загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Тюльпани: Чи потрібно викопувати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ми часто задаємо собі запитання, чи потрібно викопувати цибулини тюльпанів, адже тюльпан можна висадити один раз і кілька років не чіпати - сам буде рости, цвісти і зі своїм відпочинком розбиратися.

Тюльпани не є вибагливими квітами, але є декілька моментів, які необхідно враховувати для того, щоб зберегти сортові ознаки на кілька років. Це стосується сортових тюльпанів. Сортові тюльпани більш вимогливіші по догляду, ніж широко поширені на наших квітниках прості невибагливі сорти, які вже добре адаптувалися до місцевих умов. При викопуванні цибулин краще проходить закладання квіткових бруньок, тому що ми виключили зайву вологість та низьку температуру. Також ми можемо відбракувати хворі та відібрати для посадки на наступний рік найбільші, розвинені і сильні цибулини. Щорічне викопування також допомагає підтримувати ґрунт в хорошому стані, адже для тюльпанів необхідна пухка родюча земля.

Коли викопувати тюльпани?

Сигналом готовності тюльпанів до викопування цибулин служить пожовтіння листя. Самий вдалий термін - пожовтіння листя приблизно на 2/3 їх довжини. До цього часу молоді цибулини вже досить зміцніли і визріли, а дітки ще міцно тримаються за них. У деяких джерелах рекомендується викопувати цибулини відразу ж після відцвітання. Але такий варіант більше підходить у випадку промислового розведення тюльпанів, коли потрібно швидко звільняти земельну площу під іншу культуру. На присадибній ділянці такий поспіх навряд чи необхідний. Але й очікувати повного відмирання наземної частини теж не слід. По-перше, цибулини без листя важче знайти в ґрунті. По-друге, при довгому перебуванні доспілих цибулин в землі зростає ймовірність їх ураження інфекціями. По-третє, до цього моменту гнізда розпадуться, дітки від цибулини вже відокремляться і при викопуванні просто загубляться в землі. Цибулини краще викопувати у суху погоду, коли ґрунт розсипчастий і не перенасичений вологою. Залишки листя і квітконосів акуратно зрізують або обламують під першим листом, цибулини звільняють від старих коричневих лусок, промивають у розчині марганцівки або фундазола і розкладають в один шар в коробки по сортах, не забувши їх підписати. Усі пошкоджені або хворі цибулини викидаємо. В принципі, якщо є впевненість, що ніяких збудників захворювань в ґрунті немає, листя здорові і без підозрілих плям, то можна на перший час залишити цибулини сушитися разом листям. У цьому випадку листя ще віддадуть цибулинам якусь кількість поживних речовин, після повного висихання їх видаляють. На замітку: знімаючи старі луски або відокремлюючи квітконоси, ні в якому разі не пошкодьте денце!

Як правильно зберігати цибулини?

Викопані цибулини поміщають на просушку в тепле, сухе, добре провітрюване приміщення (навіс, горище, тощо), де періодично потрібно їх оглядати, щоб вчасно видалити хворі або підозрілі. Температура. Квіткові бруньки закладаються в перший місяць після викопування, в цей час оптимальна температура для більшості сортів - +23 - 25 градусів, для бахромчатих фахівці рекомендують + 25-27 градусів. У подальшому до самої посадки достатньо буде + 18-20 градусів. Спека від +30 градусів і вище пригнічує розвиток цибулин, закладка квіткових бруньок порушується, цибулини зневоднюються. У такому випадку потрібно помістити їх на зберігання в більш прохолодні умови.

Вологість і освітленість. Оптимальна вологість повітря в місці зберігання повинна бути в межах 60 - 70%. Освітленість повинна бути максимально низька, адже в природі цибулинні проводять період спокою в ґрунті - в повній темряві. Припустимо лише слабке розсіяне світло, в іншому випадку, фізіологічні процеси в цибулинах порушуються. Щорічне викопування тюльпанів не обов'язкове, але дуже бажане. Можна зробити виняток лише для групових композицій тюльпанів (наприклад, в пристовбурних кругах дерев) і залишати їх на одному місці на 2-3 роки, після чого обов'язково оновлювати. А деякі види і їх сорти (тюльпан Кауфмана, Введенський, Грейга і деякі інші) не потребують щорічного викопування і без шкоди для декоративних якостей можуть рости на одному місці кілька років.

 

Джерело:
До списку новин