загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Усе, що потрібно знати про пенсійну реформу: головні нововведення, нові умови і розміри виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Усе, що потрібно знати про пенсійну реформу: головні нововведення, нові умови і розміри виплат.

В Україні вже в жовтні цього року можуть скасувати "податки" на пенсії і "осучаснити" виплати. Якщо парламент підтримає проект пенсійної реформи, діючі пенсіонери стануть багатшими, а формулу розрахунку виплат змінять. Крім того, вже в січні наступного року зміняться вимоги для отримання трудової пенсії. Сайт До вашої уваги головні нововведення, які торкнуться всіх українців після проведення пенсійної реформи.

Пенсії осучаснять

У жовтні цього року 5,6 мільйонам українців перерахують пенсії. Більше, ніж на 1000 гривень, розбагатіють 1,1 мільйона пенсіонерів. Надбавку від 900 до 1000 гривень можуть отримати 487 тисяч пенсіонерів, від 700 до 800 гривень - 460 тисяч. Решті (а це більше 3,5 мільйона українців) пенсію піднімуть від 50 до 700 гривень.
Пенсія залежить від середньої зарплати по країні за три роки, стажу та власної зарплати. Зараз частина пенсіонерів отримує виплати з урахуванням середньої зарплати в 1197,9 гривні, цей показник планують "осучаснити" до 3764 гривень.

Наприклад, розмір пенсії для українця, який пропрацював 35 років і отримував середню зарплату, можна розрахувати так: 1197,91 * 1 * 0,47 = 562,9 гривні. З огляду на, що пенсія за віком в Україні не може бути нижче 1312 гривень, ще 749,1 гривні доплачують з Пенсійного фонду. Після "осучаснення" цю ж пенсію перерахують за формулою: П = 3764 * 1 * 0,35 = 1317 гривень. Однак, якщо зарплата, наприклад, була в два рази вище середньої по країні, зараз пенсіонер (зі стажем 35 років) отримує 1312 гривень, а після "осучаснення" буде отримувати 2634 гривні.

Формулу розрахунку пенсії змінять, а необхідний стаж – підвищать

На даний момент кожен рік стажу при розрахунку пенсії множать на коефіцієнт 1,35.Уряд планує в рамках реформи знизити цей коефіцієнт до 1. Експерти в сферіпенсійного забезпечення пояснюють: в результаті розмір пенсій для тих, хто ще не вийшов на заслужений відпочинок, знизиться як мінімум на 35%. Крім того, зміняться й вимоги для отримання мінімальної пенсії. У наступному році для отримання мінімальноїпенсії потрібно мати як мінімум 25 років стажу. Щороку необхідний стаж будутьзбільшувати на 12 місяців.

 

Якщо до 2028 року напрацювали тільки 30 років стажу, доведеться або купувати відсутній стаж, або працювати до 63 років. У презентації Кабміну йдеться про те, що в 2028 році в 60 років на пенсію зможе вийти тільки приблизно половина українців пенсійного віку. 40% вийдуть на заслужений відпочинок в 63 роки, 5% – в 65 років. Тим, хто допрацьовувати не хоче, пропонують купувати стаж – один рік коштує 16 896 гривень. Купити можна буде до двох років стажу. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман днями заявив про те, що мова про підвищення пенсійного віку в рамках реформи не йде. Однак, фактично, для половини українців пенсійний вік все-таки підвищили.

Тим, хто не має права на пенсію за віком через брак стажу, призначена соціальна допомога в розмірі 30% від прожиткового мінімуму для непрацездатних. На даний момент це від 400 гривень в місяць. "Соціальну пенсію" в Україні отримують менше 100 тисяч українців. Після посилення вимог для отримання пенсії за віком, кількість "соціальних пенсіонерів", припускають експерти, може вирости в кілька разів.

Накопичувальний рівень можуть ввести в 2024-му

В одному із законопроектів про пенсійну реформу накопичувальний рівень планували ввести вже в цьому році. Якби документ прийняли, всім українцям віком до 35 років довелося б додатково до єдиного соцвнеску (а це 22% від зарплати) платити в цьому році 2%, а у 2022-му – 7%. Українці старше 35, але молодше 55 років могли б добровільно приєднатися до накопичувальної системи і виплачувати внески. Пенсіонерів нововведення не торкнулися б.

Накопичувальний рівень повинен працювати паралельно з солідарним. Після виходу на пенсію українці зможуть отримати відразу дві виплати з обох фондів. Це дозволить збільшити загальний розмір їх пенсії. Кошти на накопичувальних рахунках повинні інвестуватися в економіку, а заробленими відсотками поповнюватися заощадження населення. Це б дозволило компенсувати інфляцію.

Як пояснили в Міністерстві соціальної політики, згідно з чинним законодавством, запустити накопичувальний фонд повинні тільки після ліквідації дефіциту Пенсійного фонду. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман припускає, що ліквідувати дефіцит можна тільки в 2024-му. Тоді і може повноцінно запрацювати накопичувальний рівень. В цьому році в бюджеті ПФ передбачений дефіцит в розмірі 141 мільярда гривень.

За словами старшого наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень Лідії Ткаченко, якби в Україні запустили державний обов'язковий накопичувальний рівень, всі ризики довелося б брати на себе державі. А з урахуванням того, що в Україні відсутній фондовий ринок і об'єктів для інвестицій, які могли б не тільки компенсувати інфляцію, але і примножити зібрані кошти, не так вже й багато, ризиків у цій сфері досить багато.

"Податок" для працюючих пенсіонерів в 15% відмінять

Зараз приблизно 500 тисяч працюючих пенсіонерів отримують тільки 85% від пенсії. Уряд планує скасувати податок і виплачувати працюючим українцям на "заслуженому відпочинку" повну пенсію.

Якщо "податок" дійсно скасують, півмільйона українців отримають пенсію за жовтень приблизно на 17% вище. Наприклад, якщо на даний момент працюючий українець отримує пенсію в 2000 гривень, з першого жовтня її підвищать до 2352 гривень. Справа в тому, що згідно з 47 статті закону "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", працючі українці мають право тільки на 85% від заробленої пенсії. Решта – залишається державі. Якщо після стягнення 15% працюючому українцеві залишається пенсія менше 1870 гривень (150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних), виплачувати будуть повну пенсію. При цьому експерти відзначають, утримування 15% від пенсії це не оподаткування, а неповна виплата.

"Саме в оподаткуванні пенсій не враховується, працює пенсіонер чи ні. Якщо людина працює і має пенсію вище 150% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, їй виплачують 85% від пенсії. Це не оподаткування, це неповна виплата", - пояснює Лідія Ткаченко.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин