загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Бешиха - хвороба, яка часто уражає молодих чоловіків і літніх жінок

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бешиха - інфекційна хвороба, що спричиняється гемолітичним стрептококом. Ззовні вона проявляється запаленням шкіри у вигляді червоної плями, що прогресує.

В структурі інфекційної патології це захворювання посідає 4-е місце  після гострих респіраторних і кишкових інфекцій, вірусних гепатитів. Найчастіше  на бешиху хворіють люди літнього віку, в основному   жінки,   а також чоловіки від 20   до 30 років, у яких професійна діяльність пов'язана з частою мікротравматизацією,  забрудненням шкіри та  різкими змінами температури. Це водії, будівельники, військові тощо.

Бешихове запалення зазвичай проявляється на ногах і руках, рідше на обличчі, ще рідше на тулубі, в промежені і на статевих органах. Зважаючи на те, що місця запалення шкіри – червоні плями - з'являються на відкритих частинах тіла, вони спричинюють  ще й психологічний дискомфорт.

ЧОМУ ВИНИКАЄ БЕШИХА

Збудник хвороби - гемолітичний стрептокок- передається через забруднену білизну, одяг, руки, повітряно-крапельним шляхом. Дуже часто бешиха виникає на тлі інших захворювань: грибка стопи, цукрового діабету, алкоголізму, ожиріння, варикозного захворювання вен, лімфостазу, вогнищ хронічної стрептококової інфекції (тонзиліт, отит, синусит, карієс, пародонти, трофічні виразки), а також хронічних захворювань, які знижують загальний імунітет (частіше у літньому віці), перевтоми, переохолодження. Перебіг хвороби відбувається з явищами алергії.
Ознаки захворювання
  Починається бешиха із загальної слабості, головного болю, нудоти, безсоння, іноді блювання, в певній ділянці тіла має місце почервоніння шкіри, яке може мігрувати. Запалення на шкірі протягом кількох днів збільшується, деякий час утримується на певному рівні і, найчастіше, минає через 7 - 10 діб. У цей період температура підвищується, відповідно прискорюється пульс.

ПРОТИЗАПАЛЬНІ ФІТОНАСТОЇ

Під час лікування   призначають протизапальні, протиалергійні засоби, а також препарати, що стимулюють імунну систему.
Настій квіток малини звичайної: 2 ст. л. сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 2 год, процідити, уживати по 1 ст. л. 8 разів на день.   Настій трави хамеріону вузьколистого (у народі називають іван-чай, кипрей): 30 г сухої подрібненої сировини залити 500 мл окропу, настоювати 1 год, процідити, вживати  по 2 ст. л. 4 рази на день за 30 хв до їди.  Настоянка коренів шоломниці байкальської: подрібнену сировину залити 70% розчином спирту етилового в співвідношенні 1:5, настоювати 14 днів, щодня помішувати, процідити, уживати по 30 крапель 4 рази на день за 30 хв. до їди.
Для стимуляції функції імунної системи доцільно провести курс лікування ехінацеєю: по 1 таблетці 3 рази на день.

КОМПРЕСИ І ПРИМОЧКИ

При бешисі широко використовують природні засоби.

Настойкою арніки гірської змочують уражені місця або змащують їх спиртовим розчином йоду і присипають порошком солодки голої (Б. Г. Скачко, Г. О. Орещук).
Настій трави дзвоників скупчених (2 ч. л. сировини залити 200 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 2 години)  теплим прикладають до уражених місць, періодично міняючи тканину з розчином, 8 разів на добу.
Настоянку нагідок лікарських (подрібнену сировину залити 70% розчином етилового спирту в співвідношенні 1: 10, настоювати 7 днів, 2 рази на день струшуючи) розводять теплою перевареною водою у співвідношенні 1:5 і прикладають до уражених місць.
Конопляне сім'я розтирають на порошок, змішують з окропом у співвідношенні 2:1, додають свіжої зеленої кори бузини чорної або терну звичайного, прикладають теплим до шкіри уражених місць. Підсохлу пов'язку змінюють на нову. Лікують доти, аж доки зникне запалення.
Крейду розтирають у ступці до дрібного порошку, посипають уражені місця, накривають зверху червоною вовняною матерією і забинтовують. Процедуру проводять щодня, обов'язково до сходу сонця. Крейду розтирають у ступці на дрібний порошок, змішують із порошком листків шавлії у співвідношенні 1:1, наносять на уражене місце й накривають бавовняною матерією. Міняють 4 рази на добу, уникаючи попадання прямого сонячного світла.
Досвід народної медицини переконує, що ефективним засобом для лікування бешихи є жаб'яча ікра, яку заготовляють навесні. Для цього ікру наносять тоненьким шаром на матерію, висушують у теплому місці. При загостренні хвороби ікру розмочують і прикладають до ураженої шкіри на ніч. Інколи 3-4 таких процедур достатньо для повного одужання. Зберігати ікру слід у прохолодному місці не більше  6 місяців.

ДОПОМАГАЮТЬ НАРОДНІ МЕТОДИ ЛІКУВАННЯ БЕШИХИ

Уражені ділянки шкіри змащують одним із препаратів таких рослин: подрібненої кори бузини чорної (6-8 г подрібненої сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, кип'ятити 5 хв і настоювати 2 год.),   квіток або плодів глоду криваво-червоного (2 ст. л. сировини залити 500 мл окропу, настоювати 2 год.),  листків подорожника великого (4 ст. л. сировини залити 500 мл окропу, довести до кипіння, настоювати 30 хв) чи роблять сухий компрес із картопляного крохмалю.
Дієвий і такий  фітотерапевтичний метод: заготовляють пігментований шар кори терну звичайного. Подрібнюють, висушують і зберігають у сухому місці. При загостренні бешихи 2 столові ложки сировини заливають 200 мл окропу, кип'ятять 10 хв, настоюють 10 хв, проціджують, прикладають до уражених місць. Одночасно приймають відвар усередину по 1 ст. л. 4 рази на добу після їди.
Бешиха часто рецидивує на тому самому місці й має такий само перебіг. Для запобігання виникнення рецидиву необхідно своєчасно лікувати хронічні вогнища інфекції: захворювання шкіри мікробного походження, хронічний тонзиліт, гайморит, фронтит, карієс. Важливе значення має загартовування організму. Слід уникати переохолодження.
Лікування бешихи вимагає  терпіння і впевненості в тому, що хворобу можна подолати. В цьому переконує клінічний досвід автора, і я впевнений: один із наведених методів лікування допоможе  досягнути успіху.

Іван ЧЕКМАН,
професор, член-кореспондент НАН України

 

Джерело:
До списку новин