоду з 5 по 11 червня 2017 року.

Вважалося, що в Русальний тиждень з водойм виходили русалки (душі дівчат, які не встигли вийти заміж під час земного життя). Вони були небезпечними для людей, так як могли набувати людський вигляд або ж “говорити” людським голосом і заманювати в річки і озера, а також залітати в будинки через пічні труби, де затаювалися в кутку і перегукувались або ж лоскотали до смерті. У народі до цих семи днів до православної Трійці або після неї готувалися певним чином – над вхідними дверима вішали хрест, малювали біля ліжок магічні кола, а на підвіконня клали полин, часник і хрін – рослини-захисники від нечистої сили.   

Традиції русального тижня

Весь тиждень можна і потрібно було ходити на цвинтар, щоб пом’янути померлих. До речі, весь Русальний тиждень можна було навіть ставити свічки за упокій померлих не своєю смертю – втопився, повісився або ж вибрав інший вид відходу в інший світ, і за тих, хто був не хрещений.

Не можна було в русальний тиждень купатися, так як водяна нечисть могла затягнути на глибину. 

Молодь збиралась на лісовій галявині і збирала квіти, потім дівчата робили вінки, а хлопці розвішували їх на березових гілках. При цьому потрібно було співати весняні пісні, що закликають багатий урожай, де обов’язково згадувалася русалка.

Перший по Трійці четвер русалки святкують свій Великдень (Нявський Четвер). По закінченні тижня після Трійці русалок урочисто виряджали із села. Троїцькі обряди мали додавати здоров'я людині й родючості полю, вберегти дім від зла. Вважалося, що русалки опікали поля, ліси і води. 

На Нявський Великдень, «щоб не розгнівати померлих душ», остерігались працювати, особливо сіяти борошно в діжу – «бо з'явиться багато русалок». Зранку жінки пекли паски-бабки, фарбували в жовте крашанки, але шкарлупки від яєць не викидали на воду – як на Великдень – «бо довкола них збереться гурт русалок»

Аби убезпечитися від них, Троїцького тижня жінки напинали на деревах полотно, лишаючи його русалкам у подарунок. А також пекли свіжий хліб і виставляли його на вікні – вважалося, що русалки наситься гарячою парою і стануть добрішими до мешканців цієї оселі. Або ж несли у поле житній хліб, спеченій на святій воді і залишали там, розкладаючи маленькі шматочки на ниві – для духів, що опікуватимуться майбутнім врожаєм. 

Був звичай влаштовувати пишне вигнання русалки. Для цього збиралися дівочим колективом, вибирали ту, у якої найдовше волосся, і надягали на неї андарак (вид спідниці, який шиєтсься з грубої полосатої шерстяної тканини). Також розпускали їй косу, щоб прикрасити голову вінком з волошок і хмелю. Потім її вели в поле, барабанячи в дошки, палили вогні. Прийшовши на місце, всі знімають одягу і тікають, а обрана русалка також зриває з себе андарак і вінок, які запускає в жито, намагаючись наздогнати інших і залоскотати. Мета ж тікаючих дівчат – щоб їх не наздогнали. Після біганини дівчата бігли до вінка і спалювали його. Таким чином, гнали русалку додому.

У цей же день, щоб викликати дощ і вигнати хвороби, які можуть прийти разом з водяною нечистю, вдови та сироти розпускали волосся і бігли в поле з криками, плескаючи в долоні і стукаючи в заслінки. Там вони всі ставали в коло, розводили багаття і кидали опудало русалки, яке виготовляли тут же з трави. Коли русалку проводили незаміжні дівчата, всі збиралися на житньому полі і водили хороводи, плели з квітів і трав вінки, додаючи колосся жита. Вінки наприкінці свята кидали у власні городи, щоб добре росла капуста, картопля, морква та інші овочі.

Існував такий обряд Русального тижня: в суботу дівчата рано вранці плели вінки й несли їх на кладовище, розвішуючи на хрестах. Вважалося, що прийде русалка і забере вінок, щоб забрати його з собою. Якщо цього не відбувалося, то вінки в неділю знімали і кидали у воду.

При всьому негативному ставленні до русалкам, все ж вважалося, що вона може стати і помічницею. Якщо в будинку був хворий, то, починаючи з понеділка Русального тижня, можна було збирати трави, які вважалися цілющими, адже “по ним русалка пройшлася”. Тільки потрібно було щоранку до світанку збирати по одному виду трав. До кінця тижня можна було скласти цілий букет чарівних трав і квітів.

Русалці можна було “віддати свої неприємності”, щоб ті потонули в глибині річковій. Для цього йшли в ліс, поки не встало сонце, рвали гілки верби або берези і розповідали їм про своє горе. Потім пов’язували їх в сніп і кидали у воду, потрібно було дочекатися, щоб попливли негаразди, і обов’язково в цьому переконатися. Тільки підштовхувати не можна, русалка сама забере.

Якщо жінка не могла завагітніти, то в четвер вона йшла до водойми і біля нього збирала трави, які вдома заварювала і додавала у воду для купання. Вважалося, що завдяки таким травам вона зможе незабаром зачати здорового малюка.

Русальний тиждень також називали Троїцький тиждень, Троїцькі святки, Зелені святки, Проводи русалок, Зелена, Яріліна, гримни, Шкідливий, Кривий, Всіхсвятський тиждень, Тиждень Святої Трійці.

 

Джерело:
До списку новин