загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи можуть українці залишитися без субсидій: грошей на всіх не вистачить

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Міністерстві фінансів підрахували, що цього року на субсидії потрібно витратити приблизно 75 мільярдів гривень.

В Україні за кілька років кількість субсидіантів зросла в кілька разів. Якщо наприкінці 2014-го "комунальну знижку" отримували близько мільйона родин, наприкінці цього опалювального сезону субсидію, за прогнозами Мінсоцполітики, отримуватимуть близько семи мільйонів домогосподарств, тобто кожен другий українець.

За українців "зі знижками" постачальникам комунальних послуг доплачує держава. При цьому оплата повинна в ідеалі проходити з запізненням в один місяць. Наразі, за словами представника громадянської мережі "Опора" Тетяни Бойко, в різних містах України держава не оплачує субсидії вже від трьох до шести місяців. "У деяких будинках відключаються ліфти, невчасно вивозять сміття. Комунальні підприємства виявилися в катастрофічній ситуації", – пояснила експерт під час круглого столу "Субсидія і борги за газ: міфи і реальність".

У Міністерстві соціальної політики пояснюють: тих коштів, які заклали до бюджету, недостатньо для того, щоб вчасно забезпечити фінансування субсидій. Приблизно 10 мільярдів гривень невикористаних, але вже виділених на субсидію коштів держава поверне найближчим часом, пояснює директор департаменту Мінсоцполітики Віталій Музиченко. Тільки після цього міністерство чітко зможе підрахувати, скільки коштів не вистачає. "Коли ми закінчимо повернення невикористаних сум до бюджету. Тоді зможемо сказати, що потрібна буде певна сума і її не вистачає", – розповідає чиновник.

У Міністерстві фінансів підрахували, що цього року на субсидії потрібно витратити приблизно 75 мільярдів гривень. Для цього Кабмін повинен підготувати рішення щодо проекту змін до бюджету країни. Проголосувати це рішення повинні до парламентських канікул, інакше гроші закінчаться, а коштів на підготовку до опалювального сезону у постачальників послуг не вистачить.

"При формуванні бюджету 2017 року передбачалося, що 47 мільярдів гривень буде достатньо, якщо кількість субсидіантів сильно не зміниться. Наприкінці опалювального сезону стало зрозуміло, що цих грошей недостатньо. Готуємо проект зміни до державного бюджету для вирішення критичної ситуації. Сума, яка передбачена, ще 15 мільярдів гривень – цього досить, щоб вирішити проблему", – припускає заступник міністра. Однак кардинально ситуацію це не змінить. Кожна друга українська родина отримує субсидії і для бюджету це стає занадто важкою ношею. За словами Сергія Марченка, політикам потрібно бути готовим "приймати непопулярні рішення".

Деякі експерти впевнені, що і 75 мільярдів гривень не вистачить на субсидії до кінця року. Екс-голова НКРЕКП, віце-президент "Укртеплокомуненерго" Сергій Дунайло впевнений, що додатково 10-15 мільярдів гривень відстрочить рішення проблеми до жовтня.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин