загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Найвідоміший безхатько Америки — українець

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Понад 15 років український емігрант тиняється в Каліфорнії без роботи та даху над головою

Іван Хомічук нещодавно став героєм американських ЗМІ. Журналісти зняли на відео, як безхатько, розповідаючи про свої поневіряння у США, заявляє: "В Україні жити значно краще", пише газета "Експрес".

61-річний Іван Хомічук має лише велосипед, Біблію та декілька мішків зі старим одягом. Це всі статки, які нажив у країні можливостей за 20 років.

Українець, який під час служби в радянській армії зазнав черепно-мозкової травми, приїхав до Сакраменто в 40-річному віці разом із батьком. На батьківщині, як він розповідає, працював трактористом, будівельником, водив вантажівку, а в Америці так і не зміг знайти для себе заняття, бо не вивчив англійської мови.

Спершу чоловікові призначали соціальну допомогу — 800 доларів. Цього б вистачало на харчування, громадський транспорт і скромне житло. Однак, як запевняє Хомічук, рідні, призначені його опікунами, привласнювали ці кошти. І він став волоцюгою, що живе лише на милостиню.

"Помитися нагода випадає вкрай рідко. Та й тоді в річці чи в якомусь рову, —  розповідає Іван. — Поїсти чогось гарячого —  не маю такого щастя. Сплю по дві-три години, бо проганяють мене звідусіль".

Про Хомічука, який уже 15 років живе на вулицях Сакраменто, говорять багато. Хтось співчуває йому, хтось називає недотепою, а хтось різко засуджує. Від чоловіка відхрестились усі рідні, які нині живуть у США.

"Я знаю Івана Хомічука з дитинства, ще з України, —  розповідає Світлана Гілітуха, яка родом із Нововолинська. —   У Сакраменто живе його батько, рідні тітки, багато двоюрідних сестер".
                                                          
До родичів Іван звернутися не може, бо тоді його буде заарештовано. Суд виписав на нього заборонний ордер через попередні сварки та конфлікти з рідними.

"Коли Іван приходив до батька, той завжди старався піти в гості, щоб не бачитися з ним, —  каже Валентина Вишневська, емігрантка, що жила в сусідстві з батьком Хомічука. —  Адже син вимагав грошей. І моїм рідним допік. Попросив подзвонити з телефона моєї тітки, не сказав куди. А дзвонив в Україну. Їй прислали потім астрономічний рахунок за міжнародні переговори..."

Спершу Іван, який опинився на вулиці, збудував собі будку, що правила йому за домівку. Але власник ділянки, де стояла та хатка, звернувся в поліцію. Незаконне житло знесли бульдозером. І тепер чоловік ночує де може. Не раз, каже, його б'ють, забирають останній шматок хліба.

Нещодавно у "Слов'янському громадському центрі Сакраменто" Іванові Хомічуку взялися виготовляти документи —  вони потрібні бездомному, щоб отримувати допомогу від держави.

"Іван прийшов до нас без жодних паперів, — розповідає американським ЗМІ Флорін Чурюк, директор центру допомоги. —  Ми працюємо над тим, щоб поновити права чоловіка на пільги".

До речі, Іванова мати не емігрувала до США з родиною. Вона досі живе в Україні, у Волинській області. Каліфорнійський безхатько каже, що коли отримає документи, то відразу поїде до неї. Тепер це його найбільша мрія.

Юлія Лозинська

 

Джерело:
До списку новин