загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна реформа в деталях: кому, коли і як багато

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Мінімалка зросте з жовтня, а коли купимо пенсстаж, неясно.

Пенсійна реформа в Україні починає набувати реальних обрисів – пропозиції Кабміну схвалили МВФ і Всесвітній банк. Тепер черга за депутатами, адже, за словами міністра соцполітики Андрія Реви, залишилося небагато часу, щоб почати втілення в життя пропозицій уряду. Експерти сподіваються, що парламентарі встигнуть вчасно, але визнають: реформа в нинішньому вигляді не вирішує головного питання – введення особистих накопичувальних пенсійних рахунків для всіх українців вже з 2018 року, як було заявлено владою раніше.

ЩО МАЄМО. Як видно з інфографіки, більшість пропозицій Кабміну покращує життя громадян, які уже знаходяться на пенсії, так і працюючим. Наприклад, достроково, з 1 жовтня, а не з 1 грудня, як записано поки в законі про держбюджет на 2017 рік, підвищуються мінпенсії. Також Кабмін обіцяє осучаснити, тобто перерахувати, пенсії з використанням у формулі розрахунку нової середньої зарплати (3764 грн, а не 1197 грн, оскільки заробітки за 8 років набагато зросли, а пенсії – ні) для тих, хто вийшов на заслужений відпочинок до 2008 року.

Це означає, що понад 9 млн пенсіонерів з 12 млн отримають надбавку до пенсії в середньому 600 грн. Днями прем'єр Володимир Гройсман навів свіжий приклад: "Якщо маляр зі стажем 37 років отримує пенсію 2334 грн, то з 1 жовтня вона буде 2961 грн, або на 600 з гаком гривень більше". Також з 1 жовтня припинять утримувати 15% з пенсій у працюючих пенсіонерів (від 295 до 1611 грн щомісяця).

У той же час аналітики звертають увагу на те, що у тих низькооплачуваних працівників, а нині пенсіонерів, у яких пенсія не дотягує навіть до мінімальної (їм доплачує держава при наявності пенсійного стажу. – Авт.), пенсії не виростуть зовсім або їх зростання виявиться символічним , і то – тільки за рахунок великого стажу (40 років і більше). Критикують експерти і пропозиція Кабміну скасувати з 1 січня 2018 р. право виходу на пенсію за вислугою років (30 років роботи за фахом) для ряду професій, найчисленніші з них – вчителі та медики.

ЩО ДАЛІ. Незважаючи на схвалення реформи від МВФ, наша влада поки не визначила чіткий план дій. Міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що почати реформу з 1 жовтня не встигнуть, якщо Рада до канікул (до 15 липня) не встигне внести зміни в законодавство, які дозволили б розпочати пенсреформу.

Те, що гроші на підвищення пенсій знайдуться, в уряді впевнені. "За п'ять місяців в Пенсфонд надійшло понад план 11 млрд грн за рахунок підвищення вдвічі мінзарплати", – відрапортував Рева. Для розуміння: цих грошей вистачить на виплату пенсій приблизно 60% пенсіонерам протягом місяця. У відповідь спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що поки законопроекту про пенсреформу у Верховній Раді немає. Прем'єр згоден, але обіцяє, що вже до кінця тижня документ розгляне Нацрада реформ при президенті, і якщо у Нацради серйозних зауважень не буде, то законопроект про пенсреформу передадуть до Ради.

У той же час віце-прем'єр Павло Розенко як і раніше наполягає на тому, що пенсреформа повинна передбачати введення особистих пенсрахунків для всіх українців молодше 35 років вже з 2018 року, а не тільки для молодих шахтарів і з 2019-го, як пропонує Мінсоцполітики.

ЕКСПЕРТИ: ПО ФАКТУ ВІК ПІДНІМУТЬ
Експерти по пенсіях впевнені: МВФ і Світовий банк погодилися з реформою Кабміну, так як фактично вона піднімає пенсвік, поступово збільшуючи стаж легальної роботи, необхідний для отримання пенсії. І ті, у кого стажу не буде, вийдуть на пенсію, коли зароблять або докуплять стаж.

"Щоб підвищення пенсій відбулось з 1 жовтня, потрібно прийняти всі зміни до 15 липня, – говорить керівник соцпрограм Інституту соціально-економічних досліджень Маріанна Онуфрик. – Але в цілому пенсреформа заполітизована, тому уряду буде непросто переконати парламент проголосувати за цей документ".

Екс-заступник голови ПФ Віктор Колбун з цим згоден і наполягає на якнайшвидшому введенні особистих пенсрахунків: "Це довгі гроші, які можуть роками працювати на українську економіку. Не буде "зручного часу" для введення особистих пенсрахунків, тому чим швидше влада зважиться на це, тим дешевше обійдеться. Але знайти голоси депутатів навіть для запропонованого варіанту реформи буде важко: одним вона не сподобається як занадто жорстка, інші назвуть її косметичною і зажадають доопрацювання".

Олександр Панченко, Коновалова Христина

 

Джерело:
До списку новин