загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Ознаки небезпечної родимки — рання діагностика меланоми

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Меланома — це рак шкіри, злоякісна пухлина, яка розвивається з пігментних клітин, меланоцитів. Це одне з найнебезпечніших онкологічних захворювань, з частими рецидивами і дає метастази лімфогенним і гематогенним шляхом майже по всьому організму.

Для того щоб розпізнати небезпечну родимку і виключити небезпеку розвитку захворювання, необхідно регулярно оглядати шкірну поверхню тіла. При огляді треба звертати увагу на появу дивних родимок, новоутворень або на зміну родимок, вже наявних.

Особливо треба бути уважним тим, у кого у родичів була діагностовано меланому або інші онкологічні захворювання, і тим, у кого вже були видалені нетипові, підозрілі родимки. До групи ризику належать люди зі світлою шкірою і.

Існує спеціальний метод визначення, типова родимка або нетипова, і чи не час звертатися до лікаря. Метод називається ABCDE. Абревіатура утворена з перших букв (англійською) основного ознаки родимки, на який потрібно звернути увагу.

1. А (assymetry)

Асиметрія. Якщо родимка розростається в одну сторону і відсутня симетрія. Це тривожна ознака.

Для порівняння, в нормі — якщо провести уявну лінію через центр родимки, обидві половинки повинні бути однакові.

2. В (border irregularity)

Нерівний, нечіткий, порізаний край — це може бути одним з ознак меланоми.

У нормальної родимки краї рівні.

3. С (color)

Колір родимки. Якщо є неоднорідність кольору або різні вкраплення всіляких відтінків — червоних, чорних, можливо, сизих, то це не нормально.

У нормі вся родимка повинна бути однотонною.

4. D (diameter)

Діаметр, розмір родимки. При розростанні родимки більше 6 мм в діаметрі, необхідно звернутися до лікаря.

5. Е (evolving)

Мінливість родимки. Це має на увазі мінливість будь-якої ознаки освіти на шкірі — кольору, розміру, форми. Якщо родимка почала змінюватися, це привід звернутися до фахівця.

У нормі родимки не повинні змінюватися протягом усього життя.

При наявності одного або декількох тривожних ознак лікар-дерматолог може призначити дослідження: дерматоскопію або персональну фотографію родимок. Спеціальний прилад фотографує родимки, за певною програмою створюється схема (карта) їх розташування на тілі. При наступних оглядах подібні «карти» можна порівнювати і визначити, чи є нові родимки, і які зміни відбулися в старих, а може, все залишилося без змін.

Медики впевнені, що подібні огляди та створення схем-карт розташування родимок, прекрасна можливість для ранньої діагностики меланоми. Бережіть себе!

 

Джерело:
До списку новин