загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

У пенсіонерів Львівщини забрали пільги

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пілотний проект iз монетизації пільг на Львівщині відклали на півроку. З 1 липня пенсіонери їздитимуть в маршрутках області за півціни, учасники бойових дій – безкоштовно

Уже не один рік автобусні перевізники вимагають впорядкувати пільгові перевезення у транспорті та запровадити на Львівщині пілотний проект щодо монетизації пільг. Що це означає? Під монетизацією розуміємо те, що пільговики отримуватимуть від держави адресні виплати (розмір їх наразі не встановлений), за які зможуть самостійно оплачувати вартість поїздки.

У чому ж важливість монетизації? Перевізники Львівщини, які неодноразово погрожували припинити возити пільговиків, сподіваються, що адресна допомога посприяє беззбитковості перевезення пасажирів із посвідченнями. До того ж, монетизація пільг зможе врівноважити соціальну справедливість, бо більшість людей користуються правом пільгового проїзду постійно, інші – один-два рази протягом року.

Відтак, якщо пільговик не має потреби їздити кудись, то матиме можливість самостійно визначити, на що йому витратити адресну допомогу – на проїзд у транспорті чи придбати за ці кошти, до прикладу, ліки. Також монетизація поставила б крапку на вічних конфліктах між пільговиками та водіями маршруток, які часто закривають двері перед носом тих, хто претендує на пільговий проїзд…

Цього року у травні назвали конкретну дату, коли почне діяти монетизація пільг у Львівській області – як писала “Пошта”, мова йшла про 1 липня 2017-го. Однак пілотний проект відклали.

“Із 1 липня монетизація пільг не розпочнеться у Львівській області як пілотний проект, оскільки уряд розглядає монетизацію пільг у комплексі із пенсійною реформою”, – зазначив цього тижня в.о. директора Департаменту транспорту та зв’язку Львівської ОДА Роман Кокотайло.

Водночас директор Департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації Наталія Кузяк зазначила: “Монетизація, як і будь-який пілотний проект, повинен підкріплятись фінансовими ресурсами. На жаль, у державному бюджеті з тих чи інших причин коштів не виділили. Є надія, що уряд все-таки підтримає цей проект і, можливо, буде запроваджувати його з січня 2018-го”.

На монетизацію потрібно 850 000 000 грн

Населення Львівщини складає більше 2,5 мільйона осіб, з яких близько 690 тис. становлять пільговики. Найбільшу кількість складають пенсіонери – близько 500 тис., учасників бойових дій –близько 27 тис., інвалідів І групи – 7552, ІІ групи – 27 тис., дітей з багатодітних сімей та сиріт, позбавлених батьківського піклування – понад 50 тис. осіб.

“Для того, щоб хоча б на мінімальному рівні провести монетизацію пільг у Львівські області, потрібно близько 850 млн грн. Таких грошей у державному бюджеті наразі не знайшли, тому і відмовили нашій області у запроваджені адресної допомоги пільговикам”, – зазначив у розмові з “Поштою” Іван Велійка, голова Львівського обласного відділення Всеукраїнської асоціації автомобільних перевізників.

На його думку, лише 30% усіх пільговиків нашої області регулярно користуються транспортом. “Для їх перевезення держава мала б виділяти перевізникам близько 260 млн грн – це якраз 30% від 850 млн грн. У той же час перевізники Львівщини отримують від держави тільки 15 млн грн. З цього можна порахувати, скільки втрачають автотранспортні підприємства через те, що держава не виконує своїх обіцянок щодо компенсації перевезення пільгових категорій населення”, – наголошує Іван Велійка.

А скільки платитимуть пенсіонери-львів’яни?

Торік перевізники заявляли, що лише у Львові за рік вони втрачають на пільговиках 90 млн грн, а в межах області – близько 190 млн грн. Крім того, починаючи з 2016 року уряд не передбачав у держбюджеті кошти для компенсації витрат на перевезення пільговиків. Відтак компенсації поклали на плечі місцевих бюджетів. Зокрема, за перше півріччя 2017-го Львівська обласна рада виділила перевізникам лише 15 млн грн, пообіцявши, що у другому півріччі, з 1 липня, запрацює монетизація. Однак, як бачимо, не запрацює…

Враховуючи те, що найбільшу кількість пільговиків області складають пенсіонери (близько 80%), то перевізники домовились з 1 липня возити їх за півціни. “Для того, щоб не зупинити транспортні перевезення на території області, ми досягнули консенсусу з перевізниками – транспортні підприємства надаватимуть їм знижку”, – наголосив Роман Кокотайло. У свою чергу, нагадаємо, що цього року у січні тарифи у міжміських та приміських автобусах значно зросли.

Іван Велійка повідомив, що перевізники були рішуче налаштовані припинити пільгові перевезення: “Однак ми також маємо батьків, розуміємо, що зараз суспільство наелектризоване і робити якісь різкі рухи дуже складно. Тому нам вдалося досягнути домовленостей, згідно з якими перевезення всіх пільгових категорій, окрім пенсіонерів, здійснюватимуть у звичному режимі”.

Він каже, що “за рахунок того, що пенсіонери платитимуть 50% від вартості проїзду, перевізники зможуть працювати рентабельно”. Водночас Іван Велійка зазначив “Пошті”, що із 1 липня пенсіонери Львова і дальше їздитимуть безкоштовно: “Наразі зміни стосуються тільки області та міст обласного значення, окрім Львова. Хоча, думаю, що це стане поштовхом до того, що згодом і пенсіонери Львова платимуть піввартості за проїзд у міському транспорті”.

Хто їздитиме з 1 липня без змін?

Як повідомив Роман Кокотайло, учасників АТО та бійців, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, із 1 липня й надалі возитимуть безкоштовно: “Це є наша соціальна відповідальність перед тими особами, які захищали або захищають цілісність і суверенність нашої держави”.

Іван Велійка наголосив у розмові з “Поштою”, що транспортні підприємства не вимагають компенсації за перевезення учасників бойових дій. “Всі витрати за їх проїзд перевізники беруть на себе”, – повідомив він. Усі інші соціальні категорії населення, які мають право пільгового проїзду відповідно до Законів України також безкоштовно їздитимуть у транспорті.

Наталя Кузяк також додала, чому варто впроваджувати монетизацію пільг: “Думаю, що монетизація дозволила б адресно підійти до всіх категорій, які претендують на пільгове перевезення і забезпечила б реалізацію права пільгового перевезення тим особам, які не мають потреби користуватись транспортом. До прикладу, живуть у віддалених районах Львівщини”.

Водночас Іван Велійка підсумував, що “монетизація – це єдиний правильний вихід із цієї ситуації, яка склалась із транспортними перевезеннями”. “Тому ми й надалі підніматимемо це питання. Сподіваємось, що цей процес таки рушить з місця після впровадження пенсійної реформи”, – зазначив Іван Велійка.

 

Андрій Дума, депутат Львівської облради, директор ТзОВ “Львівське АТП-14631”:

– Думаю, що причиною того, що з 1 липня нам таки не варто чекати монетизації, є у першу чергу те, що за діючими законодавчими документами передбачена велика кількість пільгових категорій. Близько третини жителів України мають право пільгового проїзду. В умовах дефіциту бюджету всім їм передбачити адресну допомогу неможливо. Розмова про впровадження в області пілотного проекту з монетизації пільг була черговою обіцянкою пасажирам та перевізникам для зняття соціальної напруги, яка виникла на початку цього року. Адже перевізники категорично ставили питання про припинення пільгових перевезень, бо стали заручниками діючого законодавства: коли держава надала пільги громадянам, проте не може забезпечити фінансове покриття витрат від пільгових перевезень. Кошти, які були виділені перевізникам місцевими бюджетами в 2016 році для компенсації втрат від пільгових перевезень, покрили лише 5-8% фактичної потреби. Ситуація з компенсацією пільг у 2017 році не є кращою… За останні роки автопідприємства відчувають “кадровий голод”: через низьку зарплату катастрофічно не вистачає водіїв, ремонтних працівників. Призупинено оновлення транспортних засобів. Не розвиваються ремонтні бази перевізників. Все це негативно впливає на якість та безпеку перевезень, регулярність виконання рейсів. Нерентабельність маршрутів приводить до закриття значної кількості рейсів. У теперішніх умовах перевізники вимушені надалі перевозити всіх пільговиків, проте проблема пасажирських перевезень ще більше загострюється. Для того, аби хоч якось врегулювати ситуацію із пільговими перевезеннями в області, насамперед необхідно зменшити кількість категорій пільговиків, залишивши право пільгового проїзду найменш соціально-захищеним верствам населення. А вже потім, в умовах дефіциту бюджету, можна впроваджувати адресну допомогу – монетизацію пільг. В іншому випадку організатори перевезень повинні шукати якісь компромісні рішення як для забезпечення пасажирських перевезень в області, так і покращання складного фінансового становища, з яким зіткнулись перевізники. Як один із варіантів вбачаю перехід на 50% знижку вартості проїзду для діючих пільгових категорій, що користуються безкоштовним проїздом або надання дозволу перевізникам на обмеження обсягів пільгових перевезень, залишивши право пільгового проїзду тільки найменш соціально-захищеним категоріям пасажирів: в першу чергу учасникам АТО, інвалідам І групи. Якщо не впровадять монетизацію пільг чи не будуть прийняті рішення з урегулювання пільгових перевезень в умовах незабезпечення необхідної компенсації втрат від цих перевезень – то впевнений, що проблеми пасажирських перевезень тільки зростатимуть. І це безумовно викличе ще більшу соціальну напругу.

 

Джерело:
До списку новин