загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Швидко та безкоштовно: прості способи вивчення польської мови

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Давно мрієш опанувати польську мову, але щоразу знаходиш відмовки? Тепер вони закінчилися! У цьому матеріалі знайдеш усе необхідне для самостійного й ефективного вивчення польської.

Додатки

Польська мова за 7 уроків

Курс включає основну граматику та побутову лексику. Кожне із 7 занять озвучене. У додатку ти знайдеш пояснення до матеріалу, відео й аудіозаписи, а також вправи для закріплення знань. До речі, розробники вирішили, що тести – це надто легко. Тому відповіді ти повинен вписати самостійно.

Вивчай польську 6000 слів

Додаток працює без з’єднання з Інтернетом і містить ігри, вікторини, величезну кількість картинок – те, що допоможе запам’ятати польську лексику. Завантаж його на телефон і щодня повторюй матеріал, викладений в ігровій формі.

Польська мова безкоштовно

Ти зможеш відслідковувати свій прогрес і визначати, скільки потрібно вивчити для переходу на наступний рівень. Гарна мотивація для регулярного навчання! Також у додатку можна знайти відмінювання найбільш уживаних дієслів і онлайн-словник. Програма працює і в офлай- режимі.

Польські слова

У додатку можна не лише перевіряти вимову, але й самостійно додавати нові слова для вивчення. Якщо ж у тебе проблеми з написанням польських слів, то тут зможеш вдосконалити свої вміння.

Говоримо польською. Майже 100 уроків, тривалість яких не перевищує 5 хвилин. Курс починається із легких тем, однак щоразу складність зростає.

 

easy-polish.com. На цьому каналі можна вчити польську не лише українською, а й англійською, російською, німецькою та французькою мовами.

Уроки польської мови від Oratio. Короткі й інформативні заняття. Під час перегляду ти дізнаєшся не лише про польську мову, а й про традиції країни. Також на каналі зібрані відгуки українських студентів, що навчаються в польських ВНЗ.

Język polski. Тут – не лише заняття, а й пізнавальні відео польською (наприклад, вірші й діалоги). Так ти краще розумітимеш носіїв мови.

PolskieCentrumKLD. Нові відео з’являються щотижня. Більшість контенту безкоштовна, однак для зацікавлених є платні заняття, що інколи тривають довше години.

Sandra Alek. Авторка каналу акцентує увагу на лексиці. Чудовий помічник, якщо хочеш розширити словниковий запас.

Польські YouTube-блогери

Karol Paciorek – польський відеоблогер, фотограф, журналіст. Йому вдається говорити цікаво та з гумором навіть на серйозні теми.

Martin Stankiewicz – менше ніж за 4 роки його відео зібрали 150 мільйонів переглядів. Це й не дивно, адже якщо хочеш продовжити життя сміхом – тобі до нього на канал. Сам Мартін каже про себе: «Намагаюся бути смішним у цьому сумному світі».

LoJournal – дівчина попереднього відеоблогера. Її відео заспокоюють і розслабляють, а після перегляду ти поповниш не лише словниковий запас, а й плейлист.

Krzysztof Gonciarz – разом із ним можна побачити світ, дізнатися про культурне життя як Польщі, так і інших країн. Відео Криштофа допоможуть не лише вивчити польську, а й знайти натхнення та мотивацію. На каналі вже понад 97 мільйонів переглядів.

Онлайн-курси

Курс польської від УФіУ

Містить 3 заняття, у кожному по кілька розділів, після яких ти освоїш основи лексики та граматики. Також зможеш почати спілкуватися польською на базовому рівні: серед тем, які охоплює курс – знайомство, календар, характер. Є тести для перевірки вивченого матеріалу.

PortEuropa

Курс польського кореспондента «Дзеркала тижня» Якуба Логінова. Матеріали занять надсилаються на електронну пошту. Створені вони спеціально для українців, адже Якуб робить акцент на спільному та відмінному між двома мовами. Також ти отримаєш доступ до статей про культуру й міста Польщі. Незвичний, новий, проте дуже ефективний підхід до вивчення українцями польської мови.

duolingo.com

Навчання базується на іграх, вікторинах і картинках. Чудова альтернатива простому заучуванню матеріалу. Такий спосіб вивчення зацікавлює користувачів, заохочує відвідувати ресурс якнайчастіше.

e-polish.eu

Індивідуальне вивчення польської мови з викладачем, якого сам і обираєш. Також ти можеш самостійно визначити час занять.

polskijazyk.pl

Платформа для вивчення польської від рівня А1 до В1. Після реєстрації ти пройдеш тест на визначення рівня мови.

Мовні соціальні мережі

Busuu – у цій спільноті ти водночас і учень, і вчитель: можеш навчати охочих мови, якою володієш. У безкоштовну версію входять флешкартки, письмові вправи, які перевіряють і виправляють носії мови. Преміум-версію можна купити за 199 гривень на місяць: якщо ж плануєш користуватися спільнотою довше, отримаєш знижку.

InterPals Penpals – соціальна мережа, заснована в 1998 році. Шукай співрозмовників, обмінюйся повідомленнями та водночас опановуй мову.

Rosetta Stone – тут можна вивчити 24 мови (серед них і польська). Після реєстрації з’явиться список людей: можеш вибрати вік, країну та розпочати спілкування.

MyLanguageExchange – можна спілкуватися 115 мовами, включно з польською. На сервісі активно використовуються чати й голосові повідомлення.

Підручники

Iwona Stempek «Krok po Kroku Polski A1 і А2». Головні герої підручника приїхали до Польщі, щоб поглибити знання мови. Навчайся разом із ними!

Олег Слюсар «Польська мова». Підручник для україномовних студентів. Містить тексти, після яких сформовані міні-словники з новими словами.

Василевская, Кароляк «Польский язык». Об’ємний російськомовний підручник. Він не настільки цікавий і сучасний як попередні, однак тут чимало текстів і вправ на переклад.

Anna Dąbrowska, Romana Łobodzińska «Polski dla cudzoziemców». Польський підручник, створений спеціально для іноземців. Містить усе необхідне: вправи, діалоги, тексти.

Групи в соціальних мережах

Facebook:

Польська Мова / Język Polski – цитати польською з українським перекладом.

Учим польский язык – щодня тут з’являються посилання на нову лексику.

Польський Інститут у Києві/ Instytut Polski w Kijowie – на сторінці зібрані оголошення про події, пов’язані з Польщею й Україною, посилання на матеріали польських ЗМІ.

Сприйняття на слух – важлива частина вивчення мови. Тут допоможе перегляд фільмів, серіалів, прослуховування пісень польською мовою.

Фільми

Gofilm – дивися фільми польською онлайн.

Superfilm – фільми, серіали усіх жанрів у чудовій якості. Сайт сподобається як тим, хто любить переглядати маловідомі стрічки, так і людям, яким до вподоби блокбастери.

Filmweb – тут можна не лише переглядати трейлери фільмів і серіалів, а й дізнаватися новини кінематографу.

А цей сайт шанувальників польського кіно стане справжньою знахідкою. Фільми розділені за роками, перед кожною назвою (польською й українською мовами) вказаний жанр. Так ти зможеш обрати стрічку, перейти за посиланням і прочитати про неї детальніше.

Радіо

Список польських радіостанцій можеш знайти тут. Також спробуй завантажити один з цих додатків на свій гаджет і слухати радіо у вільний час:

 
Джерело:
До списку новин